Χατζηδάκης από τη Νίσυρο: Έξι βήματα που ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας στη γεωπολιτική σκακιέρα

Από το βήμα των «Διαλόγων της Νισύρου», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τις στρατηγικές κινήσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, στέλνοντας μήνυμα αυτοπεποίθησης απέναντι στις γεωπολιτικές προκλήσεις και υπερασπιζόμενος την επιλογή της «ήρεμης δύναμης» με στήριγμα το διεθνές δίκαιο και την οικονομική πρόοδο.

Χατζηδάκης από τη Νίσυρο: Έξι βήματα που ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας στη γεωπολιτική σκακιέρα

Έξι κομβικά βήματα που ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή ανέδειξε ο Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα των «Διαλόγων της Νισύρου», απαντώντας παράλληλα στην κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση για την εξωτερική πολιτική. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε την ανάγκη για ρεαλισμό και αυτοπεποίθηση, απορρίπτοντας τη λογική του διαρκούς κινδυνολογικού αφηγήματος. «Δεν είμαστε σε ροζ συννεφάκι, αλλά δεν είμαστε και ανυπεράσπιστοι», σημείωσε.

Τα έξι βήματα που παρουσίασε συνοψίζονται ως εξής:

  • Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο, γεγονός που δημιουργεί προηγούμενο για ανάλογες συμφωνίες με άλλες χώρες.
  • Ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, με ιδιαίτερη έμφαση σε αέρα και θάλασσα.
  • Ενδιαφέρον από τη Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, σε περιοχή που εμπλέκεται το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
  • Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που επαναβεβαιώνουν την παρανομία του τουρκολιβυκού μνημονίου και καθιστούν σαφές πως η οικονομική ενίσχυση προς τη Λιβύη περνά μέσα από την Αθήνα.
  • Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, που έχει κατατεθεί στην Ε.Ε. και έγινε θετικά αποδεκτός ως στρατηγική πρόβλεψη.
  • Ρητή διαβεβαίωση από την Αίγυπτο ότι διασφαλίζεται ο θρησκευτικός και λατρευτικός χαρακτήρας της Μονής Σινά, με σεβασμό στις σχέσεις της με την Ελλάδα.

Αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε τη σημασία της συνέπειας στην εξωτερική πολιτική, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θέματα που πριν λίγους μήνες προκαλούσαν ανησυχία (όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο) δεν βρίσκονται πλέον στο προσκήνιο.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επανέλαβε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στη διπλωματία και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό προϋποθέτει αμοιβαιότητα. «Το ταγκό θέλει δύο», σχολίασε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι η άμυνα ενισχύεται και μέσα από την ισχυρή οικονομία.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για ζητήματα διαφάνειας (όπως αυτό του ΟΠΕΚΕΠΕ), υπογράμμισε ότι «κανείς δεν δικαιούται να μιλά από θέση ηθικής ανωτερότητας» και υπενθύμισε προβλήματα που υπήρχαν σε όλες τις κυβερνήσεις, ζητώντας τέλος στο αφήγημα του απόλυτα ενόχου και αθώου.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην ενίσχυση της νησιωτικότητας, κάνοντας λόγο για τρία νέα κοινοτικά ταμεία ύψους 8 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και το αποκλειστικά ελληνικό Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων. Μέσα από αυτό σχεδιάζονται σημαντικά έργα, όπως:

  • Η ηλεκτρική διασύνδεση Νοτίου και Βορείου Αιγαίου,
  • Η κατασκευή φραγμάτων για την ενίσχυση των υδάτινων πόρων,
  • Η ανάπτυξη έργων αφαλάτωσης με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση, που θα στηρίξουν τόσο την ποιότητα ζωής όσο και τον τουρισμό στα νησιά.

«Η ισχύς μας στηρίζεται στην πρόοδο. Και η πρόοδος είναι επιλογή – όχι σύμπτωση», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.