Aπολογείται σήμερα για το Qatargate η Εύα Καϊλή: Χαμός από δημοσιογράφους έξω από το δικαστικό μέγαρο – Τι θα υποστηρίξει BINTEO

Σήμερα κρίνεται εάν η Εύα Καϊλή αφεθεί ελεύθερη με όρους ή χωρίς όρους ή εάν θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Καϊλή

Εντός της ημέρας αναμένεται να αποφασίσει η βελγική δικαιοσύνη για την παράταση της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή για το σκάνδαλο διαφθοράς, ενώ πλήθος δημοσιογράφων βρίσκεται από το πρωί συγκεντρωμένο έξω από τα δικαστήρια.

Η ακροαματική διαδικασία θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών στις Βρυξέλλες. Πολλοί είναι οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται έξω από το δικαστικό μέγαρο και περιμένουν την άφιξη της Εύας Καϊλή και νεότερα για το σκάνδαλο διαφθοράς, που έχει γίνει γνωστό πλέον ως Qatar Gate.

Σημειώνεται πως ήδη έχουν φτάσει στο δικαστικό μέγαρο οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή, Αντρέ Ριζόπουλος και ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Η απόφαση για την παράταση ή μη της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας.

 

Το πολύκροτο σκάνδαλο έχει συνταράξει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχει προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Κατάρ. Η κ. Καϊλή κατηγορείται πως ήταν μέρος της τετράδας των υπόπτων που έχουν προφυλακιστεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «διαφθορά», ότι ανήκαν «σε εγκληματική οργάνωση», προχώρησαν σε «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Τη 14η Δεκεμβρίου η βελγική δικαιοσύνη διέταξε να παραμείνουν προφυλακισμένοι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι – ο σύντροφος της Εύας Καϊλή – και ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, που θεωρείται πρόσωπο – κλειδί της υπόθεσης.

Τι αναμένεται να υποστηρίξει η Εύα Καϊλή

Η Εύα Καϊλή αναμένεται να υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε ούτε συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της, δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό τους διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ από κανέναν, δεν είχε προσωπική ατζέντα για το Κατάρ και δεν λειτουργούσε κατ’ εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ειδική μνεία αναμένεται να γίνει στην ανάγκη να βρίσκεται δίπλα στο παιδί της.

Ο δικηγόρος της, κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος ταξίδεψε στις Βρυξέλλες και συναντήθηκε μαζί της στις φυλακές του Χάρεν, μαζί με τον έτερο συνήγορό της εκ Βρυξελλών, Αντρέ Ριζόπουλο, για να χαράξουν την υπερασπιστική τους γραμμή.

Ο κ. Δημητρακόπουλος, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της, τον εμπιστεύτηκε, τη διέψευσε. Ένα άνθρωπος που έχει χάσει την ελευθερία του είναι δυστυχής και μάλιστα όταν έχει ένα παιδάκι δύο ετών που τον περιμένει… Θα πολεμήσουμε γιατί νομίζω ότι η κ. Καϊλή ούτε ύποπτη φυγής είναι, ούτε μπορεί να καταστρέψει τα αποδεικτικά στοιχεία, γιατί αυτό εξετάζεται αύριο. Άρα με καθαρά νομικά κριτήρια μπορώ να πω ότι έχω αισιοδοξία».

Την ίδια ώρα, ο δικηγόρος του Φραντσέσκο Τζόρτζι, Πιερ Μονβίλ σε ερώτηση της ΕΡΤ σχετικά με δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία χθες ανακρίθηκε εκ νέου ο πελάτης του, απάντησε: «Η πληροφορία δεν είναι σωστή».

