Μπορούν ορισμένα τρόφιμα να αποτρέψουν την άνοια;
Να τι λέει η επιστήμη για το εάν η διατροφή σας μπορεί να εξουδετερώσει τα γνωστικά ελλείμματα.
Παντού γύρω μας ακούμε για “τροφές του εγκεφάλου”, σε διαδικτυακά άρθρα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η μαύρη σοκολάτα βοηθάει στην συγκέντρωση. Τα βατόμουρα μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη. Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ. Τα καρύδια μπορούν να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία. Μπορούν όμως ορισμένα τρόφιμα ή δίαιτες να αποτρέψουν ή να αποτρέψουν πραγματικά την άνοια;
Οι πυλώνες μιας δίαιτας που ενισχύει τον εγκέφαλο
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη με βεβαιότητα τι προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας και επί του παρόντος δεν υπάρχει φάρμακο που να μπορεί να το αναστρέψει, σύμφωνα με την Δρ Uma Naidoo, διευθύντρια διατροφικής και μεταβολικής ψυχιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Αλλά μπορούμε να επηρεάσουμε την εξέλιξη πολλών παθήσεων με τον τρόπο που τρώμε.
Η έρευνα δείχνει ότι άτομα με ορισμένες παθήσεις όπως καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία και διαβήτη είναι πιο πιθανό από εκείνους που δεν έχουν τέτοιες παθήσεις να εμφανίσουν γνωστικά ελλείμματα που σχετίζονται με την ηλικία. Ο κίνδυνος εμφάνισης αυτών των καταστάσεων μπορεί να αυξηθεί από την κακή διατροφή και την έλλειψη άσκησης, επομένως υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας.
Η μεσογειακή διατροφή που ενθαρρύνει την κατανάλωση φρέσκων προϊόντων, και περιλαμβάνει όσπρια και ξηρούς καρπούς, ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο – έχει αποδειχθεί σε επιστημονικές μελέτες ότι προσφέρει ισχυρή προστασία έναντι της γνωστικής έκπτωσης. Η σημασία των φρέσκων προϊόντων αναδεικνύεται από όλους τους διατροφολόγους που μας παρακινούν να επιλέγουμε φρέσκα και τοπικά προϊόντα χωρίς περιττές επεξεργασίες. Πρόκειται μάλιστα για τρόφιμα που βρίσκουμε εύκολα στο σούπερ μάρκετ και μπορούμε να προσθέσουμε στο εβδομαδιαίο καλάθι μας. Στις Προσφορές ΑΒ για παράδειγμα βρίσκουμε κάθε ελληνικά βιολογικά προϊόντα σε πραγματικά μεγάλη ποικιλία.
Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2017, ανέλυσε τις δίαιτες και τη γνωστική απόδοση περισσότερων από 5.900 ηλικιωμένων ενηλίκων των ΗΠΑ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι τηρούσαν περισσότερο τη μεσογειακή διατροφή ή παρόμοιες δίαιτες είχαν 30- 35 % χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης από εκείνους που τηρούσαν λιγότερο αυστηρά αυτές τις δίαιτες. Επομένως οτιδήποτε βοηθά στη διατήρηση της υγείας των αρτηριών θα μειώσει τον κίνδυνο άνοιας αφού ό,τι είναι καλό για την καρδιά είναι καλό και για τον εγκέφαλο.
Οι ειδικοί λένε ότι ενώ οι διατροφικές μελέτες είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν, υπάρχει ένα συναρπαστικό και συνεχώς αυξανόμενο σύνολο ερευνών που υποδηλώνουν ότι ορισμένες τροφές και δίαιτες μπορεί να προσφέρουν πραγματικά οφέλη σε έναν γερασμένο εγκέφαλο:
-
Φυλλώδη λαχανικά
Τα φυλλώδη πράσινα είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά όπως πολυφαινόλες και φυτικές ίνες και μελέτες τα έχουν συνδέσει με βραδύτερη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία. Αυτές οι νευροπροστατευτικές επιδράσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες σε άτομα 50 ετών και άνω.
2. Πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά
Όσο πιο πολύχρωμο είναι το πιάτο σας, τόσο καλύτερο είναι συνήθως το φαγητό για τον εγκέφαλό σας. Μελέτες δείχνουν πως όσοι ακολουθούν δίαιτες που είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή, δηλαδή φυσικές ουσίες που βρίσκονται σε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, τη σοκολάτα και το κρασί, είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν σημάδια γνωστικής γήρανσης.
3. Ψάρι
Πολλά είδη θαλασσινών, ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια, είναι καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν συνδεθεί εδώ και πολύ καιρό με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου και μειωμένο κίνδυνο άνοιας που σχετίζεται με την ηλικία ή γνωστικής έκπτωσης.
4.Ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και ελαιόλαδο
Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι έχουν επανειλημμένα συνδεθεί με βραδύτερα γνωστικά ελλείμματα. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης έτειναν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα εάν έτρωγαν περισσότερους ξηρούς καρπούς – ειδικά καρύδια. Μάλιστα οι γυναίκες που δήλωσαν ότι κατανάλωναν τουλάχιστον πέντε μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα είχαν καλύτερες γνωστικές βαθμολογίες από εκείνες που δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς.
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και τα όσπρια φαίνεται να έχουν επίσης οφέλη για την υγεία της καρδιάς και τη γνωστική λειτουργία. Και το ελαιόλαδο, βασικό συστατικό της μεσογειακής δίαιτας μας θωρακίζει ενάντια στη γνωστική γήρανση.
Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να έχουν μικρή επίδραση
Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν ελάχιστα έως καθόλου στοιχεία ότι τα συμπληρώματα διατροφής – συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών οξέων, της βιταμίνης Β ή της βιταμίνης Ε – θα μειώσουν τη γνωστική έκπτωση ή την άνοια. Τα συμπληρώματα λοιπόν δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μια υγιεινή διατροφή.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News