Αχαΐα: Λαθρεμπορία σε «σκιώδη» καύσιμα – Τι γίνεται με τους ελέγχους

Ευάλωτη και χωρίς ελέγχους η αλυσίδα εμπορίας καυσίμων προς τις επιχειρήσεις της Αχαΐας.

Αχαΐα

Πέρα από το κυνήγι της μεγάλης φοροδιαφυγής, η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να ριχτεί φέτος και στο σαφάρι της λαθρεμπορίας καυσίμων.

Με αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών – Ανάπτυξης – Μεταφορων – Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ξεκινούν έλεγχοι, ου σχετίζονται με την υποχρέωση απογραφής των δεξαμενών καυσίμων, αποκλειστικά για τον εφοδιασμό ιδιόκτητων ή μισθωμένων φορτηγών αυτοκινήτων ή μηχανημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, που έχουν τα τελευταία χρόνια βιομηχανικές και τεχνικές εταιρείες.

Οπως τονίζουν στην «Πελοπόννησο», πρατηριούχοι καυσίμων και στην Αχαΐα, είναι ευάλωτο έως διάτρητο σε απόπειρες λαθρεμπορίας, για τον λόγο αυτό καλούν τον ΣΔΟΕ και τους αρμόδιους Μηχανισμούς Ελέγχου, να στραφούν προς αυτή τη σκιώδη αγορά καυσίμων, που παραμένει μέχρι σήμερα στο απυρόβλητο. Οπως καταγγέλλουν, η συγκεκριμένη αγορά λειτουργεί πρακτικά χωρίς κανέναν έλεγχο, με αποτέλεσμα το Κράτος να μην έχει εικόνα για το πού καταλήγουν αυτά τα καύσιμα.

Την ίδια στιγμή, τα στεγασμένα πρατήρια καυσίμων αναγκάζονται να λειτουργούν κάτω από ασφυκτικό πλαίσιο, που απαιτεί πιστοποιημένες δεξαμενές και αντλίες καυσίμων, καθώς και ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης εισροών – εκροών, που φτάνει μέχρι το σημείο να ανιχνεύει την ύπαρξη νερού και να τιμολογεί αυτόματα, με βάση τις ποσότητες που βγαίνουν, ημερησίως.

Οι πρατηριούχοι λένε ότι «οι δεξαμενές καυσίμων επιχειρήσεων, λειτουργούν εντελώς ανεξέλεγκτα, στις οποίες κανείς δεν γνωρίζει πιστοποιημένα τι ποσότητες παραδίδονται, πόσα καύσιμα διατίθενται για τις ανάγκες των οχημάτων αυτών των επιχειρήσεων και αν κάποιες ποσότητες καταλήγουν στη «μαύρη αγορά». Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ολιγάριθμοί σε προσωπικό, χωρίς καν σύγχρονα συστήματα μέτρησης, ενώ όποτε βγαίνουν έξω, το κάνουν μόνο κάποιες υποτυπώδεις δειγματοληψίες».

ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΙ 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, έχει ζητήσει την εφαρμογή εγκατάστασης ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εισροών-εκροών όγκου καυσίμων σε όλα τα στάδια διακίνησης. Φορολογικές και ελεύθερες αποθήκες καυσίμων, διυλιστηρίων και εταιριών εμπορίας, δημόσια και παντός είδους ιδιωτικά πρατήρια, αποθηκευτικές εγκαταστάσεις μεγάλων καταναλωτών, αποθηκευτικές εγκαταστάσεις Ενόπλων Δυνάμεων, ιχνηθέτηση καυσίμων, κ.ά.