Αιώνιοι φοιτητές: Οι «λιμνάζοντες» του Πανεπιστημίου Πατρών, τι λένε στην «Π» σπουδαστές για τις διαγραφές ΦΩΤΟ

Ο περισσότεροι σπουδαστές του Πανεπιστημίου Πατρών, ζητούν τη θέσπιση κοινωνικών κριτηρίων, ανάλογα με την κάθε περίπτωση και όχι οριζόντια εφαρμογή του μέτρου για τη διαγραφή των αιώνιων φοιτητών

φοιτητές Η κάλπη έδωσε προβάσδισμα για πρύτανη αλλά το σύστημα το θολώνει

Της Μαρίνας Ριζογιάννη και του Παναγιώτη Ρηγόπουλου

Με το σύνδρομο του εκλογικού καταλόγου ο οποίος δεν ανανεώνεται ποτέ παρομοίασε τον κατάλογο των λιμναζόντων φοιτητών στα πανεπιστήμια, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας.

«Εχουμε φοιτητή εγγεγραμμένο ο οποίος ήταν συμφοιτητής μου. Εχουμε φοιτητή ο οποίος εισήχθη στο Πανεπιστήμιό μας το 1966. Εχουμε εγγεγραμμένους φοιτητές οι οποίοι έχουν αποβιώσει. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Εμείς εργαστήκαμε, κάναμε τη μελέτη και τον εσωτερικό μας κανονισμό βάσει των όσων προβλέπει ο νόμος για τις διαγραφές και θα προχωρήσουμε» ξεκαθαρίζει ο κ. Μπούρας, μιλώντας στην «Π» σχολιάζοντας το αίτημα του Πανεπιστημίου Αθηνών για επανεξέταση του θέματος.

Υπενθυμίζουμε ότι οι λιμνάζοντες φοιτητές της Πάτρας ανέρχονται στις 18.000.

Οπως έχει γράψει η «Π» ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Πανεπιστημίου Πατρών περιλαμβάνει τη ρύθμιση για τις διαγραφές των αιωνίων φοιτητών, οι οποίοι δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους εντός του καθορισμένου χρονικού πλαισίου. Ορίζει ότι η ανώτατη διάρκεια φοίτησης κάθε φοιτητή είναι ίση με το ελάχιστο απαιτούμενο χρονικό διάστημα για την απονομή του τίτλου σπουδών, προσαυξημένο κατά 4 εξάμηνα για τα τετραετή τμήματα και 6 εξάμηνα για τα πενταετή και πλέον τμήματα. Μετά την ολοκλήρωση της επαναληπτικής εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου, οι φοιτητές που δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους εντός αυτής της χρονικής περιόδου διαγράφονται με απόφαση της συνέλευσης του τμήματος, η οποία κοινοποιείται στην Κοσμητεία της Σχολής για τη σωστή εφαρμογή του κανονισμού.

Η διαδικασία αυτή αφορά τους φοιτητές που εισήχθησαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και έπειτα, με ειδικές ρυθμίσεις για τους φοιτητές που είχαν εγγραφεί πριν από την εφαρμογή του νόμου 4957/2022. Οπως ορίζεται στον κανονισμό, η υπέρβαση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως σοβαροί λόγοι υγείας που αφορούν τον ίδιο τον φοιτητή ή συγγενείς πρώτου βαθμού.
Ειδικότερα, για λόγους υγείας, οι φοιτητές μπορούν να υποβάλουν αίτηση για παράταση της φοίτησης, η οποία μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 8 εξάμηνα για τα τετραετή τμήματα και έως 12 εξάμηνα για το Τμήμα Ιατρικής, με την υποβολή σχετικών ιατρικών γνωματεύσεων και δικαιολογητικών.

