Χαώδης η διαφορά των μισθών των Ευρωπαίων νοσοκομειακών γιατρών… Δείτε τις μηνιαίες απολαβές σε Βρετανία – Ιταλία
Θλιβερές, για τους γιατρούς των ελληνικών νοσοκομείων, οι συγκρίσεις με τους μισθούς στην Ευρώπη
Συνέχεια σήμερα στο θέμα των αμοιβών των νοσοκομειακών γιατρών στην Ελλάδα, το οποίο είχε αναδείξει και πρωτοσέλιδα η εφημερίδα «Πελοπόννησος» την περασμένη Δευτέρα, αποκαλύπτοντας, με στοιχεία και αριθμούς, πόσο κακοπληρωμένοι είναι οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία.
Το σημερινό ρεπορτάζ θα ερεθίσει ακόμα πιο πολύ τους «δικούς μας» νοσοκομειακούς γιατρούς, παρότι οι περισσότεροι γνωρίζουν τη χαώδη διαφορά με τις απολαβές συναδέλφων τους στην Ευρώπη.
Η «ΠτΔ» μίλησε με τον Γιώργο Σακελλίονα, εντατικολόγο-αναισθησιολόγο σε νοσοκομείο της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος μας έδωσε μια πλήρη εικόνα με αναλυτικές λεπτομέρειες:
«Ο μισθός ενός πρωτοδιόριστου ειδικευόμενου εδώ είναι £29.000 τον χρόνο (προ φόρων), δηλαδή περίπου £2.000 καθαρά τον μήνα. Αυτός ο μισθός είναι για 40 ώρες εργασίας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι όποιες 12ωρες (νυχτερινές ή ημερήσιες) εφημερίες απαιτεί το πρόγραμμα του νοσοκομείου. Στη συντριπτική πλειοψηφία, προσφέρεται μια προσαύξηση 40%, ώστε ο ειδικευόμενος να κάνει 46 ώρες εβδομαδιαία για να καλυφθεί το πρόγραμμα εφημεριών (πάντα αυστηρά 12ωρες). Επομένως, φτάνει τα καθαρά £2.600 μηνιαίως.
Ενας γιατρός, στο επίπεδο περίπου ενός επιμελητή Β΄στην Ελλάδα, παίρνει εδώ γύρω στις £53.000 προ φόρων για 40 ώρες, ενώ καθαρά και με την προσαύξηση των εφημεριών φτάνει τελικά περίπου £3.800 μηνιαίως.
Τέλος, ο διευθυντής (consultant) ξεκινά από £94.000 προ φόρων για 40 ώρες εργασία, δηλαδή κοντά στις £5.300 καθαρά μηνιαίως, χωρίς έξτρα εφημερίες ή έξτρα ώρες.
Οι εφημερίες είναι 12 ώρες και μπορεί να είναι εντός νοσοκομείου ή εκτός, ανάλογα με την ειδικότητα και την αρχαιότητα του ιατρού. Η πληρωμή τους είναι ενσωματωμένη στο μισθό και δεν αλλάζει από μήνα σε μήνα, ακόμα και αν κάποιο μήνα κάποιος δεν έκανε καμία εφημερία (π.χ. ήταν σε άδεια).
Συχνά τα νοσοκομεία έχουν έλλειψη ιατρών και ζητούν από τους ιατρούς τους να καλύψουν έξτρα ώρες (π.χ. χειρουργεία, εφημερίες, εξωτερικά ιατρεία). Σε αυτήν την περίπτωση, ανάλογα με την αρχαιότητα του ιατρού, υπάρχουν τοπικές συμφωνίες ιατρών-νοσοκομείου που πληρώνουν από £50 την ώρα για έναν ειδικευόμενο μέχρι £150 την ώρα για ένα διευθυντή (consultant). Ενας γιατρός, δηλαδή, στην Αγγλία, δουλεύοντας δύο 12ωρες εφημερίες ένα σαββατοκύριακο έξτρα στο νοσοκομείο του, βγάζει όσα ένας Ελληνας συνάδελφος του σε ένα μήνα μαζί με τις εφημερίες του.
Και φυσικά τα χρήματα αυτά καταβάλλονται άμεσα τον επόμενο μήνα μαζί με την μισθοδοσία του.
Φυσικά και οι γιατροί στο ΗΒ δεν είναι ικανοποιημένοι από αυτές τις αποδοχές. Με πληθωρισμό που έτρεχε με πάνω από 10% τα τελευταία 2-3 χρόνια, έχει υπολογισθεί απώλεια εισοδήματος (αγοραστικής αξίας) της τάξης του 30% σε τρία χρόνια.
Αποτέλεσμα ήταν απεργίες (με συμμετοχή σχεδόν 90%) που γονάτισαν τις υπηρεσίες υγείας και υποχρέωσαν την κυβέρνηση σε παροχή έξτρα αυξήσεων από 6-9%.
Αν κάποιος λοιπόν εργάζεται σε ένα τέτοιο περιβάλλον, δύσκολα θα θέλει να έρθει πίσω στην Ελλάδα».
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Ρωτήσαμε πατρινό γιατρό που είχε εργαστεί για χρόνια στην Ιταλία και εξακολουθεί να μετέχει σε εξειδικευμένα χειρουργεία στη γειτονική χώρα και μας είπε τι ισχύει μισθολογικά εκεί:
«Ενας ειδικευόμενος γιατρός σε δημόσιο νοσοκομείο παίρνει μηνιαίως, καθαρά, 1.500 ευρώ καθαρά χωρίς τις εφημερίες.
Ενας ειδικευμένος, πρωτοδιοριζόμενος στο νοσοκομείο, ξεκινάει από 2.000 ευρώ καθαρά. Συν τις εφημερίες του. Ομως, υπάρχει άλλο καθεστώς στον Βορρά, άλλο στη μέση κι άλλο στον Νότο. Για να βγουν οι μισθοί, παίζει ρόλο και ο τζίρος των νοσοκομείων.
Στα νοσοκομεία του Βορρά οι μισθοί είναι μεγαλύτεροι απ’ ό,τι σε αυτά του Νότου.
Προσέξτε τώρα: ένας ειδικευμένος γιατρός, που εργάζεται αποκλειστικά στο νοσοκομείο, δηλαδή που κάνει και ιατρείο εντός του νοσοκομείου, αμείβεται με 3.500 ευρώ μηνιαίως, χώρια τα χρήματα από τις επισκέψεις στο απογευματινό ιατρείο. Παίρνει, δηλαδή, μίνιμουμ 3.500 ευρώ.
Ενας ειδικευμένος νοσοκομειακός γιατρός, που όμως κάνει ιατρείο εκτός νοσοκομείου, παίρνει 2.500 ευρώ, γιατί καρπώνεται όλα τα χρήματα του εκτός νοσοκομείου ιδιωτικού ιατρείου του.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News