«Χωρούσε» ένας Ανδρέας στην Ελλάδα του 2021;
Θα «σήκωνε» η σημερινή εποχή έναν Ανδρέα Παπανδρέου; Η “Π” απευθύνθηκε σε έξι προσωπικότητες να δώσουν την απάντησή τους.
Ανδρέας Παπανδρέου:
Σαν χθες, 23 Ιουνίου του 1996, άφησε την τελευταία του πνοή από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 77 ετών…
25 χρόνια από το θάνατο ενός πολιτικού ηγέτη που σημάδεψε όσο κανείς άλλος τη σύγχρονη Ελλάδα. Πέρα από ωραιοποιήσεις ή δαιμονοποιήσεις, παραμένει ο πιο αμφιλεγόμενος και ο πιο χαρισματικός πολιτικός στη νεότερη Ελλάδα.
Ενας αληθινός σταρ της πολιτικής, που άφησε πίσω του φανατικούς οπαδούς και ορκισμένους αντιπάλους.
Τα ερωτήματα:
-Θα «σήκωνε» η σημερινή εποχή έναν Ανδρέα Παπανδρέου;
-Θα μπορούσε ένας ηγέτης αυτού του πολιτικού διαμετρήματος να είχε σήμερα την ίδια επιδραστικότητα που είχε τότε;
Αλαχιώτης: «Θα έκανε ηχηρό πολιτικό θόρυβο»
«Η κάθε εποχή έχει ιδιαιτερότητα, αλλά μια μεγάλη πολιτική προσωπικότητα θα μπορούσε να προσαρμοστεί στα κελεύσματα οποιασδήποτε εποχής. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν μια τέτοια φυσιογνωμία, που και σήμερα θα έκανε ηχηρό πολιτικό θόρυβο, αφού και σήμερα είναι επίκαιρα πολλά πολιτικά συνθήματά του: «Η Ελλάδα στους Ελληνες». «Αλλαγή εδώ και τώρα». «Κοινωνική δικαιοσύνη». Η μεγάλη πολιτική προσωπικότητα ζυγίζεται με μέτρα και σταθμά που έχουν σφυρηλατηθεί στο καμίνι της αγωνίας της κοινωνίας. Με τέτοιο μετράρι ζυγίστηκε, και δεν βρέθηκε λειψός. Σήμερα θα ήταν και πολύ πιο ουσιαστικός».
* Ο Στ. Αλαχιώτης είναι πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών.
Παπαθεοδώρου: «Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται»
«Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε ο ηγέτης της Μεταπολίτευσης που άλλαξε την πορεία της Ελλάδας. Οι ηγέτες κρίνονται σε κάθε εποχή με βάση τη δύναμη της προσωπικότητάς τους και την επίγνωση της ιστορικότητας του πολιτικού ρόλου που έχουν. Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται.
Οι εποχές αλλάζουν, όπως και η σχέση των πολιτών με την πολιτική και κανείς δεν μπορεί να συγκρίνει την απήχηση των ηγετών ανεξάρτητα από την ιστορική συγκυρία που τους αναδεικνύει. Οι ιδέες και πολιτικές μένουν. Η πολιτική παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου παραμένει ιστορία της Δημοκρατικής Παράταξης και έμπνευση για το αύριο της χώρας, αλλά και του χώρου».
* Ο Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου είναι πρώην υφυπουργός, καθηγητής Αντιεγκληματικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Νικολόπουλος: «Ας μη φοράει και ζιβάγκο»
«Ηγέτης είναι εκείνος που στα δύσκολα αναζητάται και μετά το θάνατό του από το λαό. «Αν ζούσε, δεν θα συνέβαιναν αυτά»… Ναι, λείπουν εκτός από τον Ανδρέα, ο Καραμανλής και ο Χριστόδουλος.
Ζούμε σε εποχές κοινωνικής και ιδεολογικοπολιτικής αποστέωσης. Σήμερα, που μας κυβερνούν νάνοι μαλιστάνθρωποι, ακούγεται ως κραυγή η ευχή να εμφανιστεί ένας αντισυστημικός ηγέτης με όραμα και σχέδιο.
