Ανησυχία της Πανεπιστημιακής κοινότητας: Αδειάζουν τα τμήματα των ΑΕΙ

Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας φαίνεται ότι πέρασε το κατώφλι των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

ΑΕΙ

Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας φαίνεται ότι πέρασε το κατώφλι των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Σε 153 Τμήματα οι εισακτέοι είναι πολλοί λιγότεροι από τις θέσεις που προσφέρονταν. Υπάρχουν δε Τμήματα που ο αριθμός των εισαχθέντων είναι μονοψήφιος.

Η μελέτη των στατιστικών στοιχείων των αποτελεσμάτων πανελλαδικών εξετάσεων είναι αποκαλυπτική και θα πρέπει να απασχολήσει την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αλλά και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι το νέο Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών Αειφορικής Γεωργίας με έδρα το Αγρίνιο δεν έχει ούτε ένα πρωτοετή φοιτητή από τα Γενικά Λύκεια και μόλις 13 από τα ΕΠΑΛ. Πανελλαδικά, 10 τμήματα έχουν φέτος λιγότερους των 5 εισακτέους και 20 τμήματα λιγότερους των 10 εισακτέων. Η Νοσηλευτική Σχολή του Διδυμότειχου έχει μόνο 1 πρωτοετή φοιτητή, όπως και το τμήμα Πολ. Μηχανικών της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Μεταξύ 100 και 149 είναι οι κενές θέσεις ενδεικτικά στα Τμήματα: Ιστορίας Κέρκυρας (100), Μαθηματικών Σάμου (100), Νοσηλευτικής Τρίπολης (102), Γεωπονίας Αρτας (103), Μόνιμων Υπαξιωματικών Στρατού (ΣΜΥ)-Σώματα (105), Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Πατρών (106), Φυσικής Πατρών (111), Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Λάρισας (114), Χημικών Μηχανικών Κοζάνης (115), Γεωπονίας Μεσολογγίου (115), Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Πάτρας (118), Ιστορίας και Αρχαιολογίας Ιωαννίνων (126), Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας Δράμας (126), Φιλολογίας Ιωαννίνων (127).

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Ερωτηθείς από την εφημερίδα «Πελοπόννησο» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας σχετικά με το Τμήμα Αειφορίας του Αγρινίου που θα έχει μόλις 13 φοιτητές, απάντησε: «Ολες οι γεωπονικές σχολές έχουν θέμα. Κι αυτό έχει να κάνει αφενός με την πληθώρα που υπάρχει και αφετέρου με τη μη τακτοποίηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Ιδιαίτερα για το Αγρίνιο υπάρχει πρόβλημα με τη φοιτητική στέγη. Τα τελευταία πέντε χρόνια κάνουμε διαγωνισμό για φοιτητικά δωμάτια σε ξενοδοχεία και δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση».

Ο κ. Μπούρας, μιλώντας γενικότερα για τα χιλιάδες κενά στα πανεπιστημιακά Τμήματα παρατηρεί: «Δυστυχώς, το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας απειλεί τη βιωσιμότητα αρκετών Τμημάτων. Κι αυτό το πρόβλημα εκτιμώ ότι θα ενταθεί περαιτέρω αν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ανοίξουν τις πόρτες τους στη χώρα μας χωρίς κανόνες».

ΑΕΙ

Χρήστος Μπούρας, Μιχαήλ Παρούσης, Νίκος Μπακάλης

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΠΑΤΡΑΣ 8.920 ΜΟΡΙΑ

Ενα από τα Τμήματα που σημείωσαν μεγάλη πτώση στη βάση εισαγωγής είναι το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών που από 10.220 μόρια έπεσε στα 8.920.

Ζητήσαμε από τον πρόεδρο του Τμήματος Μιχαήλ Παρούση να μας σχολιάσει εάν θα μπορέσει ένας εισαχθείς με τόση χαμηλή βαθμολογία να αντεπεξέλθει στις σπουδές.

«Είχαμε παλαιότερα και με 3.000 μόρια. Το πρόβλημα απορρέει από την εσφαλμένη εντύπωση που έχουν οι γονείς και τα παιδιά για τις επαγγελματικές δυνατότητες που δίνει το συγκεκριμένο αντικείμενο σπουδών. Και σε αυτό το θέμα θα έπρεπε να εργαστούμε κι εμείς ως Τμήμα. Να δείξουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν στην παρούσα μάλιστα κοινωνική και χρονική συγκυρία με την εφαρμοσμένη ηθική στο επιχειρείν, στο περιβάλλον, στη βιοϊατρική. Εμάς είναι χαρά μας να εισάγουμε τους φοιτητές μας με ένα τρόπο στην φιλοσοφία ώστε να την αγαπήσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Διαβάζω τη λίστα και βλέπω ποιοι έχουν το Τμήμα 1η επιλογή, ποιοι 2η και ποιοι 34η. Οσο περνάνε τα χρόνια διαπιστώνουμε ότι από τη θέση 1η επιλογή έως την 4η είναι περίπου το 25% που αντιστοιχεί σε 40 από τους 170 φοιτητές. Είμαστε ένα Τμήμα το οποίο δεν δίνει απλώς γνώση, αλλά όταν αποφοιτήσει κάποιος μπορεί να είναι ένας άνθρωπος με διαφορετική συνείδηση. Σε άλλα Τμήματα αποκτάς μόνο γνώση σε εμάς αποκτάς τη δυνατότητα κατανόησης και του ίδιου σου του εαυτού».

ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι τα Τμήματα Νοσηλευτικής είχαν φέτος αυξημένο αριθμό κενών θέσεων. Ο πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών Νίκος Μπακάλης σχολιάζει: «Ο μικρός αριθμός των κενών θέσεων που δημιουργήθηκαν φέτος στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών θεωρώ ότι είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο. Απόδειξη τούτου είναι ότι τα τρία προηγούμενα έτη δεν παρατηρήθηκαν κενές θέσεις. Τα στοιχεία μιας και μόνο χρονιάς δεν επαρκούν για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Να τονισθεί ότι το Τμήμα Νοσηλευτικής παρέχει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση (σε Ελλάδα και εξωτερικό), είναι ένα πρόσφατο πιστοποιημένο Τμήμα από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και διαθέτει μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές».