Αυστηρότερο πλαίσιο για τη μετανάστευση φέρνει το νέο νομοσχέδιο – «Η Κρήτη δεν αντέχει άλλο», λέει η Σ. Βολουδάκη

Προβλέπονται κρατήσεις, επιστροφές και αναστολή εξέτασης ασύλου για αιτούντες από ασφαλείς χώρες

Αυστηρότερο πλαίσιο για τη μετανάστευση φέρνει το νέο νομοσχέδιο – «Η Κρήτη δεν αντέχει άλλο», λέει η Σ. Βολουδάκη

Νομοσχέδιο που αυστηροποιεί το πλαίσιο για τη διαχείριση της μετανάστευσης προανήγγειλε η υφυπουργός Μετανάστευσης Σέβη Βολουδάκη, μιλώντας στην ΕΡΤ. Η υφυπουργός περιέγραψε ως «πάρα πολύ δύσκολη» την κατάσταση στην Κρήτη, λόγω της κατακόρυφης αύξησης των αφίξεων μεταναστών από την Ανατολική Λιβύη, και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αφήσει τη χώρα εκτεθειμένη.

Όπως δήλωσε, το νέο νομοσχέδιο που πρόκειται σύντομα να τεθεί σε διαβούλευση προβλέπει:

Την κράτηση όσων εισέρχονται παράνομα, μετά την απόρριψη αιτήματος ασύλου.

Την επιστροφή τους στη χώρα προέλευσης ή πρώτης εισόδου, όπως η Λιβύη, με το «εισιτήριο πληρωμένο από την ελληνική πλευρά».

Την αναστολή για έξι μήνες της εξέτασης αιτημάτων ασύλου από υπηκόους χωρών που θεωρούνται ασφαλείς, όπως η Αίγυπτος, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.

Η κ. Βολουδάκη υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να θιγούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όμως τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί σε «εργαλείο στα χέρια των λαθροδιακινητών».

Αναφερόμενη στη διαδικασία της πρώτης υποδοχής, εξήγησε ότι πραγματοποιούνται υγειονομικοί έλεγχοι, ταυτοποίηση, κατάσχεση κινητών τηλεφώνων και σχηματισμός δικογραφίας. Όσον αφορά τον χρόνο παραμονής, σημείωσε ότι εξαρτάται από την πίεση που ασκείται από τις αυξημένες αφίξεις, οι οποίες μπορεί να ξεπερνούν τους 500 μέσα σε μία ημέρα.

Σχετικά με τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στη Λιβύη, μετά την αποτυχημένη αποστολή στη Βεγγάζη, ανέφερε πως αυτό το αδιέξοδο μπορεί να αξιοποιηθεί από την ελληνική πλευρά για σκλήρυνση της στάσης της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αποτυχία ίσως αποτελεί μέθοδο διαπραγμάτευσης για περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους.

Η υφυπουργός κατέληξε επισημαίνοντας πως η μεταναστευτική πίεση αναμένεται να ενταθεί, ειδικά από το λιμάνι του Τομπρούκ, και υπογράμμισε την ανάγκη διπλωματικής συνεργασίας με χώρες όπως η Αίγυπτος, ώστε να υπάρξει άμεση επιστροφή των μεταναστών.