Ανησυχία για την ουκρανική αεράμυνα: Η Δύση αναζητά τρόπους για την ενίσχυσή της

Πολιτική αντιπαράθεση ωστόσο, πυροδοτεί δημοσίευμα των Financial Τimes που αναφέρει ότι πιέζουν την Ελλάδα και την Ισπανία να δώσουν στο Κίεβο περισσότερα συστήματα αεροπορικής άμυνας, μεταξύ των οποίων τα αντιπυραυλικά συστήματα S-300 και Patriot.

αεράμυνα

Το θέμα της ουκρανικής αεράμυνας κυριαρχεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, με τα ευρωπαϊκά όργανα και το ΝΑΤΟ να καλούν ένα – ένα τα κράτη – μέλη να συνεισφέρουν. Πολιτική αντιπαράθεση ωστόσο, πυροδοτεί δημοσίευμα των Financial Τimes που αναφέρει ότι πιέζουν την Ελλάδα και την Ισπανία να δώσουν στο Κίεβο περισσότερα συστήματα αεροπορικής άμυνας, μεταξύ των οποίων τα αντιπυραυλικά συστήματα S-300 και Patriot.

«Δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διακινδυνεύσει την αεράμυνα της χώρα μας», δηλώνει ο Παύλος Μαρινάκης. Για μυστική διπλωματία κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση και καλεί τον πρωθυπουργό να ενημερώσει άμεσα την εθνική αντιπροσωπεία.

H προέλαση της Ρωσίας στο ανατολικό μέτωπο του Ντονέτσκ και ο ανηλεής βομβαρδισμός ουκρανικών πόλεων και ενεργειακών εγκαταστάσεων πιέζουν τη Δύση να ενισχύσει την αεράμυνα της Ουκρανίας. Αφότου η αμερικανική βουλή ξεπάγωσε το πακέτο των 61 δισ. δολαρίων, το βάρος πέφτει εκ νέου στην Ευρώπη να προσφέρει περισσότερα όπλα.

«Κάνουμε το παν, επικοινωνούμε με τους εταίρους, για να υπερασπιστούμε τον ουρανό μας και να αυξήσουμε τον αριθμό των οπλικών συστημάτων στα χέρια των πολεμιστών μας» τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Τουλάχιστον 7 συστήματα Patriot ζητεί ο Ζελένσκι και ένα επιπλέον σύστημα του υποσχέθηκε το Βερολίνο τις προηγούμενες μέρες. Οι υπόλοιπες χώρες όμως διστάζουν και το θέμα της ουκρανικής αεράμυνας κυριαρχεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στο Λουξεμβούργο με τα ευρωπαϊκά όργανα και το ΝΑΤΟ να καλούν ένα – ένα τα κράτη – μέλη να συνεισφέρουν.

Σε ερώτηση που έγινε στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ για το αν ζήτησε από την ισπανική κυβέρνηση να δώσει έναν από τους Patriot στην Ουκρανία ο ίδιος απάντησε «ζητούμε από όλα τα κράτη-μέλη να κάνουν ό,τι μπορούν για να αυξήσουμε την αεράμυνα της Ουκρανίας».

Οι Financial Τimes αναφέρουν ότι τις περισσότερες πιέσεις για προσφορά Patriot ή S-300 δέχονται η Ελλάδα και η Ισπανία και λιγότερες η Ρουμανία και η Πολωνία, λόγω της εγγύτητάς τους στη Ρωσία.

«Δεν θα γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διακινδυνεύσει την αποτρεπτική ικανότητα και την αεράμυνα της χώρας μας» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί μυστικής διπλωματίας. «Εμείς έχουμε δείξει έμπρακτα τη βοήθειά μας στον ουκρανικό λαό. Δεν θα γίνει οποιαδήποτε κίνηση που να διακινδυνεύσει την αποτρεπτική ικανότητα και την αεράμυνα της χώρας μας» υπογράμμισε ο Παύλος Μαρινάκης.

