ΑΦΙΕΡΩΜΑ – Κωνσταντίνος Καραμανλής: Φρενοκομείο η Ελλάδα, θα το έλεγε και σήμερα; Κομματικά στελέχη απαντούν στην «Π»
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε σαν σήμερα το 1989 την περίφημη φράση ότι «η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο φρενοκομείο».
Στις 30 Μαρτίου 1985 ο Χρήστος Σαρτζετάκης ορκίζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Παρότι ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε επανειλημμένως δημόσια δεσμευθεί ότι θα πρότεινε την επανεκλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο ύπατο αξίωμα της χώρας μας, την τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη και πρότεινε τον αρεοπαγίτη Χρ. Σαρτζετάκη.
Οι περισσότεροι περίμεναν τότε ότι η πικρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή γι’ αυτήν την ομολογουμένως αήθη συμπεριφορά στο πρόσωπό του, θα τον οδηγούσε σε (νέα) πολιτική αυτοαπομόνωση. Συνέβη, όμως, ακριβώς το αντίθετο, με αποκορύφωμα την περίφημη ρήση του «Εθνάρχη» τις πρώτες ημέρες του 1989, όταν ερωτήθηκε για τις πολιτικές εξελίξεις: «Τα πρωτοφανή γεγονότα που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό δημιουργούν την εντύπωση ότι η Ελλάς μετεβλήθη σε απέραντο φρενοκομείο».
Ποια ήταν αυτά τα πρωτοφανή γεγονότα; Πρόκειται για μια περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται διαρκώς σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο χαρακτηρισμός του πρώην ΠτΔ θεωρήθηκε εύστοχος παρότι μετέπειτα υπήρξαν διάφορες ερμηνείες. Σε κάθε περίπτωση, ήταν ο τρόπος του Κ. Καραμανλή για να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις που συγκλόνιζαν τη χώρα και την κόντρα ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, η οποία ξεπερνούσε μία απλή πόλωση.
Γεγονός είναι, πάντως, ότι Κωνσταντίνος Καραμανλής έμεινε μακριά από το σκάνδαλο Κοσκωτά του ΄89 και διαφώνησε με την απόφαση της ΝΔ και του Ενιαίου Συνασπισμού να παραπέμψουν τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. Λέγεται πως τότε στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είχε πει επίσης την ιστορική φράση: «Εναν τέως πρωθυπουργό δεν τον στέλνεις φυλακή, τον στέλνεις σπίτι του».
Σε κάθε περίπτωση, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» σας ταξιδεύει σήμερα πίσω στον χρόνο, την ημέρα που ο Κ. Καραμανλής είπε την ιστορική, πλέον, ρήση.
ΠΑΠΑΔΗΜΑΤΟΣ: «Μήπως είναι ακόμη επίκαιρη;»
Ο πρώην βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας και μέχρι πρότινος επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» Νίκος Παπαδημάτος (τον διαδέχθηκε ο Κώστας Σβόλης), μας έδωσε τη δική του οπτική για την ιστορική ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
«Ενα από τα πολλά χαρίσματα του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν ότι σε κρίσιμες στιγμές συνήθιζε να μιλάει με χρησμούς μέσα από τους οποίους έβγαινε το μήνυμα που ήθελε να περάσει. Εκείνη η δήλωσή του τον Ιανουάριο του 1989 έγινε σε στιγμές που η χώρα ζούσε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ θυμίζω ότι ήταν σε εξέλιξη και η δίκη της υπόθεσης Κοσκωτά, η οποία συμπαρέσυρε και πολιτικά πρόσωπα. Ηταν η περίοδος με έναν εκλογικό νόμο που ουσιαστικά απαιτούσε το 50% του εκλογικού σώματος για να κυβερνηθεί η χώρα, αλλά και της συγκρότησης μιας τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας και εθνικής ενότητας, που μόνον αυτό δεν ήταν βέβαια, καθώς στη διάρκεια της θητείας της ο ένας καθύβριζε τον άλλον. Ο ελληνικός λαός ήταν σχεδόν διχασμένος, σε εξέλιξη ήταν πολλά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και με τη διαχρονικά εχθρική απέναντι στην Ελλάδα, Τουρκία να έχει και τότε μια έντονα διεκδικητική συμπεριφορά. Ολα αυτά κι ορισμένα άλλα, τα οποία ίσως δεν γνωρίζουμε, όπως το θέμα των Σκοπίων, διαμόρφωσαν το πολιτικό κλίμα εκείνο για να ειπωθεί η περίφημη φράση. Αλήθεια μήπως είναι ακόμη επίκαιρη;».
ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ: «Τα φρενοκομεία είναι τρία!»
«Δεν ήταν τυχαία η φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μόνο που στην περίπτωση της Ελλάδας δεν έχουμε να κάνουμε με μόνον ένα φρενοκομείο. Τα φρενοκομεία είναι τρία για να μην πω περισσότερα. Είναι κοινωνία αυτή που έχουμε δημιουργήσει και στην οποία ζούμε;».