«Ως Πανεπιστήμιο Πατρών ενημερώσαμε όλους τους λιμνάζοντες, καλώντας τους όσοι επιθυμούν να σπεύσουν να δείξουν ενδιαφέρον, ώστε να μη χάσουν την ευκαιρία ολοκλήρωσης των σπουδών τους. Από κει και πέρα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Οσοι από τους λιμνάζοντες από το 2022 και μετά δεν έχουν δείξει κανέναν ενδιαφέρον το Σεπτέμβριο προχωράμε στη διαγραφή τους. Ακόμα και τώρα που μιλάμε όσοι θέλουν έχουν εννέα μήνες περιθώριο να ενεργοποιηθούν» τονίζει ο κ. Μπούρας.

Τα στοιχεία της μελέτης

Σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών, την οποία είχε παρουσιάσει η «Π» τον περασμένο Νοέμβριο, το ποσοστό των φοιτητών οι οποίοι εγκαταλείπουν τις σπουδές τους ανέρχεται στο 30% έως 40%.

  •  Η μελέτη αυτή η οποία ήταν η πρώτη πανελλαδικά σε τέτοια έκταση δείγματος, 837 φοιτητές (428 ήταν άνδρες και 390 γυναίκες) και σε φοιτητές οι οποίοι παραμένουν εγγεγραμμένοι σε έτος μεγαλύτερο των ν + 2 ετών, είχε στόχο τη διερεύνηση του φαινομένου της εγκατάλειψης και της επιμήκυνσης των σπουδών στις σχολές και τα επιμέρους τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών.
  •  Η ίδια έρευνα καταρρίπτει και μύθους που επικρατούν. Στους λόγους εγκατάλειψης των σπουδών δεν κυριαρχούν οι οικονομικοί, αλλά οι προσωπικοί και κυρίως οι ψυχολογικοί. Ακολουθούν οι ακαδημαϊκοί και σε μικρότερο ποσοστό οι οικονομικοί.
  • Εξετάζοντας τα επιμέρους τμήματα η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι μια ομάδα Τμημάτων (π.χ. Ιατρική, Φαρμακευτική, Φιλολογίας) και στις τρεις σειρές φοιτητών που μελέτησαν εμφανίζει υψηλά ποσοστά έγκαιρης αποφοίτησης των φοιτητών.
  •  Αντίστοιχα, το ακαδημαϊκό έτος 2019–2020 στα Τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Επιστήμης Υλικών, Βιολογίας, Γεωλογίας, Χημείας, Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών, Μηχανικών Περιβάλλοντος, Θεατρικών Σπουδών και Φιλοσοφίας ο αριθμός των φοιτητών πέραν τον κανονικών εξαμήνων υπερβαίνει τον αριθμό των τακτικών φοιτητών και η έκταση της επιμήκυνσης των σπουδών είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του Πανεπιστημίου Πατρών.
  •  Μικρότερη είναι η έκταση του φαινομένου της λιμνάζουσας φοίτησης στα Τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών, Ιστορίας–Αρχαιολογίας, Οικονομικών Επιστημών, Πολιτικών Μηχανικών, ΤΕΕΑΠΗ, Φαρμακευτικής, Φιλολογίας, Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής.

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ «Π»

«Καλά έκαναν και έβαλαν κάποιοι όριο, απλά θα έπρεπε να υπάρχουν κριτήρια γι αυτούς που εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα. Αλλά σίγουρα θα πρέπει να διαγραφούν οι αιώνιοι φοιτητές, που απλά έρχονται και δημιουργούν προβλήματα και δεν μπαίνουν ποτέ στο μάθημα. Απλά έρχονται για να εναντιωθούν στο σύστημα. Εδώ στο Πανεπιστήμιο Πατρών ευτυχώς δεν είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση, όπως είναι σε άλλα πανεπιστήμια» λέει η Ειρήνη Τσεκούρα.