Τις πιέσεις απορρίπτουν και η Μαδρίτη και η Βαρσοβία.

Σχολιάζοντας τη νέα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, η Μόσχα λέει ότι το μόνο που θα πετύχει είναι να σκοτωθούν περισσότεροι Ουκρανοί και κατηγορεί την Ουάσιγκτον για εμμονή να ηττηθεί στρατηγικά η Ρωσία, που θα φέρει πιο κοντά τον πυρηνικό πόλεμο. «Η τρόικα των δυτικών πυρηνικών κρατών (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία) είναι μεταξύ των κύριων χορηγών του εγκληματικού καθεστώτος του Κιέβου, είναι οι κύριοι εμπνευστές διαφόρων προκλητικών βημάτων» δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Αν η Ρωσία αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία, η Πολωνία δηλώνει έτοιμη να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα νατοϊκών εταίρων στο έδαφός της, είπε ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα σε συνέντευξη.

Ζ. Μπορέλ: Εναπόκειται στις πρωτεύουσες να αποφασίσουν

Στο Λουξεμβούργο πραγματοποιείται η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία και τις προσπάθειες στρατιωτικής ενίσχυσης να μονοπωλούν τις συνομιλίες. Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΕΡΤΝews, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, αυτό που τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ όταν ρωτήθηκε για τους Patriot ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν Patriot κι ότι εναπόκειται στις πρωτεύουσες να αποφασίσουν όπως επίσης ότι τα κράτη γνωρίζουν ποιες είναι οι ικανότητές τους, ποιες είναι οι ανάγκες τους και ποιες είναι οι ανάγκες της Ουκρανίας.

Μόνο η αμυντική βιομηχανία είναι στη δικαιοδοσία της Κομισιόν, όχι η άμυνα συνολικά, ανέφερε η δημοσιογράφος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. «Ο λόγος που γίνεται πολύ συζήτηση για τους Patriot είναι γιατί αυτό το σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις της Ρωσίας.

Από την άλλη, τόσο οι κύκλοι του ΝΑΤΟ όσο και οι ευρωπαϊκοί κύκλοι κατανοούν ότι οι χώρες οι οποίες είναι αντιμέτωπες με άμεση απειλή είναι πιο διστακτικές. Από την άλλη πλευρά, χώρες όπως είναι η Ισπανία, η οποία δεν έχει καμία απειλή και για την οποία ρωτήθηκε ο κ. Μπορέλ προσερχόμενος δεν έχει στείλει ούτε εκείνη Patriot. Αυτό που λένε οι Ευρωπαίοι είναι ότι ζητούμε από τα κράτη μέλη να στείλουν ό, τι μπορεί ο καθένας για να βοηθήσει την Ουκρανία».

Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που δεν έχουν όμως επιβεβαιωθεί ότι ίσως υπάρξει και μια αποστολή ενός Patriot από την Αμερική συμπλήρωσε η Ειρήνη Ζαρκαδούλα και πρόσθεσε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία ότι στην τοποθέτησή του ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε σε σχέση με την Ουκρανία ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει συμφωνία ότι η κοινή χρηματοδότηση του οπλισμού δεν αφορά σε υλικά που προέρχονται από τις βιομηχανίες τρίτων χωρών που μπορεί να απειλήσουν τα κράτη μέλη και τόνισε για ακόμη μια φορά τη σημασία που έχει να μην καταπατώνται οι κυρώσεις, και να εφαρμόζονται».

Πηγή: ertnews

Διαβάστε επίσης:

 

Γιώργος Λυγγερίδης: Εγκληματική οργάνωση με 158 μέλη πίσω από τη δολοφονία του

Κως: Έλαβαν προθεσμία απολογίας οι γονείς του νεκρού βρέφους

Αχαΐα: Η παραλία γίνεται πλέον πολυτέλεια – Τι λένε επιχειρηματίες

Πάτρα: Το παζάρι της Φλόγας ξεκίνησε – Από που θα πάρετε λαμπάδες και δημιουργίες