Αχαΐα – Ποταμός Σελινούντας: «Σουρωτήρι» με 11 έργα υδροηλεκτρικά… άνευ διαβούλευσης
Αντιδράσεις για άδειες, σε μικρά φράγματα στην κοίτη του ποταμού, που διασχίζει τους Δήμους Καλαβρύτων, Ερυμάνθου και Αιγιάλειας.
Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 11 ολόκληρα υδροηλεκτρικά έργα έχουν υλοποιηθεί ή πρόκειται να υλοποιηθούν κατά μήκος της κοίτης του ποταμού Σελινούντα. Τελευταίο υδροηλεκτρικό που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, είναι αυτό που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην θέση Ποντιάς και είναι δυναμικότητας 1,3 Mw. Τα λεγόμενα μικρά υδροηλεκτρικά, έχουν «πλημμυρίσει» τα τελευταία χρόνια τις κοίτες των ποταμών και χειμάρρων της Πελοποννήσου και από αυτές τις επενδύσεις ΑΠΕ δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί η Αχαΐα, ειδικά η ανατολική που διαθέτει σημαντικό υδάτινο δυναμικό.
Το πρόβλημα ωστόσο, είναι οι περιβαλλοντικές ανησυχίες που έχουν αρχίσει να διατυπώνονται ανοικτά μαζί με ενστάσεις από οργανώσεις και κινήσεις πολιτών, όπως το «Δίκτυο Φορέων Πολιτών ΠελοπόννηSOS», το οποίο προειδοποιεί ότι στην περίπτωση του ποταμού Σελινούντα, δημιουργούνται κίνδυνοι για την άγρια χλωρίδα και πανίδα καθώς αφορά σε περιοχή Natura που διέπεται από οδηγίες της ΕΕ με περιορισμούς.
Η κίνηση αναφέρει ότι 11 υδροηλεκτρικά έργα κατά μήκος του Σελινούντα, οδηγούν πρακτικά στο τσιμέντωμα της κοίτης του, γεγονός που θα σημάνει συνολική υποβάθμιση του οικοσυστήματος.
Μάλιστα η πρωτοβουλία επικαλείται ευρωπαϊκές οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες, οι αιτήσεις των 11 μικτών υδροηλεκτρικών (όλα με ισχύ κάτω των 10 Mw), θα πρέπει να απορριφθούν στο σύνολό τους. Συγκεκριμένα, το Δίκτυο Φορέων Πολιτών ΠελοπόννηSOS τονίζει ότι ο Σελινούντας, μια πολυδαίδαλη διαδρομή 48 χλμ. αποτελεί μια από τις σημαντικότερες υδροτοπικές περιοχές της ΒΔ Πελοποννήσου και το Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προτείνει την προστασία του τοπίου και των πηγών του ποταμού καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με ολόκληρο το υγροτοπικό οικοσύστημα.
Η κίνηση αναφέρει ακόμα ότι προκαλεί εντύπωση η θετική γνωμοδότηση που έχουν δώσει για το νέο υδροηλεκτρικό φράγμα η Εφορεία Αρχαιοτήτων και υπηρεσίες με αντικείμενο το περιβάλλον, όπως οι Διευθύνσεις Δασών, Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ.ά.
Επίσης, αναφέρεται ότι στον ποταμό Σελινούντα ζουν απειλούμενα είδη όπως η βίδρα, 25 από τα 141 είδη πτηνών.
Η «Π» προσπάθησε χθες να επικοινωνήσει με τον αρμόδιο αντιπεριφερειαρχη Λάμπρο Δημητρογιάννη, για να έχει μια τοποθέτησή του, για το θέμα, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε ανταπόκριση.
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ
Πρόσφατα, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, κάνοντας λόγο για 18 υδροηλεκτρικά έργα στον Ερύμανθο Αχαΐας που ζητούν αδειοδότηση, απειλώντας να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες συνέπειες στην οικολογική ισορροπία της περιοχής. Μάλιστα, ο βουλευτής κατήγγειλε ότι τον περασμένο Ιούλιο συνεδρίασε παράνομα και γνωμοδότησε θετικά κατά πλειοψηφία το περιφερειακό συμβούλιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την κατασκευή και λειτουργία φράγματος στην Τεθρέα της Τριταίας Ερυμάνθου. Η διαδικασία ήταν παράνομη γιατί ο πρόεδρος συμμετείχε με διπλή ιδιότητα στο συμβούλιο, καθώς ήταν ταυτόχρονα και μέλος με αποτέλεσμα να εκδοθεί παράνομα η απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων. Γι΄αυτό και έχουν καταθέσει προσφυγή ενώπιον του υπουργού κατά της ΑΕΠΟ ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Ερυμάνθου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλεποχωριτών «Ο Ερύμανθος».
Τα 18 σχεδιαζόμενα έργα στον Ερύμανθο είναι ανάμεσα στις πάνω από 100 άδειες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Πελοπόννησο για μικρά υδροηλεκτρικά έργα ισχύος μέχρι 10 μεγαβάτ σε ρέματα και ποτάμια όπως ο Λούσιος, ο Ελισσώνας, ο Μυλάοντας, ο Αροάνιος, ο Τράγος, η Νέδα, ο Αλφειός.
Ο κ. Αρσένης τονίζει ότι τα επόμενα οκτώ χρόνια θα πρέπει να έχει αποκατασταθεί η ελεύθερη ροή των ποταμών σε μήκος 25.000 χιλιομέτρων, καθώς η Ελλάδα καταδικάστηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Δεκέμβρη του 2020, κινδυνεύοντας με πρόστιμο μισού δισ. ευρώ.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News