«Ήξερα ότι υπήρχε δίκτυο με αρχηγό τον Παντσέρι – Η Καϊλή δεν ήταν στο επίκεντρο»

«Ήξερα ότι υπήρχε δίκτυο» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτεργάτη τον Παντσέρι. Αυτό τόνισε η πρώην ευρωβουλευτής των σοσιαλιστών και υποψήφια για την προεδρία της Πορτογαλίας, Άνα Γκόμες. Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι ήταν το δεξί χέρι του Παντσέρι σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Γκόμες στην ΕΡΤ, ενώ εκτιμά ότι η Εύα Καϊλή δεν είναι το επίκεντρο της επιχείρησης.

«Είμαι σοκαρισμένη (από το σκάνδαλο) όπως όλοι, ανήσυχη, αλλά όχι τόσο έκπληκτη» είπε η Άνα Γκόμες, πρώην ευρωβουλευτής S&D και υποψήφια για την προεδρία της Πορτογαλίας. «Διότι στις τρεις θητείες μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες συνέπεσαν με τον κ. Παντσέρι, μπορούσα να τον δω να ενεργεί ως πράκτορας του Μαρόκου».

Σε ερώτηση της Ειρήνης Ζαρκαδούλα για το ποιος άλλος μπορεί να εμπλέκεται εκτός από τον Παντσέρι, είπε: «O Παντσέρι ήταν πιο εύστροφος, ήταν έξυπνος. Είναι πιο έξυπνος και πιο εύστροφος. Είδαμε ότι δημιούργησε την ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα για να προστατεύσει καλύτερα τα δικαιώματα αυτούς που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε Κατάρ, Μαρόκο και όπου αλλού θα τον πλήρωναν».

Στη συνέχεια λέει: «Δεν με εξέπληξε όταν ο Τζόρτζι, ο οποίος ήταν βοηθός τότε, ήταν το δεξί του χέρι. Ειδικά επειδή ο Παντσέρι δεν μιλά άλλη γλώσσα εκτός από ιταλικά. Ο βοηθός του, (ο Τζόρτζι) ήταν το πρόσωπο που συχνά διαπραγματευόταν με τους υπόλοιπους από εμάς, στα αγγλικά ή τα γαλλικά, αλλά με τον Παντσέρι στο πλευρό του και ήταν προφανές ότι ακολουθούσε τις οδηγίες του αρχηγού».

Ακόμα εκτιμά ότι η Εύα Καϊλή δεν είναι το επίκεντρο της επιχείρησης και εξηγεί το γιατί: «Δεν με εξέπληξε όταν ο Τζόρτζι είπε στους δικαστές στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον τύπο, ότι η Εύα Καϊλή δεν ήταν το κέντρο της επιχείρησης. Μπορώ να το φανταστώ, διότι έχω συναντήσει την Εύα Καϊλή στην τελευταία μου θητεία, την έβρισκα πολύ όμορφη και κομψή. Δεν έβρισκα ποτέ ότι κάτι από όσα λέει είναι σημαντικό, είναι βαθύ ή γνήσιο. Δεν τη βλέπω ως το κέντρο του δικτύου, αλλά βλέπω τον Παντσέρι όπως και τον Τζόρτζι».

Στην ερώτηση αν μπορούσε να φανταστεί τότε, ότι ίσως ο Παντσέρι, ο Τζόρτζι, η Καϊλή και άλλοι ευρωβουλευτές ή άλλοι βοηθοί θα μπορούσαν να είναι μέλη ενός κυκλώματος, απάντησε: «Με τον Παντσέρι και με τον Τζόρτζι γνώριζα ότι είναι αλληλένδετοι, ότι ήταν μέρος κάποιου δικτύου. Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα μπορούσε να είναι κάπως έτσι, αλλά ήξερα ότι το δίκτυο ήταν εκεί κι ότι ο ένας τρόπος που χρησιμοποιούσαν για να τραβήξουν ή να ουδετεροποιήσουν ευρωβουλευτές ήταν με το να τους προσκαλέσουν σε πολυτελή ταξίδια στο Μαρόκο».

Πηγή: newsbeast.gr, newsit.gr