Από την Atmel στη Think Silicon – Πως η Πάτρα βάζει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των microchip

Μια κρίσιμη ομάδα εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, αποτελούν σήμερα αυτό που αποκαλούμε ελληνικό οικοσύστημα ημιαγωγών. Πρόκειται για περίπου 25 εταιρείες, πολλές εκ των οποίων έχουν πατρινό «DNA».

Atmel

Μερίδιο από την ανακατανομή της «πίτας» της παγκόσμιας αγοράς ημιαγωγών αξίας 1 τρις δολαρίων διεκδικεί πλέον και η Ελλάδα, με αιχμή του δόρατος μια σειρά από καινοτόμες επιχειρήσεις που γεννήθηκαν ή οφείλουν την ύπαρξή τους στην Πάτρα.

Τα τελευταία χρόνια λόγω των γεωπολιτικών ανακατατάξεων σε παγκόσμια κλίμακα, η αγορά των ημιαγωγών βρίσκεται σε πορεία πλήρους αναδιάταξης. Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής του European Chips Act, αναμένονται επενδύσεις δεκάδων δις ευρώ και το εγχώριο οικοσύστημα microchip βάζει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των ημιαγωγών και στην κορυφή της εθνικής προσπάθειας.

Μια κρίσιμη ομάδα εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, αποτελούν σήμερα αυτό που αποκαλούμε ελληνικό οικοσύστημα ημιαγωγών. Πρόκειται για περίπου 25 εταιρείες, πολλές εκ των οποίων έχουν πατρινό «DNA».

Σήμερα λίγοι γνωρίζουν ότι η χώρα έχει σημαντική θέση στον σχεδιασμό ημιαγωγών, ενώ ακόμα πιο λίγοι ξέρουν ότι μέρη της τεχνολογίας του WiFi, των μνημών Flash, μερικά ηλεκτρονικά μέρη των πρώτων iPhone και ένα μεγάλο ποσοστό των επεξεργαστών γνωστών smart ρολογιών που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν σχεδιαστεί στην Πάτρα!

Ολα αυτά υλοποιήθηκαν επειδή πίσω στις αρχές του 2000, η Atmel, μια μεγάλη τεχνολογική εταιρεία των ΗΠΑ, με επικεφαλής Ελληνα ομογενή, δημιούργησε κέντρο έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογιών στην αχαϊκή πρωτεύουσα, συνεργαζόμενη με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Η Atmel έβγαλε τότε μια ολόκληρη «φουρνιά» μηχανικών, οι οποίοι ίδρυσαν στη συνέχεια τις δικές τους εταιρείες σχεδιασμού ημιαγωγών. Μια από αυτές είναι και η Think Silicon, που προσφέρει τον απαραίτητο εξοπλισμό σε εργοστάσια παραγωγής ημιαγωγών κατασκευαστών όπως οι TSMC, Intel, Samsung κ.λπ., που με τη σειρά τους κατασκευάζουν επεξεργαστές και ολοκληρωμένα κυκλώματα για smartphones, κάρτες γραφικών, CPUs PC κ.ά.

Η Think Silicon, η εταιρεία που δημιούργησαν στην Πάτρα ο Γιώργος Σιδηρόπουλος και ο Ιάκωβος Σταμούλης, εξαγοράστηκε το 2020 από την αμερικανική Applied Materials, έναν παγκόσμιου ηγέτη στην τεχνολογία υλικών για την παραγωγή σχεδόν κάθε νέου τσιπ.

Η Think Silicon σχεδιάζει Μονάδες Επεξεργασίας Γραφικών (GPUs) υψηλών επιδόσεων και πολύ χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας για φορητές συσκευές, όπως τα smartwatches και όχι μόνο. Υπό την ομπρέλα του αμερικανικού ομίλου, η Think Silicon έκανε άλματα ανάπτυξης, με πλέον πρόσφατο το μοναδικό design center της Applied Materials στην Ευρώπη και ένα από τα ελάχιστα κέντρα σχεδιασμού τεχνολογίας της εταιρείας στον κόσμο.

