Αχαΐα: Το μετάλλιο του 1836 η απόδειξη για την πρωτοκαθεδρία των Καλαβρύτων

Ξεκάθαρο μήνυμα πως η πρωτοκαθεδρία των Καλαβρύτων στον Αγώνα του 1821  καταγράφεται από τα πρώτα κιόλας μετεπαναστατικά χρόνια και μάλιστα με τον πλέον επίσημο τρόπο, θεωρεί ο Δήμος Καλαβρύτων ένα εύρημα του 1836 που εντοπίστηκε στην ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας.

Διόλου τυχαία δεν είναι η αθόρυβη πρωτοβουλία του δημάρχου Θανάση Παπαδόπουλου να συζητήσει επ’ αυτού με τον μητροπολίτη Ιερώνυμο και κατόπιν να κάνει έγγραφο αίτημα στον ηγούμενο του μοναστηριού π. Ευσέβιο Σπανό, επιτυγχάνοντας εν τέλει να πάρει ανάτυπο ένα από τα 3 σωζόμενα χάλκινα μετάλλια, επί συνόλου 12 που είχε παραγγείλει ο βασιλιάς Οθωνας με την ευκαιρία του γάμου του με την Αμαλία.

Αυτό εμφανίζει, στη μία πλευρά ακάλυπτο στην κεφαλή- σπάνια εικόνα- τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και από την άλλη όψη τον φλογερό Αρχιεπίσκοπο με την Σημαία με τον Σταυρό της Επανάστασης και δύο Οπλαρχηγούς στο πλευρό του, σε κίνηση Ορκομωσίας, ενώ στο κάτω μέρος αναγράφεται «Καλάβρυτα 25 Μαρτίου 1821».  Το μετάλλιο φέρει επακριβώς την επιγραφή: «Θεός του Πατρός μου και υψώσω Αυτόν – Καλάβρυτα 25 Μαρτίου 1821».

Ο Δήμος Καλαβρύτων αναπαρήγαγε σε 300 τεμάχια (επίχρυσα, ασημένια, χάλκινα) το δημιούργημα του Βαυαρού χαράκτη Κόνραν τΛάγκεν ώστε να το προσφέρει ως δώρο εθιμοτυπίας για την επέτειο 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, σε υψηλούς επισκέπτες του. Έτσι έπραξε και στις 21 Μαρτίου διδοντάς το στην πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη.

«Το μετάλλιο κόπηκε το 1836 από τον Όθωνα, πριν το Βασιλικό Διάταγμα του 1838 που όρισε την 25η Μαρτίου ως Εθνική επέτειο και τότε δωρήθηκε τιμητικά στην Ι.Μ της Αγίας Λαύρας. Αυτό καταδεικνύει ότι υπήρχε πλήρης γνώση και συνείδηση περί των επαναστατικών γεγονότων στην Μονή» δηλώνει στην «Π» ο κ. Παπαδόπουλος.

Τα υπόλοιπα δύο σωζόμενα αυθεντικά μετάλλια του 1836 υπάρχουν, ένα στο Εθνικό Νομισματοκοπείο και το άλλο στο Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας.

      

Είχε χαθεί και βρέθηκε από Μοναχό           

Το μετάλλιο του Π Π Γερμανού δεν υπήρχε παλιότερα στην Μονή της Αγίας Λαύρας, αφού άγνωστο πώς είχε χαθεί και αποκτήθηκε πάλι το 2019 μετά από μεγάλη έρευνα και διαμεσολάβηση του εκ Καμενιάνων Καλαβρύτων Μοναχού Μάξιμου Ιβηρίτου. Oπως ο ίδιος αναφέρεται στο πρόσφατο βιβλίο του «Φωτειναί Καλαβρυτιναί Σελίδες 1821 – Ιστορικόν Λεύκωμα επί τη διακοσιετηρίδη», το 2019 την ύπαρξη του μεταλλίου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών του γνώρισε ο Καλαβρυτινός πρ. υπουργός Ανδρέας Φούρας και ο π. Μάξιμος έσπευσε να το αναζητήσει και σε συνεργασία με τον Σύμβουλο Επικοινωνίας Μάκη Μιχαλά εντοπίστηκε σε ιδιωτική συλλογή. Eτσι, μαζί με τον ηγούμενο της Μονής π. Ευσέβιο επανακτήθηκε και από τότε φυλάσσεται στο σκευοφυλάκιο από το οποίο και απουσίαζε.                

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

triadafilop@pelop.gr