Ανοίγουν τα σύνορα για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα – Η διπλωματική επιτυχία του Μπάιντεν – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

ΗΠΑ και Αίγυπτος θα συνεργαστούν για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας.

γάζα

Με την συμφωνία για την διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα που ακολούθησε μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ, ανοίγουν τα σύνορα της Αιγύπτου προς τη Ράφα για την ζωτικής σημασίας μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης.

Με μια κίνηση που μπορεί να χαρακτηριστεί διπλωματική επιτυχία, ο Μπάιντεν υπερνίκησε τις επιφυλάξεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κερδίζοντας την συμφωνία του Ισραήλ για αποδοχή της εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα, από την Αίγυπτο.

Στην συνέχεια, σε επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο Αμερικανός πρόεδρος γνωστοποίησε χθες ότι θα συνεργαστούν για την επίσπευση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας.

Οι δύο ηγέτες υπερτόνισαν τη σημασία διατήρησης της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και και την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης, ενώ η κρίσιμη ανθρωπιστική βοήθεια θα δώσει ένα μήνυμα διεθνούς στήριξης του άμαχου πληθυσμού στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το tweet Μπάιντεν από το Air Force One για την επικοινωνία με τον Αλ Σίσι:

 

Η στιγμή που ο Μπάιντεν ανακοινώνει στους δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο ότι θα αποσταλεί η ανθρωπιστική βοήθεια:

 

γάζα

γάζα

γάζα

γάζα

Η Αίγυπτος πρέπει πρώτα να επισκευάσει τους δρόμους

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανέφεραν πως η βοήθεια για τη Γάζα θα μπορεί να περάσει από τη Ράφα το νωρίτερο την Παρασκευή, επειδή η Αίγυπτος πρέπει πρώτα να επισκευάσει δρόμους που έχουν καταστραφεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ανέφερε το CNN.

H ανθρωπιστική βοήθεια στους δρόμους κοντά στο πέρασμα της Ράφα:

 

 

Και οι Αιγυπτιακές αρχές με την σειρά τους αναφέρουν ότι οι δρόμοι κατά μήκος των συνόρων πρέπει να επιδιορθωθούν αφού επλήγησαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Οι προμήθειες θα περάσουν υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι στην τηλεόραση Al-Arabiya.

Ερωτηθείς αν θα επιτραπεί η διέλευση σε αλλοδαπούς και υπηκόους με δύο διαβατήρια που επιθυμούν να φύγουν, είπε: «Εφόσον το πέρασμα λειτουργεί κανονικά και οι εγκαταστάσεις του περάσματος έχουν επισκευαστεί».

Εάν η Χαμάς τα κατασχέσει ή δεν τους επιτρέψει να περάσουν θα τερματιστεί η προσπάθεια

Επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου τόνισε ότι περισσότερα από 200 φορτηγά και περίπου 3.000 τόνοι βοήθειας παραμένουν αλλά η συμφωνία Αίγυπτου και Ισραήλ προβλέπει τη διέλευση μόνο έως και 20 φορτηγών, υπό τον όρο ότι δεν θα αρπάξει τα εφόδια η Χαμάς.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν θα εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο «εφόσον πρόκειται για τρόφιμα, νερό και φάρμακα» και «εφόσον οι προμήθειες δεν φθάσουν στη Χαμάς».

Kαι ο Μπάιντεν διευκρίνισε: «Εάν η Χαμάς τα κατασχέσει ή δεν τους επιτρέψει να περάσουν», θα τερματιστεί η προσπάθεια.

Τόνοι βοήθειας λιμνάζουν στα σύνορα, ενώ στην άλλη πλευρά των πυλών οι πολίτες στερούνται καυσίμων, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Η οργάνωση Action Against Hunger χαρακτήρισε την εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα «υγειονομική κρίση στα πρόθυρα έκρηξης».

Το ρεπορτάζ του Guardian αναφέρει ότι ο ΟΗΕ δήλωσε ότι η Γάζα χρειάζεται παραδόσεις βοήθειας τουλάχιστον 100 φορτηγών την ημέρα. Αν και η συμφωνία να επιτραπεί η διέλευση της βοήθειας από τα σύνορα της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας ήταν μια σημαντική εξέλιξη, η ροή της βοήθειας θα εξακολουθεί να υπολείπεται των πραγματικών αναγκών της περιοχής, προσθέτει το Reuters.

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε στο την Τετάρτη ότι ο οργανισμός επιδιώκει να επαναφέρει τις παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα στα 100 φορτηγά την ημέρα, στο επίπεδο που ήταν πριν από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: «Η συμφωνία είναι μια αρχή»

Η αποστολή βοήθειας στη Γάζα θα είναι «ένας απόλυτος μαραθώνιος», δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μετά τη συμφωνία που συνήφθη μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και του Αιγύπτιου ομολόγου του.

Μιλώντας στο CNN, ο δρ Ρίτσαρντ Μπρέναν, περιφερειακός διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε ότι υπάρχουν «πολλές πολυπλοκότητες για να ξεκινήσει αυτή η επιχείρηση βοήθειας».

«Είναι μια αρχή», δήλωσε ο Μπρέναν για τα έως και 20 φορτηγά που επιτρέπεται να περάσουν βάσει της αρχικής συμφωνίας. Ο στόχος είναι να διανεμηθούν έως και 100 φορτηγά με βοήθεια την ημέρα, πρόσθεσε η Μπρέναν.

«Δεν πρόκειται για σπριντ. Είναι μόνο η αρχή. Πρόκειται για μαραθώνιο. Ένας απόλυτος μαραθώνιος», είπε.

Σύμφωνα με το ifimerida, ο Μπρέναν σημείωσε επίσης ότι η ανάγκη για βοήθεια έχει κλιμακωθεί καθώς η έλλειψη νερού έχει επηρεάσει τους κατοίκους της Γάζας.

«Ακούμε τώρα στοιχεία ότι ξαφνικά οι άνθρωποι έχουν μόνο τρία λίτρα καθαρού νερού ανά άτομο την ημέρα», δήλωσε ο Μπρέναν, προσθέτοντας ότι το «απόλυτο ελάχιστο» ήταν 15 λίτρα για πόση, μαγείρεμα και βασική υγιεινή.