Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Αρχαία Ολυμπία – Μνημόνιο Συνεργασίας με τα Πανεπιστήμια Πατρών και Λευκωσίας

Υπογράφηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας με τα Πανεπιστήμια Πατρών και Λευκωσίας

Αρχαία Ολυμπία

Οι βάσεις για τη δημιουργία Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Αρχαία Ολυμπία μπήκαν την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου με το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και τα Πανεπιστήμια Πατρών και Λευκωσίας.

Παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας κ. Άγγελου Συρίγου, σε ειδική τελετή στο Συνεδριακό Κέντρο του ΣΠΑΠ Αρχαίας Ολυμπίας, έγινε η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, από τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο και τους Πρυτάνεις των δύο Πανεπιστημίων, κ.κ. Χρήστο Μπούρα και Φίλιππο Πουγιούτα. Η υπογραφή του μνημονίου ήταν η επισφράγιση μιας μακράς περιόδου επαφών και συζητήσεων του Δημάρχου κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου τόσο με τον κ. Συρίγο όσο και με τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων Πατρών και Λευκωσίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον Αναπληρωτή Δήμαρχο κ. Γιώργο Γεωργακόπουλο, ο οποίος είχε και τον συντονισμό. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο, με τις ευχές του για επιτυχία στο εγχείρημα.

Αρχαία Ολυμπία

Συρίγος: «Πόλος έλξης η Ολυμπία»

Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος, στο χαιρετισμό του τόνισε ότι δεν εγκαταλείφθηκε η Ηλεία ως προς την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ήδη το Μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Ολυμπία, η οποία με το νέο Μεταπτυχιακό θα είναι ο πόλος έλξης, μαζί με την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, που θα τραβήξει συνεργασίες από ξένα Πανεπιστήμια. Επεσήμανε το πρόβλημα της υπογεννητικότητας που δεν επιτρέπει κάλυψη των θέσεων στα Πανεπιστήμια, επιβάλλοντας άλλες λύσεις όπως η προσέλκυση σπουδαστών από το εξωτερικό, κάτι που η Ολυμπία μπορεί να υπηρετήσει, με την ακτινοβολία που διαθέτει. Εκθείασε τη συμβολή του κ. Μπούρα στην υλοποίηση της πρότασης τονίζοντας ότι η απόφασή του να στηρίξει το μέλλον της περιοχής μέσα από διεθνείς συνεργασίες είναι ορθή. Ευχαρίστησε επίσης τον Δήμαρχο κ. Γεωργιόπουλο για την μέχρι τώρα συνεργασία και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του θέματος.

Αμέσως μετά ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας κ. Αθανάσιος Μπαλέρμπας ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να υπάρξει εξωστρέφεια γι’ αυτό η Κυβέρνηση υποστηρίζει τέτοιες συνεργασίες. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία αυτή θα επιφέρει καρπούς γιατί η Ολυμπία εκφράζει ιδανικά το γνωστικό αντικείμενο του Μεταπτυχιακού, στους τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας κα Μαρία Μπίλια, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη. Τόνισε μεταξύ άλλων την σημαντική επιρροή της Ολυμπίας στην παγκοσμιότητα, εκφράζοντας την ελπίδα η τριμερής συμφωνία να καταλήξει στη δημιουργία μιας παγκόσμιας πρεσβείας εκπαιδευτικού πολιτισμού με έδρα την Ολυμπιακή γη.

Η Βουλευτής κα Διονυσία Αυγερινοπούλου σε χαιρετισμό της ανέφερε ότι η Ολυμπία γίνεται ξανά η έδρα πνευματικής και πολιτιστικής δράσης, ευχαριστώντας το Υπουργείο Παιδείας και το Δήμο για τη στήριξη του εγχειρήματος. Ο  Βουλευτής κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος τόνισε από την πλευρά του τόνισε ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις που γίνονται στην Ηλεία το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αναγνώστηκε ακόμη χαιρετιστήριο μήνυμα του Βουλευτή κ. Διονύση Καλαματιανού.

Γεωργιόπουλος: «Ιστορική μέρα…»

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των τριών συμβαλλομένων του Μνημονίου, με πρώτο τον Δήμαρχο κ. Γεωργιόπουλο ο οποίος φανερά συγκινημένος, τόνισε ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την Ολυμπία, εκτιμώντας πως είναι ίσως η πρώτη επίσημη συμμετοχή φορέα της Αυτοδιοίκησης σε πρόγραμμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Υπογράμμισε ότι με σωστό σχεδιασμό και πρόγραμμα υλοποιείται ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, να καταστεί ο Δήμος πνευματική εστία και κέντρο παιδείας, αναφέροντας ότι άλλες προσπάθειες στο παρελθόν δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν για διάφορους λόγους.

