Αχαΐα: Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες – Με τρακτέρ σήμερα στην Περιφέρεια ΦΩΤΟ
Αγροτικών κινητοποιήσεων συνέχεια στην Αχαΐα. Μηχανοκίνητη πορεία σήμερα Τρίτη 31/01/2024, στην Περιφέρεια. «Αν δεν δικαιωθούν οι αγώνες μας είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας», δηλώνουν οι αγρότες.
Οι αγροτικές κινητοποιήσεις κορυφώνονται σήμερα Τετάρτη 31/01/2023, οπότε οι αγρότες της Αχαΐας, ανάμεσά τους τα μέλη συλλόγων του Ερυμάνθου, της Αιγιαλείας και της Ωλενίας, θα κάνουν πορεία προς τα γραφεία της Περιφέρειας. Το ραντεβού έχει δοθεί στις 10 το πρωί και μόλις φθάσουν, αντιπροσωπεία των αγροτών θα βρεθεί στα γραφεία για να επιδώσει έγγραφο με τα αιτήματα. Μάλιστα, έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση ώστε να συμμετάσχουν στην σημερινή πορεία, όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη συλλόγων από την Αχαΐα.
Στο «πόδι» για δεύτερη συνεχόμενη μέρα παραμένουν οι αγρότες της Αχαΐας, καθώς περισσότεροι από 60 μέλη του Συλλόγου Ερυμάνθου συγκεντρώθηκαν, χθες, στον κόμβο Κουρλαμπά και εξέφρασαν τις διαμαρτυρίες τους στην κυβέρνηση.
Οι συγκεντρωμένοι άφησαν τρακτέρ και ΙΧ στην άκρη, χωρίς όμως να κλείσουν τον δρόμο, παρά μόνο ενημέρωναν τους διερχόμενους οδηγούς. Τα μέλη του Συλλόγου Ερυμάνθου έδωσαν συνέντευξη Τύπου κατά την οποία αναφέρθηκαν στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ζητώντας να υπάρξει οικονομική στήριξη.
ΛΑΜΠΗΣ ΛΟΥΚΙΣΣΑΣ
Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε ο γενικός γραμματέας του ΔΣ του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Ερυμάνθου, Λάμπης Λουκίσσας, ο οποίος δήλωσε: «Ακούσαμε ότι η κυβέρνηση, πέρα από αεροπλάνα, θα πάρει και φρεγάτες, όμως δεν ξέρουμε ακόμα πότε θα έχουμε ρεύμα στους στάβλους για να σταματήσουμε να αρμέγουμε. Τα προβλήματα είναι πολλά, δεν γίνεται να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση και πρέπει να υπάρξει παρέμβαση. Στον Δήμο μας παράγουμε προϊόντα με άριστη ποιότητα, όμως οι επιχειρηματίες θέλουν να τα αγοράζουν φθηνά, όσο φτηνότερα γίνεται χωρίς να λογαριάζουν τα έξοδά μας και τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε. Ζητάμε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να μειωθεί η τιμή στο ρεύμα, να μειωθεί η τιμή στο πετρέλαιο και να είναι αφορολόγητο και να μειωθούν οι τιμές στις ζωοτροφίες. Η αλήθεια είναι ότι λείπουν έργα υποδομής στον Δήμο μας, πρέπει να γίνουν έργα που θα μας βοηθήσουν, όπως επίσης πρέπει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αναγνωρίσει ότι ο Δήμος Ερυμάνθου είναι ημιορεινός. Καλούμε άπαντες να είναι κοντά μας στην κινητοποίηση που θα κάνουμε στην Περιφέρεια».
ΑΘΗΝΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Το «παρών» στη χθεσινή συγκέντρωση έδωσε και η πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Ερυμάνθου Αθηνά Ηλιοπούλου ,η οποία μίλησε στην «Πελοπόννησο» που βρέθηκε στο σημείο. Η κ. Ηλιοπούλου ανέφερε: «Συνεχίζουμε δυναμικά τις κινητοποιήσεις με τη σημερινή μας συγκέντρωση και θα πάμε αύριο (Τετάρτη) πορεία στην Περιφέρεια για να καταθέσουμε τα αιτήματά μας. Βασικά θέματα για τον κλάδο στη περιοχή μας είναι η ακαρπία της ελιάς, η οποία δεν περιλαμβάνεται στους κανονισμούς του ΕΛΓΑ και η τιμή του γάλακτος. Αν δεν δικαιωθούν οι αγώνες μας είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας».
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ
Συνάντηση εργασίας με στελέχη του ΕΛΓΑ Πατρών πραγματοποίησε ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνοτροφίας, Αλιείας Γιώργος Βεσκούκης, με σκοπό την ενημέρωση για θέματα που αφορούν στους αγρότες της Δυτικής Αχαΐας.
Ειδικότερα, έθεσε στον διευθυντή Γιώργο Τσιλιγιάννη την επιτακτική ανάγκη αλλαγής του Κανονισμού, λόγω της κλιματικής αλλαγής και των συχνών καταστροφών, που υφίστανται τόσο οι φυτικές παραγωγές και το ζωικό κεφάλαιο.
Για τον λόγο αυτό ζήτησε, όπως οι απαιτούμενες διαπιστωτικές διαδικασίες (αυτοψίες, πορίσματα κ.λπ.) να εκτελούνται χωρίς καθυστερήσεις, ούτως ώστε οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται στους αγρότες άμεσα, σε μία περίοδο όπου η κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής έχει οδηγήσει στη μείωση του προσδοκώμενου εισοδήματος.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία αμοιβαίας συνεργασίας ως προς τα θέματα των αγροτών, με γνώμονα τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ως 10.000 € αρωγή σε αγρότες
Ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα η πληρωμή στους αγρότες της Θεσσαλίας της πρόσθετης πρώτης αρωγής έως 10.000 ευρώ που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις αποζημιώσεις, είπε ότι οι αγρότες πήραν την πρώτη βοήθεια ύψους 2.000 ευρώ για τις ζημιές και τώρα κάνουν αιτήσεις για τον πυρήνα της αποζημίωσης. Η συγκεκριμένη βοήθεια θα αυξηθεί από 5.000 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των ζημιών στον εξοπλισμό, προκειμένου να μπορούν οι αγρότες να ετοιμαστούν για τη νέα περίοδο, μέχρι να βγουν οι συνολικές αποζημιώσεις και για τα προϊόντα που καταστράφηκαν.
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ενημέρωσε ότι τα χρήματα θα καταβληθούν «άμεσα» και θα ικανοποιήσουν το σχετικό αίτημα των αγροτών, που διαμαρτύρονται και για έλλειψη ρευστότητας.
Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και δη η γενική γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής τονίζει σε ανακοίνωση ότι από την πρώτη στιγμή έχει ενεργοποιήσει την υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής για τις επιχειρήσεις, τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες, στο οποίο εντάσσεται και ο πρώτος κύκλος της πρώτης αρωγής έναντι της τελικής επιχορήγησης.
Στο μεταξύ, υπογράφηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα οι υπουργικές αποφάσεις που ολοκληρώνουν και εξειδικεύουν τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας. Τα δραστικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι τα ακόλουθα:
1. Μείωση παροχών και πιστώσεων από τους προμηθευτές προς τα σούπερ μάρκετ με σκοπό την εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών.
2. Αποτροπή ανατιμήσεων προϊόντων με παράλληλη εφαρμογή προωθητικών ενεργειών επί των αυξημένων τιμών.
3. «Καθαρές» τιμές από το χωράφι στο ράφι προς όφελος του καταναλωτή αλλά και του παραγωγού.
4. Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα με σκοπό τον εξορθολογισμό των τιμών.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News