Ας μην φοράει ζιβάγκο, ας μην είναι γιος Πρωθυπουργού…
Φθάνει να τολμήσει να βροντοφωνάξει: Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες, ο λαός στην εξουσία, βυθίσατε το Χώρα.
Ο λαός πληρώνει το μάρμαρο εξαιτίας των…συνετών διαχειριστών-λογιστών που έβαλαν στο σβέρκο μας οι ξένοι και ντόπιοι νταβατζήδες».
* Ο Νίκος Ι. Νικολόπουλος είναι επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ, πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος.
Γιαννακόπουλος: «Θα έδινε μάχη και σήμερα…»
«Ανδρέας, μια πολιτική προσωπικότητα παγκόσμιου κύρους, από αυτούς που ορίζονται σαν ηγέτες στην ιστορία. Κατάφερε να συγκεράσει κάτω από την ίδια στέγη όλο
τον δημοκρατικό κόσμο που ασφυκτιούσε από την μακροχρόνια διακυβέρνηση της Δεξιάς και που σήμερα δείχνει να λείπει όσο ποτέ άλλοτε.
Ο Ανδρέας είναι σίγουρο ότι και σήμερα θα έδινε μάχη για την σύνθεση του προοδευτικού χώρου, μάχη ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, μάχη για τα δικαιώματα των εργαζομένων, μάχη ενάντια στην ανεργία, μάχη για την ΕΛΛΑΔΑ.
Είχε όραμα, πράγμα τόσο μακρινό για τους σημερινούς πολιτικούς, που είναι περισσότερο διαχειριστές της εξουσίας.
* Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος είναι παιδίατρος – νεογνολόγος, διευθυντής ΕΣΥ ΜΕΝ Νεογνών στο ΠΓΝ Πάτρας, πρώην διοικητής του Καραμανδανείου.
Αϊβαλής: «Πριν δέκα χρόνια θα χρειαζόταν…»!
«Καταρχάς, ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα υπέγραφε ποτέ Μνημόνια. Δεύτερον, ήταν ηγέτης. Ιδρυτής. Όπως ήταν και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ολοι οι υπόλοιποι είναι κληρονόμοι. Ο μόνος που πήρε κόμμα από το 3% και το έκανε 36% είναι ο Τσίπρας. Δεν ήταν ούτε διάδοχος, ούτε κληρονόμος. Γιατί κληρονομιά δεν είναι το 3%… Οσο για το αν ένας Ανδρέας θα μπορούσε να σταθεί σήμερα, εξαρτάται ποιος Ανδρέας. Του 74; Του 1981; Του 1989; Ή του 1993; Γιατί δεν ήταν ο ίδιος…
Ενας Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα ήταν τόσο απαραίτητος σήμερα. Πριν δέκα χρόνια θα ήταν. Γιατί σήμερα έχουμε φάει όλη την καταιγίδα. Το θέμα είναι τι έγινε την κρίσιμη στιγμή. Και όλοι ξέρουμε τι έγινε…».
⦁ Ο Δημήτρης Αϊβαλής είναι πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.
Μαυρομάτης: «Αλλες ηγεσίες, άλλες κοινωνίες»
«Ο Ανδρέας είχε πολύ ισχυρή προσωπικότητα και μεγάλη σκιά, όπως και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αλλες ηγεσίες και άλλες κοινωνίες… Εδώ που φτάσαμε σήμερα, φοβάμαι πως κανείς δεν μπορεί ν’ αλλάξει το ρου της παρακμής μας. Μας έχουν κάνει φυτά…
Τους ηγέτες τους βγάζουν οι κοινωνίες, αλλά και οι ηγέτες καθοδηγούν τις κοινωνίες. Η σημερινή κοινωνία, όμως, δεν μπορεί να γεννήσει ηγέτη σαν τον Ανδρέα Παπανδρέου. Παλιά υπήρχε πατριωτισμός, συναίσθημα. Σήμερα ας το αφήσουμε καλύτερα. Πάντως, κι ο Παπανδρέου να σηκωνόταν απ’ τον τάφο, το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε να το ξαναγεννήσει».
* Ο Θρασύβουλος Μαυρομάτης είναι πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αχαΐας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News