φοιτητές

“Οι αιώνιοι φοιτητές επιβαρύνουν το Πανεπιστήμιο”, λέει η Δήμητρα Φελερή

«Ενας φοιτητής που θέλει να ολοκληρώσει τις σπουδές του θα το κάνει. Το να παραμένει κάποιος φοιτητής, 20 και 30 χρόνια δεν ωφελεί κανέναν. Επιβαρύνει το Πανεπιστήμιο, γιατί φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί ανενεργοί φοιτητές και δείχνει ότι το Πανεπιστήμιο δεν είναι τόσο ανταγωνιστικό, σε σχέση με τα υπόλοιπα της Ευρώπης. Από εκεί και πέρα, έχει να κάνει με τους προσωπικούς στόχους του καθένα. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει στόχος από το ίδιο το Πανεπιστήμιο, τόσο χαλαρώνει ο καθένας μας» λέει η Δήμητρα Φελερή.

φοιτητές

“Δε συμφωνώ με το μέτρο” λέει ο Κωνσταντίνος Αχταλιάς

«Είμαι κατά του μέτρου. Μπορεί ο καθένας να έχει κάποιο πρόβλημα και να μην μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα, να πρέπει παράλληλα να δουλεύει και να μην μπορεί να πηγαίνει στις διαλέξεις, οπότε να μην μπορεί να περάσει τα μαθήματα. Κάποιοι μπορεί να έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας και να διακόψουν αναγκαστικά, κάποιοι για άλλους λόγους να πρέπει να διακόψουν ξαφνικά και να συνεχίσουν αργότερα. Από την άλλη κάποιες Σχολές είναι δύσκολες και τα μαθήματα δεν βγαίνουν εύκολα όλα» λέει ο Κωνσταντίνος Αχταλιάς.

φοιτητές

“Δεν είμαι υπέρ του νόμου”, λέει η Ελένη Νούχου

«Υπάρχουν και πολλοί καθηγητές, που δεν συμφωνούν με το μέτρο. Να βάλουν κάποιο όριο, για παράδειγμα 10 χρόνια. Αλλά 7 χρόνια είναι μικρό. Στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να σπουδάζεις και παράλληλα να βγάζεις τα προς το ζην. Και το να κάνεις και τα δύο μαζί, ιδιαίτερα σε απαιτητικές σχολές, όπως στο Μαθηματικό που είμαι εγώ και ο μέσος χρόνος αποφοίτησης είναι 7.5 χρόνια, είναι ακόμα πιο δύσκολο» λέει η Ελένη Νούχου.

«Σίγουρα χρειάζεται μέχρι κάποιο σημείο μια αυστηροποίηση, όμως να μην γίνει κατάχρηση αυτού του πλαισίου και ξεφύγει η κατάσταση. Δηλαδή να κινδυνεύουν φοιτητές που αντικειμενικά αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα κοινωνικά, υγείας κ.ά. Θα ήταν καλύτερο να υπάρχει μια Επιτροπή, που να εξετάζει την κάθε περίπτωση συγκεκριμένα και να μην γίνεται τυφλή εφαρμογή του νόμου», λέει ο Γιάννης Γιαννακόπουλος.

«Εχει μία βάση ο νόμος. Δεν μπορεί να είσαι πάνω από 10 χρόνια φοιτητής. Αλλά θα πρέπει να εξετάζεται κάθε περίπτωση φοιτητή ξεχωριστά» λένε άλλοι σπουδαστές, ενώ συνάδελφοί τους έχουν διαφορετική άποψη: «Η ιδέα πίσω από τις διαγραφές και τους αιώνιους φοιτητές θέλει να εδραιώσει ένα κλίμα σοβαρότητας για τα πανεπιστήμια, που είναι κάτι θετικό. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι αυτές οι προθέσεις της κυβέρνησης. Είναι κάπως ξεκάθαρο, για να υποστηρίξει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και είναι κοροϊδία ο τρόπος που έχει σκηνοθετηθεί. Εγώ συμφωνώ να κάνουμε πιο αυστηρά τα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά δεν είναι αυτός το τρόπος. Δεν κοστίζει πόρους στο πανεπιστήμιο ο πολυετής φοιτητής. Αν θέλουν να κάνουν σοβαρό το Πανεπιστήμιο, θα έπρεπε να το κάνουν με προσλήψεις διδακτικού προσωπικού, με επιπλέον χρηματοδότηση κ.ά.».

φοιτητές