Ακρίβεια: Κρατούν μικρό καλάθι οι Ενώσεις Καταναλωτών για τα μέτρα – Λεχουρίτης και Καλαποθαράκου μιλούν στην «Π»

Υπέρμετρους θεωρούν τους πανηγυρισμούς του υπουργείου Ανάπτυξης για τη μείωση των τιμών, οι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων καταναλωτικών οργανώσεων της χώρας, ΕΚΠΟΙΖΩ και ΙΝΚΑ.

ακρίβεια

Εχουν περάσει τρεις μέρες από τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας, σχετικά με τις παρεμβάσεις σε 3.000 κωδικούς προϊόντων, ώστε να μειωθούν οι τιμές στα ράφια και να ανακουφιστούν οι καταναλωτές.   

ακρίβεια

Η Παναγιώτα Καλαποθαράκου

Τα μέτρα έχουν φέρει αποτέλεσμα ή οι ανακοινώσεις αποτελούν επικοινωνιακό τέχνασμα, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, αφού επί της ουσίας δεν βλέπουν διαφορά στο πορτοφόλι του καταναλωτή. Η «Πελοπόννησος» επικοινώνησε με την πρόεδρο της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου, η οποία μίλησε για «σταγόνα στον ωκεανό», καθώς οι μειώσεις αφορούν σε προϊόντα που δεν είναι από τα βασικά και καθημερινής ανάγκης, όπως τα τρόφιμα.

Η Παναγιώτα Καλαποθαράκου, δήλωσε: «Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις που έχουμε, παρατηρείται μια μικρή μείωση σε προϊόντα, όμως που δεν είναι από τα βασικές κατηγορίες, όπως για παράδειγμα στα απορρυπαντικά και στα ειδή ατομικής υγιεινής. Βέβαια και εκεί η μείωση είναι περίπου στο 15-18% την ώρα που στο εξωτερικό τα προϊόντα πωλούνται πολύ φθηνότερα.

Σε προϊόντα όπως τα γαλακτοκομικά, τα κρεατικά, τα οπωροκηπευτικά, οι τιμές είναι ίδιες ή και αυξημένες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιανουαρίου, και το πρόβλημα παραμένει. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι το κόστος για στέγαση και διατροφή ξεπερνά το 60% του εισοδήματος σε χιλιάδες νοικοκυριά και αυτό δημιουργεί σοβαρό ζήτημα».

ακρίβεια

O Γιώργος Λεχουρίτης

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου του ΙΝΚΑ Γιώργου Λεχουρίτη, ο οποίος εξηγεί πως ουσιαστικά οι τιμές δεν έχουν μειωθεί.

Ο Γιώργος Λεχουρίτης τόνισε: «Επί της ουσίας δεν έχει γίνει τίποτα και μιλάμε για επικοινωνιακό τέχνασμα. Η σουλτανίνα Αιγιαλείας πωλείται από τον παραγωγό 70 λεπτά και στα ράφια τη βρίσκουμε σχεδόν 9 ευρώ το κιλό. Αν η κυβέρνηση ήθελε να αντιμετωπίσει το θέμα της ακρίβειας, θα έβαζε πλαφόν στο κέρδος και αμέσως θα έπεφταν οι τιμές, αλλά δεν θέλει».

Οσον αφορά τις προσφορές 1+1, ο ίδιος αναφέρει πως το προϊόν δεν χαρίζεται, αφού όπως έχει αποδειχθεί, το μεμονωμένο προϊόν είναι φθηνότερο. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το «τέρας» της ακρίβειας δεν έχει αντιμετωπιστεί και χρειάζονται δραστικότερα μέτρα από την Πολιτεία, ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές.