Αιολική Υπεραξία: Πώς οι Τοπικές Κοινότητες Κερδίζουν από την Πράσινη Ενέργεια

Η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και την ενεργειακή αυτονομία αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Ευρώπη, με ορίζοντα το 2050. Η Ελλάδα ήδη συγκαταλέγεται στις δέκα πρώτες χώρες της ΕΕ ως προς την ενσωμάτωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με την αιολική ενέργεια να διαδραματίζει κομβικό ρόλο.
Πιο συγκεκριμένα, το 2024, η αιολική ενέργεια κάλυψε το 24,4% του εθνικού ενεργειακού μείγματος, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2025 συνέβαλε στο 36,5% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Με προοπτική την εγκατάσταση 8,9 GW έως το 2030, τα αιολικά πάρκα συνιστούν βασικό πυλώνα της στρατηγικής για τον εξηλεκτρισμό της χώρας.
Οικονομικά Οφέλη για Τοπικές Κοινωνίες
Η λειτουργία των αιολικών πάρκων συνεπάγεται άμεσα ανταποδοτικά οφέλη. Ήδη κάτοικοι που συνυπάρχουν με τις ανεμογεννήτριες, εισπράττουν 40% επί του ειδικού τέλους ΑΠΕ, το οποίο καταβάλλεται από τους επενδυτές και αποδίδεται μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στους οικιακούς καταναλωτές ενώ ποσό που ανέρχεται στο 60% επί του ειδικού τέλους ΑΠΕ αποδίδεται στους δήμους εντός των οποίων εντάσσονται τα αιολικά πάρκα. Τα έσοδα αυτά προορίζονται για περιβαλλοντικές δράσεις και έργα τοπικής ανάπτυξης. Μάλιστα, το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε περίοδο επεξεργασίας αλλαγών στην δομή των ανταποδοτικών, εστιάζοντας στην αναστροφή των παραπάνω ποσοστών προς όφελος των οικιακών καταναλωτών.
Αδιαμφισβήτητα, η ανάπτυξη του τομέα της αιολικής ενέργειας στην χώρα μας αφήνει ουσιαστικό αποτύπωμα και στην παραγωγική διαδικασία. Βασικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης βιομηχανίας είναι η λειτουργία της ως πολλαπλασιαστής απασχόλησης, καθώς δημιουργεί τέσσερις έως δέκα φορές περισσότερες θέσεις εργασίας ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας, σε σύγκριση με τα συμβατικά θερμικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη, μέχρι το τέλος του 2020, είχαν δημιουργηθεί 6.300 χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας πανελλαδικά, ενώ σε τοπικό επίπεδο ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν οι αιολικές εγκαταστάσεις στην βόρεια Εύβοια όπου δημιούργησαν 62 μόνιμες θέσεις εργασίας, περίπου 0,3 θέσεις ανά MW, αριθμός που είναι 4 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με αντίστοιχα εργοστάσια φυσικού αερίου.
Στα οφέλη συγκαταλέγεται και η συνεισφορά τόσο στην εθνική όσο και στην τοπική βιομηχανία, με την εγχώρια παραγωγή κρίσιμων υλικών για την κατασκευή ανεμογεννητριών να γνωρίζει άνθηση τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα στο στάδιο της συναρμολόγησης των πύργων για των ανεμογεννητριών, η τοπική παραγωγή σε περιοχές όπως το Αλιβέρι, η Τρίπολη, η Ελευσίνα, ο Ασπρόπυργος και η Λάρισα συμβάλλει ώστε το 30–35% της προστιθέμενης αξίας της επένδυσης να παραμένει στη χώρα — ποσοστό που ξεπερνά κατά πολύ το αντίστοιχο 10–15% της συμβατικής παραγωγής ενέργειας. Την ίδια στιγμή, δημιουργούνται οι συνθήκες για την μακροχρόνια απορρόφηση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στους τομείς της κατασκευής, της λειτουργίας, της συντήρησης και των βιομηχανικών παραγώγων όπως είναι οι πύργοι και οι υποσταθμοί.
Επιπροσθέτως, τα αιολικά πάρκα αποτελούν μία μορφή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), για τα οποία υπάρχουν καταγεγραμμένα επιστημονικά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι οι ανεμογεννήτριες δεν επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των ανθρώπων ή των ζώων και δεν μεταβάλλουν το μικροκλίμα στις περιοχές όπου εγκαθίστανται. Αντιθέτως, ενισχύουν την περιβαλλοντική σταθερότητα και την ανθεκτικότητα του ενεργειακού συστήματος, ιδιαίτερα σε περίοδο μετάβασης όπου άλλες μορφές ΑΠΕ έχουν φτάσει σε κορεσμό.
Συμπέρασμα: Τα αιολικά πάρκα δεν είναι μόνο ενεργειακή επένδυση, αλλά και εργαλείο περιφερειακής ανάπτυξης, βιομηχανικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής συνοχής. Η αξιοποίησή τους ενισχύει την αυτονομία των κοινοτήτων, μειώνει το ενεργειακό κόστος και οδηγεί τη χώρα σε ένα βιώσιμο, πράσινο μέλλον.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News