Αναφέρθηκε στον «Ελληνικό τρόπο» που ήθελε μαζί την Παιδεία και τον Αθλητισμό, κατά το «καλός κ’ αγαθός», με την Ολυμπία να εκφράζει διαχρονικά αυτή την αξία, εμπνέοντας τους ανθρώπους και προβάλλοντας τις αξίες αυτές στη σημερινή εποχή. Επεσήμανε ότι μέσα από αυτή την πρωτοβουλία η Ολυμπία μπορεί να γίνει ένα κέντρο συγκέντρωσης σύγχρονου πολιτισμού και παιδείας, μια σύγχρονη πνευματική εστία. Υπογράμμισε επίσης ότι αν τονωθεί η άυλη πολιτιστική κληρονομιά και εξασφαλιστεί μια πιο έντονη συμμετοχή στο σύγχρονο Ολυμπιακό κίνημα, αυτά τα δύο μπορούν να αποτελέσουν το εκρηκτικό μείγμα που θα οδηγήσει στην Ολυμπία του αύριο.

Ο κ. Γεωργιόπουλος ευχαρίστησε για τη συνεργασία τον κ. Συρίγο και τους δύο Πρυτάνεις τονίζοντας ότι τα Πανεπιστήμια θα δώσουν γνώση, τεχνογνωσία, εργασία αλλά θα πάρουν και κάτι από την ακτινοβολία της Ολυμπίας. Τόνισε ακόμη ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας και το Μεταπτυχιακό Τμήμα θα μπορούσαν να αποτελέσουν το πρόπλασμα και για προπτυχιακά τμήματα, ενδεχομένως ξενόγλωσσα, κάτι όμως που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια.

Οι τοποθετήσεις των Πρυτάνεων

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Πουγιούτας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τον ιερό τόπο της Ολυμπίας, χαρακτηρίζοντας εξαιρετική την ιδέα και ευχαριστώντας όλους όσους συνέβαλλαν σ’ αυτό. Τόνισε ότι η εξωστρέφεια των ακαδημαϊκών τμημάτων και η ώσμωση με την κοινωνία είναι το βασικό ζητούμενο στην εποχή μας όπου το σύγχρονο πανεπιστήμιο αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις για τις οποίες απαιτούνται συνέργειες, καινοτομία και διεθνής προσανατολισμός.

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μπούρας στην τοποθέτησή του μίλησε για τη συνεργασία του με τον κ. Γεωργιόπουλο που ξεκίνησε προ μηνών. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το νέο Μεταπτυχιακό Τμήμα στην Αρχαία Ολυμπία θα ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στο 2023 και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν εντατικές συνεργασίες μεταξύ των τριών συμβαλλομένων για το σκοπό αυτό. Υπεραμύνθηκε των επιλογών του Πανεπιστημίου Πατρών στις αλλαγές που άφησαν την Ηλεία εκτός, τονίζοντας ότι με το Μεταπτυχιακό αλλά και τα Μεταλυκειακά Τμήματα επαγγελματικού προσανατολισμού θα εκπροσωπείται ο Νομός στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τόνισε τέλος ότι πρέπει να ανοίξει και η συζήτηση για ξενόγλωσσο προπτυχιακό τμήμα, υπογραμμίζοντας ότι θέλει συνομιλητές και συνεργάτες τους τοπικούς φορείς και την Αυτοδιοίκηση.

Αρχαία Ολυμπία

Οι βασικοί άξονες συνεργασίας

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος περιέγραψε ακολούθως το περιεχόμενο του Μνημονίου, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • τον σχεδιασμό και τη δημιουργία Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών που θα προσφέρονται από κοινού (joint degrees), από τα Πανεπιστήμια
  • την από κοινού διοργάνωση επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων (π.χ. συνέδρια, ημερίδες, εκδηλώσεις κτλ),
  • την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων και καινοτόμων πρωτοβουλιών,
  • την ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας μέσω π.χ. της ανταλλαγής δημοσιεύσεων, εκπαιδευτικού υλικού, τεχνογνωσίας, δεδομένων κτλ,
  • την αξιοποίηση του θεσμού του (επισκέπτη) καθηγητή για τη διδασκαλία μαθημάτων, διεξαγωγή διαλέξεων κτλ,
  • τη συνεργασία των ερευνητικών ομάδων και εργαστηρίων των μερών,
  • τη συνεργασία με στόχο τη θεωρητική και πρακτική άσκηση των φοιτητών και την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων,
  • τη μεταφορά  της τεχνογνωσίας,
  • την ανταλλαγή προσωπικού,
  • την από κοινού υποβολή προτάσεων για την ανάληψη και υλοποίηση ερευνών, μελετών και προγραμμάτων.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν, εκτός των προαναφερόμενων, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Σωτήρης Παπαηλιού, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Δημήτρης Κωσταριάς και Φώτης Κωσταριάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος, οι πρώην Δήμαρχοι κ.κ. Ευθύμιος Κοτζάς και Γιώργος Αηδόνης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Δημητρόπουλος και Χάρης Σπηλιόπουλος, εκπρόσωποι φορέων, κ.α. Πριν την εκδήλωση, στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, έγινε ανταλλαγή δώρων, σε ανάμνηση της σημαντικής αυτής ημέρας.

Αρχαία Ολυμπία

Αρχαία Ολυμπία

Αρχαία Ολυμπία