ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Καλάβρυτα: Αρχίζει η έρευνα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χιονοδρομικού
Το θέμα θα απασχολήσει τον Σύλλογο Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Αν. Αιγιάλειας με επιχειρηματίες και κοινοτάρχες της Νωνάκριδας, με σκοπό την οργάνωση της έρευνας.
Τι κι αν ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, θεσμικά εγκρατής, επιχείρησε να «σβήσει» από τον πινάκιο διεκδικήσεων του Δήμου, το μεγάλο ποσοστό του ανήκει στην Κοινότητα Μεσορουγγίου Ακράτας και παραχωρήθηκε παλιότερα για την κατασκευή του, η έκταση που πήρε το θέμα μέσα από την εφημερίδα «Πελοπόννησος» με τις αναφορές της αντιδημάρχου Ανατολικής Αιγιάλειας Μαρίας Σταυροπούλου και του προκατόχου της Γιώργου Γιοβά, άνοιξαν πια, για τα καλά, τον ασκό του Αιόλου (!) και δεν σβήνει, άσχετα από την επιθυμία να μην υπάρχουν στα επίσημα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου.
H «Πελοπόννησος της Δευτέρας» έφερε στο προσκήνιο τα στοιχεία της επόμενης μέρας, που δείχνουν πως το θέμα δεν θα «θαφτεί», όποια κι αν τελικά θα είναι η κατάληξή του.
Πληροφορίες της «ΠτΔ» αναφέρουν ότι τοπικοί θεσμικοί παράγοντες της Ανατολικής Αιγιάλειας ήδη έχουν ξεκινήσει βαθιά έρευνα, με πρωταρχικό σκοπό, να βρουν το παραχωρητήριο της έκτασης της Κοινότητας Μεσορουγγίου, το 1983, από τον τότε πρόεδρο Σωτήρη Κρικέτο.
Το Χιονοδρομικό μένει Καλάβρυτα! – Αντιδράσεις και τοποθετήσεις προκάλεσε το πρωτοσέλιδο της «Π»
ΤΟ 1983
Σκοπός είναι να διαβαστούν οι ακριβείς όροι του, ο χρόνος διάρκειας, η έκταση, η απασχόληση 5 ντόπιων στην επιχείρηση, η συμμετοχή του κοινοτάρχη στο Διοικητικό Συμβούλιο κ.λπ., κάτι που επιχειρείται ακόμα και μέσω -εν ζωή- δημοτικών υπαλλήλων του τ. Δήμου Ακράτας.
Πολύ ενδιαφέρον έχει και το ακριβές Τοπογραφικό του παραχωρηθέντος χώρου, αφού λέγεται ότι, ενώ αυτός αφορούσε στο τμήμα δεξιά από τον δρόμο και μόνο, εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου έχουν, περιέργως, επεκταθεί και σε άλλα μέρη του Μεσορουγγίου, χωρίς καν να ερωτηθεί.
ΤΟ 2014
Μάλιστα, θα ελεγχθεί και η χαρτογράφηση του 2014, τότε που την «πόρτα» του Δήμου Αιγιάλειας είχαν χτυπήσει ιδιώτες επενδυτές για την κατασκευή γηπέδων και προπονητικών κέντρων εκεί, ασχέτως του αν κάτι τέτοιο δεν καρποφόρησε.
ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ
Tο θέμα απασχόλησε και τον Σύλλογο Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Αν. Αιγιάλειας, με επιχειρηματίες και κοινοτάρχες της Νωνάκριδας, (στο Κράθιο), με σκοπό την οργάνωση της έρευνας, ώστε να μπει μια τάξη στο θέμα, να τηρηθούν οι όροι της παραχώρησης και να αποκομίσει οικονομικά οφέλη η περιοχή, με μόνιμη μέριμνα και στο τμήμα μοναδικής πρόσβασης στο Χιονοδρομικό Κέντρο από τα χωριά Περιστέρα και Μεσορούγγι, που συνήθως αφήνεται κλειστός από χιόνι, σε αντίθεση με την Επαρχιακή Οδό Πούντας – Καλαβρύτων – Χιονοδρομικού, κάτι που σημαίνει τεράστια απώλεια επισκεπτών.
ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Εξάλλου, επιβεβαιώνονται πλήρως οι αρχικές πληροφορίες που δημοσιοποίησε η «Π», ότι στην τελευταία Κτηματογράφηση, επισήμως το 80% του Χιονοδρομικού Κέντρου έχει περάσει στο Κτηματολόγιο ως Κοινότητα Μεσορουγγίου και μόνο το 20% στον Δήμο Καλαβρύτων! Αυτό σημαίνει ότι η μόνη πίστα που ανήκει στα Καλάβρυτα είναι η πάνω δεξιά του λεγόμενου «Καταφυγίου» κι αυτή μισή. Ολες οι άλλες, μέχρι την κορυφή στο Τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» ανήκουν στον σημερινό Δήμο Αιγιάλειας!
«Κράτα με να σε κρατώ να ανεβούμε το βουνό…»
> Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος επιμένει στην άποψη: «Δεν είναι δυνατόν, ως Δήμος Αιγιάλειας, να καλλιεργούμε αλυτρωτικά συναισθήματα, ούτε να προχωρούμε σε επιδερμικές και επιπόλαιες προτάσεις, που μπορούν να γίνουν και επικίνδυνες, ζημιώνοντας τις σχέσεις μας με άλλους Δήμους και πληγώνοντας τη μεγάλη οικογένεια της Αυτοδιοίκησης. Η διοίκηση πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα υπεύθυνη, να δείχνουμε ωριμότητα και να μένουμε μακριά από άχρηστες, άκαιρες και άτοπες έριδες».
> Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Στράτος Βαρδάκης, με παρέμβασή του στην «ΠτΔ», αναφέρει: «Μπορεί να έχει γίνει παραχώρηση από τον Δήμο Αιγιαλείας, έκτασης για την δημιουργία του Χιονοδρομικού, αλλά ανήκει στα Καλάβρυτα. Δεν είναι πρέπον να διεκδικούμε κομμάτι από κάτι που δεν έχουμε μοχθήσει για τη δημιουργία του. Αυτό που μπορούμε να διεκδικήσουμε είναι πως θα μπορέσουμε μέσα από αυτή την ανάπτυξη να αναδείξουμε ομορφιές και του δικού μας Δήμου και να αποκομίσουμε πολλαπλά οφέλη. Αυτό που θα αντιπρότεινα, ως μία καλή ένδειξη από τον γειτονικό μας Δήμο είναι:
α) Το Χιονοδρονικό, ο Δήμος και η Περιφέρεια να συμβάλουν στην οικονομική, τουριστική ανάπτυξη και ανάδειξη των περιοχών, όχι μονομερώς προς τις περιοχές που έχουν πρόσβαση στο δρόμο Διακοπτού – Καλαβρύτων, αλλά και στον έτερο δρόμο Ακράτας – Καλαβρύτων, όπου βρίσκονται τόσα ωραία χωριά και τόσοι προορισμοί, που δυστυχώς δεν απολαμβάνουν των πλεονεκτημάτων που απορρέουν απο την επισκεψιμότητα του χώρου. Τα μεγαλύτερα προβλήματα από χιονοπτώσεις είναι από την Ζαρούχλα έως το Χιονοδρομικό Κέντρο. Εάν είναι εφικτό να λύνονται από τα ίδια συνεργεία που μεριμνούν για τον δρόμο Διακοπτού – Καλαβρύτων προς ΧΚ, ως ένδειξη καλής γειτονίας και ενδιαφέροντος προς τον Δήμο Αιγιάλειας. Το όφελος θα είναι διπλό και προς τους δύο, αυξάνοντας την επισκεψιμότητά τους.
β) Να επανέλθει το εκπτωτικό καθεστώς για τους κατοίκους του Δήμου Αιγιάλειας στις υπηρεσίες του Χιονοδρομικού Κέντρου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News