«Χάθηκε» ο μισός πληθυσμός των Καλαβρύτων σε 20 χρόνια- Σημαντική μείωση σε Ερύμανθο και Αιγιάλεια
Για ενίσχυση παραγωγικής βάσης, ανάδειξη φυσικού πλούτου και βελτιώσεις υποδομών το νέο ΕΣΠΑ, ώστε να αντιμετωπιστεί η ερημοποίηση
Οι Δήμοι Αιγιάλειας, Καλαβρύτων και Ερυμάνθου ανταποκρίθηκαν τους προηγούμενους μήνες στην πρόσκληση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για να προχωρήσουν μαζί στην υποβολή προτάσεων Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων ώστε να καταφέρουν να αντλήσουν περισσότερες χρηματοδοτήσεις για έργα τα επόμενα χρόνια από το πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027», δηλαδή από το ΕΣΠΑ.
Μέχρι χθες έπρεπε να υποβληθεί η πρόταση των τριών δήμων και προ ημερών το δημοτικό συμβούλιο Ερυμάνθου ενέκρινε τους άξονες της πρότασης, ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες. Το προηγούμενο διάστημα και στους τρεις δήμους έγιναν εκδηλώσεις και διαβουλεύσεις για την ενημέρωση.
Αποτυπώθηκε λεπτομερώς η κατάσταση στους τρεις δήμους και κοινό χαρακτηριστικό είναι η μείωση του πληθυσμού που οδηγεί σε ερημοποίηση, ειδικά των ορεινών οικισμών. Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στις τελευταίες τρεις απογραφές διαπιστώνεται ότι την τελευταία εικοσαετία έχει μειωθεί δραματικά ο πληθυσμός των τριών δήμων και συγκεκριμένα εμφανίζεται μείωση 48% στα Καλάβρυτα, 28% στον Ερύμανθο και 13% στην Αιγιάλεια.
Επομένως, βασικό ζητούμενο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης των τριών Δήμων είναι η «ορεινή ανθεκτικότητα» και η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων ώστε να επενδυθούν πόροι που θα λειτουργήσουν ως αναπτυξιακός μοχλός αναστροφής της ερημοποίησης για την ευρύτερη χωρική ενότητα.
Επομένως, το σχέδιο δράσης για την υλοποίηση του οράματος αυτού, δομείται πάνω σε τρεις κύριους στρατηγικούς στόχους που θα αναλύονται σε επόμενη βάση με έργα που στοχεύουν στην:
– Ενίσχυση της παραγωγικής βάσης, ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών και διατήρηση κοινωνικής συνοχής.
– Διατήρηση και Ανάδειξη του Φυσικού Πολιτιστικού και Αρχιτεκτονικού Αποθέματος και ενίσχυση της πράσινης μετάβασης.
– Βελτίωση φυσικής και ψηφιακής προσβασιμότητας και οργάνωσης υποδομών και υπηρεσιών με προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Μεταξύ άλλων, το σχέδιο δράσης βασίζεται στην αναπτυξιακή δυναμική που εμφανίζει ο τουριστικός κλάδος ειδικά στην περιοχή των Καλαβρύτων και της παραλιακής ζώνης Αιγιαλείας αλλά και της ενδοχώρας του Ερυμάνθου. Πιστεύεται πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω, ώστε ο τουρισμός που στηρίζεται στο πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον της περιοχής να αποτελέσει την ατμομηχανή για την αναστροφή των αρνητικών τάσεων και τον μετασχηματισμό της τοπικής οικονομίας σε μία αναπτυσσόμενη περιοχή.
Επιπλέον, εκτιμάται πως θα χρειαστούν έργα για τη βελτίωση της προσβασιμότητας της περιοχής, οι παρεμβάσεις αναζωογόνησης του δομημένου περιβάλλοντος στο επίπεδο των κοινοτήτων θα συμβάλουν τόσο στη βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής, όσο και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της. Ενώ επίσης θα προταθούν έργα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας, μέσω της ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος, του πολιτισμού και του τουρισμού, σε συνδυασμό με την αγροδιατροφή (ΠΟΠ προϊόντα) που λειτουργούν ως κινητήριες δυνάμεις για την βιώσιμη ανάπτυξη, προϋποθέτει την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News