Αιγιάλεια – Κυριαζοπούλου για τη διαμάχη με το Δήμο: «Μήπως δεν θυμάται καλά η δημοτική αρχή;»

Το πρωτοσέλιδο της «Παναιγιάλειας» επιβεβαιώθηκε, αλλά η υπόθεση έχει πολύ ψωμί ακόμα…

Κυριαζοπούλου

Τη νομική οδό, σε αστικό επίπεδο, κατά της απόφασης του Πανεπιστημίου Πατρών για μεταφορά της έδρας του τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα, ανακοίνωσε και επίσημα ο Δήμος Αιγιάλειας, επιβεβαιώνοντας το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Παναιγιάλειας της Δευτέρας», με το αιτιολογικό ότι το Πανεπιστήμιο δεν υπήρξε συνεπής στις υποχρεώσεις του αναφορικά με τη συμφωνία που σύναψε με τον Δήμο.

Η πρώην πρύτανης, όμως, του Πανεπιστημίου Πατρών αποδομεί, σε πρώτη φάση, τις αιτιάσεις της δημοτικής αρχής, αποκαλύπτοντας, για την ακρίβεια υπενθυμίζοντας, τη συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ Πανεπιστημίου και δήμου για ανάκληση της αρχικής δωρεάς!

«Η συμφωνία προέβλεπε εκ μέρους του κράτους την ίδρυση 4 Τμημάτων στο Αίγιο, όμως τελικά ξεκίνησε η λειτουργία της Φυσικοθεραπείας, ακολούθησε η Οπτική-Οπτομετρία, που ήδη έχει φύγει από την πόλη, και πλέον το Πανεπιστήμιο αποφάσισε να φύγει και η Φυσικοθεραπεία» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καλογερόπουλος, ο οποίος συμπλήρωσε πως αποτελεί πολιτική και ηθική υποχρέωση για τον Δήμο να προχωρήσει πλέον σε διεκδικήσεις.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες της «Π», από την τεχνική έκθεση του Δήμου, προκύπτει πως η αγωγή κατά του Πανεπιστημίου, θα είναι της τάξης των 6 -7 εκατ. ευρώ.

Μπούρας: Δεν θα μπω σε αντιπαράθεση…

Ενοχλημένος έδειχνε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας για τα περί αγωγών από τη δημοτική αρχή Αιγιαλείας, αλλά δεν θέλησε να απλωθεί επί της υπόθεσης: «Από σεβασμό στους θεσμούς, δεν θα ήθελα να απαντήσω τίποτα… Δεν θα μπω σε καμία αντιπαράθεση με τον κ. Καλογερόπουλο και τον κ. Μπέσκο…».

Στέλεχος της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών σχολίασε ως εξής τις απειλές της δημοτικής αρχής: «Θεωρώ ότι η δημοτική αρχή ρίχνει πυροτεχνήματα. Αλλά το 2021 δεν νοείται να πολιτεύεσαι με πυροτεχνήματα… Επ’ ευκαιρία, το 2019 πού ήταν αυτοί οι κύριοι; Ποια η αντίδρασή τους όταν έφευγε το Τμήμα Οπτομετρίας από το Αίγιο;».

Κυριαζοπούλου: Εχει υπογραφεί μεταγενέστερο συμβόλαιο…

Η «Π» χτένισε το θέμα απ’ όλες τις πλευρές, για το τι ισχύει και τι όχι, και έφτασε στην πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, η οποία έκανε μια ιδιαίτερα ηχηρή υπενθύμιση-αποκάλυψη, που μάλλον δεν δικαιώνει τις προσδοκίες της δημοτικής αρχής και του νομικού επιτελείου της για αγωγές μαμούθ σε βάρος του πρύτανη και της συγκλήτου.

Η τοποθέτηση της κ. Κυριαζοπούλου, μετά την όχληση της «Π»: «Διάβασα τις τοποθετήσεις στην εφημερίδα σας για μηνύσεις και αγωγές. Η αλήθεια, όμως, είναι μία και μοναδική: Οταν παραλάβαμε τα ΤΕΙ και ενσωματώθηκαν στο Πανεπιστήμιο, υπήρχε μια δωρεά της πρώην Χαρτοποιίας στα ΤΕΙ. Διαπιστώσαμε, όμως, ότι ήταν δώρον-άδωρον γιατί ήταν κτίρια ερειπωμένα και επικίνδυνα. Και γι’ αυτό με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και του νυν δημάρχου Αιγιαλείας, κάναμε ένα συμβόλαιο λίγο πριν αποχωρήσω από τη θέση μου στην πρυτανεία. Με το συμβόλαιο εκείνο, γύριζε πίσω η παραχώρηση, η δωρεά, και έμενε μόνο για το κομμάτι της Φυσικοθεραπείας.

Ο Δήμος Αιγιαλείας, λοιπόν, παραχώρησε, μέσω της δωρεάς, τις εγκαταστάσεις στο πρώην ΤΕΙ, αλλά επειδή οι εγκαταστάσεις ήταν επικίνδυνες, το δημοτικό συμβούλιο μετά από δική μας προτροπή ανακάλεσε τη δωρεά και κρατήσαμε μόνο ένα κτίριο. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει και να ζητάει όσα εκατομμύρια θέλει, όμως αφενός η συγκεκριμένη συμφωνία που επικαλείται ο δήμος ήταν με το ΤΕΙ και όχι με το Πανεπιστήμιο και κάθε επόμενος νόμος ακυρώνει προηγούμενες συμφωνίες, αφετέρου έχουμε υπογράψει σε συμβολαιογράφο, παρουσία μου και παρουσία του κ. Καλογερόπουλου ότι ο δήμος παίρνει πίσω το μεγαλύτερο μέρος της δωρεάς γιατί το Πανεπιστήμιο δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις που αφορούσε η δωρεά. Κατά συνέπεια, τα όσα διάβασα ότι λένε, δεν ισχύουν…

Ακόμα κι αν είχαν υπογράψει συμβάσεις με το πρώην ΤΕΙ, οι οποίες θεωρητικά θα μπορούσαν να δεσμεύσουν το Πανεπιστήμιο, έχει υπογραφεί μεταγενέστερο συμβόλαιο το οποίο ορίζει ότι παίρνουν πίσω τις εγκαταστάσεις, άρα εκεί λήγουν όλα».