Η Bytemobile είναι μια ακόμα εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που ιδρύθηκε το 2000 στην Πάτρα από τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο. Είχε αναπτύξει ένα σημαντικό κέντρο έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογίας και λογισμικού για χρήση στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας με στόχο τη βελτιστοποίηση της κίνησης των ψηφιακών δεδομένων και τη διαχείριση απαιτητικού περιεχομένου όπως το βίντεο. Το 2012 εξαγοράστηκε από τη μεγάλη εταιρεία λογισμικού Citrix, έναντι 400 εκατ. δολαρίων, διατηρώντας και επεκτείνοντας το κέντρο R&D στην Πάτρα.

Η ομάδα της Antcor με CEO τον Κώστα Μεϊμέτη αλλά και τον Λάζαρο Καψιά προέρχεται από τα εργαστήρια της Atmel Ελλάδας στην Πάτρα, η οποία ήταν από τους πρωτοπόρους του Wi-Fi παγκοσμίως. Τo 2004 δημιουργήθηκε η Antcor, η οποία ασχολείτο με το σχεδιασμό ολοκληρωμένων Wi-Fi, τα οποία σχέδια προορίζονται για αγορά και υλοποίηση από μεγάλους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Το καλοκαίρι του 2014 εξαγοράστηκε από την ελβετική u-blox.

Ο Στέλιος Κουτρουμπίνας αφού έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας στις τηλεπικοινωνίες, ήταν σημαντικό στέλεχος της Atmel στις ασύρματες επικοινωνίες και σήμερα είναι ο CEO της Meazon, η οποία έχει φτιάξει ένα πρωτοποριακό –σε παγκόσμιο επίπεδο– καταμετρητή ηλεκτρικής ενέργειας και μπαίνει δυναμικά στις έξυπνες πόλεις.

Ο Δημήτρης Γλέζος ίδρυσε την εταιρεία Transifex το 2012 στην Πάτρα. Μέχρι το 2014 η εταιρεία είχε ήδη ανοίξει γραφεία στην Αθήνα και στη Silicon Valley της Καλιφόρνια για τη διαχείριση των πωλήσεων, του μάρκετινγκ, των οικονομικών και άλλων λειτουργιών της. Προσφέρει μια πλατφόρμα online για τη διαχείριση και τη μετάφραση περιεχομένου κυρίως σε μεγάλες εταιρείες.

O Νίκος Ιωάννου έφτιαξε τη πρώτη πλατφόρμα online delivery στην Πάτρα, το delivery.gr που το περασμένο καλοκαίρι εξαγοράστηκε από τον Όμιλο Μούχαλη, όντας η κινητήριος δύναμη του πετυχημένου στην εποχή της καραντίνας e-kioskys.

Irida Labs, Adamant Composites, InsyBio, Advent, Hellbio, FEAC, Samsung Nanoradio Desing Center (SNDC) και πολλές ακόμα εταιρείες και start up υψηλής τεχνολογίας, είναι μερικά από τα πολλά ακόμα παραδείγματα με έδρα τη Πάτρα, εταιρείες οι οποίες παράγουν καινοτομίες παγκόσμιας κλάσης. Μια μικρή Σίλικον-Βάλει που άνθισε και αναπτύχθηκε στην περιοχή, φέρνοντας επενδύσεις και γεννώντας νέα ταλέντα, συνεργασίες και καινοτομίες.

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Κρέμασαν ανάποδα μαθητή οι διακινητές ναρκωτικών, γονείς «φυγάδευσαν» παιδιά

Καιρός: Έρχεται αεροχείμαρρος με σκόνη και 35αρια …διαρκείας, ποιες περιοχές θα επηρεάσει

Συμφωνία Πρεσπών: Αυστηρό μήνυμα Γεραπετρίτη στις νέες προκλήσεις Σιλιάνοφσκα

Μύκονος: ΒΙΝΤΕΟ ντοκουμέντο από τη φονική συμπλοκή

Έληξε η κατάληξη της νομικής σχολής της Αθήνας μετά απο επιχείρηση της αστυνομίας,27 προσαγωγές