Αυξήσεις με υπευθυνότητα, όχι με πυροτεχνήματα

ΛΕΦΤΑ υπάρχουν; Τα κόμματα εξουσίας συναγωνίζονται σε εξαγγελίες που στοχεύουν στην οικονομική αναβάθμιση των εργαζομένων. Καθιερωμένη η πρακτική στο κατώφλι των εκλογών. Αλλά χρειάζεται φειδώ, αφενός γιατί δεν ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε ακόμα στα αποκαΐδια της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας, και αφετέρου δεν παραβλέπουμε ότι πλησιάζει η ώρα της αποπληρωμής των δανείων, δυνάμει των οποίων σταθήκαμε όρθιοι. Παραλλήλως, καλό είναι να μην κερδίζει έδαφος στην κοινωνία η προσδοκία παραδείσων με πιλάφια εν ζωή. Εχουμε μπροστά μας δυσκολίες.

ΕΧΟΥΜΕ όμως μπροστά μας και προοπτικές. Αν προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του παραγωγικού μας μοντέλου, αν η εμπέδωση της αξιοπιστίας της χώρας ενισχύσει τον επενδυτικό άνεμο, και εφόσον ο τουρισμός συνεχίζει να αποδίδει αδιατάρακτα, μας περιμένουν καλύτερες μέρες. Αλλά πρέπει να πληρούνται προϋποθέσεις. Και παραλλήλως δεν αίρεται η υποχρέωσή μας να θεραπεύσουμε ενεργές διαρθρωτικές αδυναμίες που συνεχίζουν την υπονόμευση του μέλλοντος. Οπως η παθογένεια του ασφαλιστικού, που επιδεινώνεται από το δημογραφικό πρόβλημα. Το οποίο απλά παρακολουθούμε αμήχανοι να εξελίσσεται.

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ σύστημα οφείλει να είναι υπεύθυνο και μετρημένο. Και να λέει την αλήθεια στους πολίτες. Ο ρόλος του είναι εξυγιαντικός, παραγωγικός αλλά και παιδαγωγικός.

ΑΥΤΟ βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια μεγάλη οφειλή απέναντι στον Ελληνα εργαζόμενο που ζει στη στενωπό κρίσης και ακρίβειας για παρατεταμένο διάστημα, με περιορισμένη καταναλωτική δυνατότητα, χωρίς περιθώρια επιβράβευσης του εργασιακού μόχθου για εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες, όλων των ηλικιακών και παραγωγικών βαθμίδων. Οταν δεν μπορεί να ζει κανείς από τη δουλειά του, αναπτύσσει τοξική δυσθυμία η οποία βλάπτει το ίδιο το πολιτικό σύστημα.

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ εξουσίας έχουν καθήκον να το αλλάξουν αυτό. Με υπεύθυνη, στέρεα πολιτική. Και όχι πυροτεχνήματα.