Αχαΐα: Υπό απειλή η κτηνοτροφία του νομού – Γιατί απεργούν τη Δευτέρα οι κτηνίατροι
Οι Κτηνίατροι του Δημοσίου όμως, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου με 24ωρη πανελλαδική απεργία, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου στις υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου και των περιφερειών της χώρας, προειδοποιώντας ότι εάν δεν γίνουν άμεσα προσλήψεις, η επόμενη επιδημία ζωονόσου μπορεί να έχει ανεξέλεγκτη τροπή.
![Αχαΐα: Υπό απειλή η κτηνοτροφία του νομού - Γιατί απεργούν τη Δευτέρα οι κτηνίατροι κτηνοτροφία](https://pelop.gr/wp-content/uploads/2025/02/ktinotrofoi-873x432.webp)
Αλώβητη βγήκε η κτηνοτροφία της Αχαΐας από την επιδημία της πανώλης των αιγοπροβάτων, όταν σε άλλες περιοχές της χώρας εξαλείφθηκαν ολόκληρες μονάδες εκτροφής, με χιλιάδες αιγοπρόβατα.
Η περίπτωση της Αχαΐας αποτελεί παράδειγμα καλής πρακτικής και αποτελεσματικής εφαρμογής των μέτρων που εφάρμοσαν οι κτηνίατροι του Δημοσίου για διάστημα αρκετών μηνών, όπου, παρά τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες, δεν καταγράφηκε ούτε ένα κρούσμα πανώλης.
Οι Κτηνίατροι του Δημοσίου όμως, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου με 24ωρη πανελλαδική απεργία, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου στις υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου και των περιφερειών της χώρας, προειδοποιώντας ότι εάν δεν γίνουν άμεσα προσλήψεις, η επόμενη επιδημία ζωονόσου μπορεί να έχει ανεξέλεγκτη τροπή.
Ο αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Πελοποννήσου του ΓΕΩΤΕΕ, Νίκος Νιφόρας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων Κωνσταντίνος Μήλιος, η πρόεδρος του Περιφερειακού Παραρτήματος Βασιλική Αγά και το μέλος του ΓΕΩΤΕΕ, Θανάσης Πετρόπουλος σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν χθες στην Πάτρα, αναφέρθηκαν στα αιτήματα της απεργίας, αλλά και στο τι διακυβεύεται για την ελληνική κτηνοτροφία από την αναζωπύρωση ζωονόσων που ήταν μέχρι χθες ξεχασμένες.
ΠΑΝΩΛΗ
Οσον αφορά στην πανώλη, στη Δυτική Ελλάδα καταγράφηκαν κρούσματα σε 10 μονάδες εκτροφής αιγοπροβάτων, όπου θανατώθηκαν 1.900 ζώα. Τα μέτρα περιόρισαν άμεσα την διασπορά μιας νόσου που στην πραγματικότητα έθεσε σε κίνδυνο όλο το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής. «Αυτό που βιώσαμε ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Ωστόσο, η επιτυχία των μέτρων στην Αχαΐα ήταν μεγάλη και παρουσιάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως καλή πρακτική, καθώς σώσαμε το ζωικό κεφάλαιο του Νομού, όταν στον γειτονικό Φενεό Κορινθίας υπήρξε μεγάλη εξάπλωση και απώλειες», είπε στην «Π» ο Ν. Νιφόρας.
ΕΥΛΟΓΙΑ
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, με την εξέλιξη των επεισοδίων της πανώλης και της ευλογιάς, έγινε κατανοητό σε όλη την κοινωνία πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του κτηνίατρου και πως η σωστή στελέχωση των υπηρεσιών, μπορεί να προστατεύσει το ζωικό κεφάλαιο» συμπλήρωσε ο Κ. Μήλιος. Ωστόσο, επισήμανε ότι, για να γίνονται σωστά οι έλεγχοι και η γρήγορη αντιμετώπιση των νοσημάτων, πρέπει να στελεχωθούν επαρκώς οι υπηρεσίες με το κατάλληλο προσωπικό. Με αυτό τον τρόπο, προστατεύεται το ζωικό κεφάλαιο της χώρας και φυσικά, η δημόσια υγεία και η ασφάλεια των τροφίμων.
Η κ. Αγά, αναφέρθηκε στην τεράστια επιχείρηση που έγινε το περασμένο καλοκαίρι για να ανακοπεί η εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, με καθημερινά συνεργεία ελέγχου και αιμοληψίες, με καθημερινή παρουσία κτηνιάτρων σε μονάδες εκμετάλλευσης, συλλογή δεδομένων, μελέτες επιδημιολογίας και καθημερινή επικοινωνία με κτηνοτρόφους.
Οσον αφορά στη ζωονόσο της ευλογιάς, στη Δυτική Ελλάδα υπάρχουν ακόμα λίγες ενεργές εστίες και συγκεκριμένα στην Κατοχή και στο Παναιτώλιο Αιτωλοακαρνανίας. Η κ. Αγά τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πολλά, σε σχέση με την προστασία των ζώων, με αποτέλεσμα οι εναπομείναντες κτηνίατροι να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθούν σε αυτό το νέο περιβάλλον.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
«Προειδοποιούμε την κυβέρνηση με την 24ωρη απεργία, διότι το ξαναλέω, δεν υπάρχει μέλλον για την κτηνοτροφία αν δεν γίνουν άμεσα διορθωτικές ενέργειες» τόνισε ο κ. Μήλιος, καλώντας την κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις, για επαναχορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας που κόπηκε το 2011 με το πρώτο μνημόνιο, και επίσης να προχωρήσει στην επαναστελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών που υπολειτουργούν σήμερα με κάτω από το 50% του επιστημονικού προσωπικού.
Ο Θ. Πετρόπουλος, πρόσθεσε ότι λόγω των περιορισμών που υφίσταται η χώρα στις προσλήψεις του Δημοσίου, ο κλάδος των κτηνοτρόφων έχει μείνει αποδυναμωμένος, με αποτέλεσμα η ελληνική κτηνοτροφία να είναι επικίνδυνα εκτεθειμένη σε ζωονόσους, αλλά και σε σειρά από ασθένειες που είναι μεταδοτικές και στον άνθρωπο, όπως ο μελιταίος πυρετός, η γρίπη των πτηνών, κ.ά. «Τα τελευταία δύο χρόνια, η ελληνική κτηνοτροφία έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα μεταπολεμικά και είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύσουμε την κτηνοτροφία και μαζί την παραγωγή φέτας, και φυσικά τη δημόσια υγεία».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News