Το σχόλιο έκανε το ιστορικό στέλεχος της τοπικής Νέας Δημοκρατίας, Θρασύβουλος Μαυρομμάτης, όταν του ζητήσαμε να μας ταξιδέψει πίσω στον χρόνο για την περίφημη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. «Αυτό που γνωρίζουμε όλοι είναι ότι ο Καραμανλής είχε στενοχωρηθεί τότε με τη στάση του Ανδρέα Παπανδρέου στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε ο Θρ. Μαυρομμάτης και πρόσθεσε: «Η αρχική συμφωνία ήταν να στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ η ανανέωση της προεδρικής θητείας Καραμανλή, όμως ο Παπανδρέου, ίσως επειδή έθεσε βέτο και ο Αγαμέμνονας Κουτσόγιωργας και άλλα στελέχη, επέλεξε τελικά τον Χρήστο Σαρτζετάκη. Ο τελευταίος ήταν πάντως πατριώτης, ανεξάρτητα από το ότι δεν είχε πολλές αρμοδιότητες. Κάτι έβλεπε, πάντως, τότε ο Καραμανλής. Είχε την ικανότητα να δει το μέλλον. Και κάτι το οποίο εμείς οι νεότεροι τότε δεν το βλέπαμε. Και δείτε σήμερα ποια είναι η εξέλιξη της χώρας. Η οποία, ξαναλέω, θυμίζει όχι μόνο ένα, αλλά τρία συνολικά φρενοκομεία».
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Ρήση που περιγράφει και το σήμερα…»
Ο Νίκος Νικολόπουλος ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη Νέα Δημοκρατία όταν ειπώθηκε η περίφημη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Πάτρα» μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις του:
«Οταν το 1989, με αφορμή το σκάνδαλο Κοσκωτά και την πολιτική κόντρα της εποχής, ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής δήλωνε ότι «τα πρωτοφανή γεγονότα που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό δημιουργούν την εντύπωση ότι η Ελλάς μετεβλήθη σε απέραντο φρενοκομείο», κανείς ίσως δεν περίμενε ότι αυτή του η ρήση θα έμενε ιστορική και θα περιέγραφε γλαφυρά και συνοπτικά, ακόμα και την σημερινή πολιτική κατάσταση.
Είναι αυταπόδεικτο ότι αυτή η εκτίμηση βρίσκει σήμερα αντίκτυπο στην κεντρική πολιτική σκακιέρα, όπου οι όροι του παιχνιδιού αναθεωρούνται κατά το δοκούν, οι κανόνες ισχύουν μόνο στα χαρτιά και το «ευ αγωνίζεσθαι» αποτελεί μια τεθλασμένη διακεκομμένη γραμμή που χωρίζει την αλήθεια με το ψέμα, το κοινό συμφέρον με την ιδιοτέλεια, το νόμιμο με το ηθικό.
Το πολιτικό σύμφυρμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα μπορούσε από μόνο του να περιγράψει σχοινοτενώς την ουσία του αποφθέγματος Καραμανλή, καθώς ακουμπάει στη σημερινή τραγωδία της πολιτικής εντροπίας και στην απουσία οράματος, αξιών και πολιτικής ορθότητας. Οι διαχωριστικές γραμμές, που κάποτε ορθώνονταν ως ανάχωμα και προστάτευαν την ίδια την κοινωνία, την οικογένεια και τη θρησκεία μας, από τη διάβρωση της παγκοσμιοποίησης και τον οδοστρωτήρα της «διαφορετικότητας», σήμερα μοιάζουν με σωριασμένους δίδυμους πύργους, που άνοιξαν τις ερεβώδεις πόρτες της κολάσεως.
Ο πολιτικός αριβισμός και η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος που χαρακτηρίζει τα έργα της σημερινής κυβέρνησης, αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την ίδια την εποχή μας και το πολιτικό σύστημα, που έχει ως κλάσμα την θεσιθηρία και κοινό παρονομαστή την αμετροέπεια, το νεποτισμό και την αδιαφάνεια.
Κάτι ανάλογο όμως συμβαίνει και στην Πάτρα, όπου μία δράκα φαντάρων του ΚΚΕ, έχουν καθηλώσει τον δήμο και την πόλη, σε μια πρωτοφανή αδράνεια και καταδικαστική ομφαλοσκόπηση, με την φανερή βοήθεια των εξαπτέρυγων της τοπικής διαπλοκής και την υπόγεια συμφωνία της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας. Ποιος αλήθεια θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο Μητσοτάκης θα μεθόδευε την παράδοση της πόλης στον Κουτσούμπα, για να εξυπηρετήσει το κεντρικό μεταξύ τους σχέδιο, για τη νομή της εξουσίας;
Δυστυχώς, ακόμα και το «φρενοκομείο» του εθνάρχη, φαντάζει φτωχό πλέον, για να περιγράψει το μέγεθος της πολιτικής παράνοιας, που χαρακτηρίζει τους θλιβερούς νόες που διαφεντεύουν τις τύχες της χώρας μας σήμερα…».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News