ΑΦΙΕΡΩΜΑ – Σημίτης: 27 χρόνια μετά την αρχηγία του στο ΠΑΣΟΚ – Στελέχη της Αχαΐας θυμούνται στην «Π» την αλλαγή πλεύσης

Τι άλλαξε από τότε στο κίνημα του ελληνικού σοσιαλισμού  Στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα θυμούνται στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» και κρίνουν τη μέρα που έβαλε το Κίνημα σε νέα εποχή, την πρώτη μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου

Σημίτης Γερ. Αρσένης, Α. Τσοχατζόπουλος, Κ. Σημίτης

Ηταν σαν σήμερα, 18 Ιανουαρίου. Πριν από 27 ακριβώς χρόνια. Ο Κώστας Σημίτης, μετά από διαδικασία θρίλερ, με πολύ παρασκήνιο, εκλέχθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία και την προεδρία του κινήματος.

Ο μεγάλος ηγέτης του Κινήματος είχε υπογράψει μετά από πιέσεις το κείμενο της παραίτησης του το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου στο Ωνάσειο όπου νοσηλευόταν…

Στις 18 Ιανουαρίου 1996 ο Κώστας Σημίτης κέρδισε σε ειδική σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την πρωθυπουργία. Συνυποψήφιοί του ήταν οι Γεράσιμος Αρσένης, Ακης Τσοχατζόπουλος και Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.
Στον πρώτο γύρο ο Τσοχατζόπουλος και ο Σημίτης έλαβαν από 53 ψήφους και πέρασαν στον δεύτερο γύρο. Ακολούθησαν ο Γεράσιμος Αρσένης με 50 ψήφους και ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος με 11, που καθόρισαν τον νικητή.

Στον δεύτερο γύρο ο Κώστας Σημίτης επικράτησε με 86 ψήφους έναντι 75 του Ακη Τσοχατζόπουλου.

Η εφημερίδα «Πελοποννησος» ρώτησε 4 γνωστά και παραδοσιακά στελέχη του ΠΑΣΟΚ από την Αχαΐα: Εκτιμάτε πως θα είχε, ενδεχομένως, διαφορετική μοίρα το ΠΑΣΟΚ εάν εκείνη τη μέρα είχε εκλεγεί άλλος πρόεδρος; Θεωρείτε πως το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ του Κ. Σημίτη φέρει ευθύνη για την κατρακύλα του Κινήματος σε μονοψήφια ποσοστά;

Δ. ΠΕΦΑΝΗΣ: «Ο Σημίτης ήταν έξω από την κουλτούρα του ΠΑΣΟΚ»

Σημίτης

Ο Δημήτρης Πεφάνης, καθηγητής μαθηματικός, πρώην αντιδήμαρχος Πατρέων, μέλος του ΠΑΣΟΚ, εκτιμά πως ο Κ. Σημίτης δεν ταίριαζε με το προφίλ του μέχρι το 1995 ΠΑΣΟΚ.

«Εγώ θεωρούσα τότε, και συνεχίζω να το πιστεύω, ότι η λύση του Γεράσιμου Αρσένη θα αποτελούσε την καλύτερη εγγύηση για τη μετάβαση στη μετά Ανδρέα Παπανδρέου εποχή. Εφόσον έγινε εκείνο το 53-53-50, που συνοδεύτηκε από πλήθος φημών και διαρροών, το αποτέλεσμα δεν γινόταν να ήταν διαφορετικό. Η επιτήδευση που έγινε για να προκύψει το 53-53-50, έγινε για να εκλεγεί ο Σημίτης. Με τον Αρσένη, όμως, εκτιμώ πως θα ήταν αλλιώς τα πράγματα γιατί ο Σημίτης ήταν έξω από την κουλτούρα του ΠΑΣΟΚ έτσι όπως είχε εμπεδωθεί τότε. Ομως, πρέπει να ομολογήσω ότι από την πρώτη στιγμή που εξελέγη άρχισαν να του κάνουν πόλεμο από μέσα. Αρχισαν να γράφονται σε τοίχους συνθήματα «δεξιέ Σημίτη, παραιτήσου…». Κάπως έτσι φτάσαμε έως σήμερα, όπου δεν υπάρχουν σαφή και διακριτά χαρακτηριστικά ανάμεσα στα κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου…».

Δ. ΜΗΤΡΕΛΗΣ: «Μετά τον Ανδρέα, άλλαξε η φυσιογνωμία του…»

Σημίτης

Ο Δημήτρης Μητρέλης, μέλος του ΠΑΣΟΚ, πρώην επιχειρηματίας, κατέθεσε την άποψή του ωμά, χωρίς περιστροφές: «Πράγματι, ο Κώστας Σημίτης έβαλε την Ελλάδα τότε στο ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα, αλλά απ’ την άλλη στο εσωτερικό μέτωπο ξεκίνησε ένα πάρτι διαφθοράς, και λυπάμαι που το λέω έτσι ωμά… Αυτά τα πάρτι δεν κατάφερε να τα ελέγξει και να τα χαλιναγωγήσει το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη. Το κράτος, ειδικά από το 2000 και μετά, έδινε την εικόνα ότι είχε παραδοθεί στη διαφθορά. Θεωρώ ότι η σημερινή εικόνα του κράτους, σε αυτό το θέμα, δεν έχει βελτιωθεί όσο θα έπρεπε και η μόνη λύση θα ήταν η αυστηροποίηση των νόμων».Αν είχε εκλεγεί ο Τσοχατζόπουλος, δεν γνωρίζω ποιο θα ήταν το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες…

Παρόλα αυτά, η αλήθεια είναι μία: ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας, μοναδικός και ανεπανάληπτος. Ενας τεράστιος ηγέτης. Μετά το θάνατό του άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το ΠΑΣΟΚ. Γιατί μετά από τον Ανδρέα, το ΠΑΣΟΚ εξόκειλε από τις αρχές του, αυτές που είχε προσδώσει στο Κίνημα ο Ανδρέας Παπανδρέου. Και η αντίστροφη μέτρηση που ξεκίνησε για το Κίνημα μόλις ανέλαβε ο Σημίτης, έφτασε μέχρι το 4%. Γιατί όσοι στήριξαν τον Σημίτη, άλλαξαν τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ. Από σοσιαλιστικό κόμμα το μετέτρεψαν σε νεοφιλελεύθερο και τα είδαμε όλοι τ’ αποτελέσματα… Το ΠΑΣΟΚ, όμως, ακόμα και σήμερα δεν έχει δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις γιατί έφτασε το Κίνημα τόσο χαμηλά. Ο σημερινός ηγέτης του οφείλει να πάρει καθαρή θέση, να μάθει ο Ελληνας τι πρεσβεύει».

ΣΠ. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: «Ναι, αλλά ο Σημίτης δεν είναι ΠΑΣΟΚ»!

Σημίτης

Ο Σπύρος Καραχάλιος, πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πατρών και μέλος του ΠΑΣΟΚ, δικηγόρος, δεν διστάζει να μιλήσει κόντρα στον Κ. Σημίτη και να αποκαλύψει ποιους θα θεωρούσε ιδανικούς διαδόχους του Ανδρέα Παπανδρέου.
«Δεν μπορώ να γνωρίζω ποια θα ήταν η μοίρα του ΠΑΣΟΚ αν δεν είχε βγει τότε ο Σημίτης. Θα μας βασανίζει αιώνια αυτό το ερώτημα… Εγώ ήμουν στην αντισημιτική πλευρά, αλλά όχι με τον Τσοχατζόπουλο. Ημουν φανατικός με τον Ανδρέα.

Ο μύθος, που δεν ξέρω αν αληθεύει ή όχι, λέει ότι κάποια μέρα ο Ανδρέας Παπανδρέου απαντώντας σε απορίες του Κώστα Σκανδαλίδη γιατί φερόταν έτσι του Σημίτη και τον πήγαινε μια στο ένα υπουργείο και μια στο άλλο, ενώ ήταν παραγωγικός, τον κοίταξε και του είπε: «Ναι Κώστα, έχεις δίκιο. Αλλά ο Σημίτης δεν είναι ΠΑΣΟΚ.

Ο μετέπειτα βίος του Τσοχατζόπουλου, που η αλήθεια είναι ότι πλήρωσε τις αμαρτίες πολλών και όχι μόνο τις δικές του, αμαύρωσε την εικόνα του.
Ιδανικός για μένα ήταν ο Σάκης Καράγιωργας, που είχε τεράστια προσωπικότητα και λάμψη. Τον διώξαμε νωρίς και άγαρμπα όμως. Και ο Τρίτσης θεωρώ πως ήταν τεράστιο κεφάλαιο και αν ήταν μετά τον Ανδρέα, θα είχε άλλη μοίρα το ΠΑΣΟΚ.

Οπως επίσης, θεωρώ πληθωρικό πολιτικό, που άγγιζε την ευφυΐα του Ανδρέα, αλλά είχε άλλα σοβαρά ελαττώματα, τον Θόδωρο Πάγκαλο. Ισως αν ο Ανδρέας είχε επιτρέψει νωρίτερα πιο συλλογικές διαδικασίες, να είχε εμπεδωθεί, ως διάδοχη κατάσταση, μια συλλογική ηγεσία. Ομως και ο ίδιος και ο κόσμος τότε δεν είχε την πολιτική ωριμότητα να το σκεφτούν…».

Α. ΦΟΥΡΑΣ: «Ευτυχές αποτέλεσμα η εκλογή Σημίτη…»

Σημίτης

Ο Ανδρέας Φούρας, πρώην υφυπουργός κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και πρώην δήμαρχος Πατρέων, ήταν λακωνικός αλλά σαφής: «Για το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα ευτυχές αποτέλεσμα η εκλογή του Κώστα Σημίτη ως διαδόχου του Ανδρέα. Υπήρξαν δύο θητείες πολύ δημιουργικές. Δυστυχώς από το 2004 και μετά τα προβλήματα του δημόσιου χρέους φορτώθηκαν και καταπλάκωσαν τη χώρα, που δεν άντεξε. Η μεγάλη ζημιά έγινε από το 2004 έως το 2009. Για το ΠΑΣΟΚ η εκλογή του Σημίτη ως διαδόχου του Ανδρέα ήταν ό,τι καλύτερο… Δεν θα ‘θελα, όμως, να φτάσω τη σύνδεση εκείνου του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις μέρες μας…»!