Χρ. Δήμας: Επιδιώκουμε να μπει τέλος σε παθογένειες οι οποίες χαρακτηρίζουν τη λειτουργία της οικονομικής ζωής

Δήμας

«Έχουμε προχωρήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά επίκεινται και πολλές ακόμα, οι οποίες θα ωφελήσουν επιχειρηματίες και επιμελητήρια», τόνισε ο Χρίστος Δήμας, χαιρετίζοντας τη διευρυμένη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της KEEE, στη διήμερη εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κορινθίας.

 

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Δήμας σημείωσε: «Παρουσίασα μια σειρά από επικείμενες αλλά και υλοποιηθείσες νομοθετικές παρεμβάσεις, με τις οποίες επιδιώκουμε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να μπει ένα τέλος σε παθογένειες, οι οποίες χαρακτηρίζουν, ακόμα, τη λειτουργία της οικονομικής ζωής στη χώρα μας.

 

 

Αναφέρθηκα, ειδικότερα, στις πρωτοβουλίες μας για το ψηφιακό τέλος συναλλαγής, τα ανασφάλιστα οχήματα και μια σειρά κωδικοποιήσεων, οι οποίες αφορούν τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος, τον κώδικα φορολογικής διαδικασίας, τον ΦΠΑ, τον κώδικα φορολογίας περιουσίας, τον εθνικό τελωνειακό κώδικα, το ψηφιακό τέλος συναλλαγής κ.ά.».

 

Ποιοι άλλοι συμμετείχαν στην συνεδρίαση

Στην ανακοίνωση της ΚΕΕΕ επισημαίνεται, ακόμη, ότι από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης, υπογράμμισε την αξία της ενεργειακής μετάβασης και του πράσινου μετασχηματισμού για όλες τις επιχειρήσεις.

 

«Η κυβέρνηση είναι παρούσα, θεσπίζει και παρέχει κίνητρα για τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων ενώ αξιοποιεί πόρους με στόχο την κλιματική ουδετερότητα», είπε κ. Σπανάκης ενώ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε ότι με τη συνεργασία επιλύονται προβλήματα για τις επιχειρήσεις. Επίσης, έκανε αναφορά στο νέο χωροταξικό των επιχειρήσεων μέσα από τα πολεοδομικά σχέδια. «Δεν θα ασχολούνται με το ρίσκο της επισφάλειας οι επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

 

Ακολούθως, ο γγ Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, αναφέρθηκε στις κωδικοποιητικές προσπάθειες που έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ μίλησε για τις επιμελητηριακές εκλογές και τους νέους οργανισμούς, οι οποίοι θα έχουν ψηφιακά οργανογράμματα και τη δυνατότητα να κάνουν προσλήψεις προσωπικού.

 

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που αφορούν τη στρατηγική για την ενεργειακή μετάβαση, την προσέλκυση επενδύσεων και την υποστήριξη των επιχειρήσεων, ώστε να είναι εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές. «Η επιχειρηματικότητα είναι κουλτούρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Χαιρετισμό απηύθηναν, εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων, ο διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Σμυρλής, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νάσος Παπαργυρόπουλος, από το ΚΚΕ η βουλευτής Παρασκευή Δάγκα, και από την Ελληνική Λύση η Φωτεινή Καλαντζή.

 

Οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων

Ο Α’ αντιπροέδρος της ΚΕΕΕ, Ιορδάνης Τσώτσος, στην τοποθέτησή του, τόνισε την αδήριτη ανάγκη υποστήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. «Απαιτούνται κεφάλαια, αν και οι μικρομεσαίες -και ειδικά οι μικρές επιχειρήσεις- παραμένουν αποκλεισμένες από τη χρηματοδότηση, τα προγράμματα και τον τραπεζικό δανεισμό και αυτό πρέπει να αλλάξει», σημείωσε για να συμπληρώσει ότι η ΚΕΕΕ παρακολουθεί, συγκεντρώνει και κωδικοποιεί τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας.

 

Ο οικοδεσπότης πρόεδρος, Παναγιώτης Λουζιώτης, στην τοποθέτησή του, επεσήμανε: «Τα επιμελητήρια αποτελούν γέφυρα μεταξύ των επιχειρήσεων και του κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο, το κράτος οφείλει να μας ενισχύσει για να συμβάλλουμε από την πλευρά μας στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Το μέλλον της οικονομίας είναι συνυφασμένο με το μέλλον των επιχειρήσεων μας».

 

Από τη Διοικητική Επιτροπή, ο Ε’ αντιπρόεδρος, Γιάννης Βουτσινάς, μίλησε για την ανάγκη προστασίας της εικόνας της χώρας μας στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης, ενώ ο οικονομικός επόπτης, Βασίλης Γιαγιάκος, υπογράμμισε την αξία των συνεργασιών και των συμπράξεων για την εξέλιξη και την πρόοδο των επιμελητηρίων. Ο υπεύθυνος Εξωστρέφειας και Δημοσιών Σχέσεων, Στέφανος Γεωργιάδης, έθεσε το ζήτημα του επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού, που εγκαταλείπει τη χώρα, αλλά και του επενδυτικού περιβάλλοντος, το οποίο χρήζει βελτίωσης, με την άρση καθυστερήσεων και λοιπών αγκυλώσεων. Ο υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, Μανώλης Αλιφιεράκης, αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που αφορούν στο ΓΕΜΗ.

 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Γιάννης Τρουπής, έθεσε τον προβληματισμό για την αναβάθμιση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ενόψει προβλημάτων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, μίλησε για τις κρατικές αποζημιώσεις, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ροδόπης, Αντώνης Γραβάνης, ζήτησε δράσεις ώστε οι τράπεζες να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Από το Επιμελητήριο Ηλείας, ο πρόεδρος, Ηλίας Νικολούτσος, τόνισε τη σημασία της συλλογικής δράσης για τη θωράκιση του μέλλοντος των επιχειρήσεων.

 

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, αναφέρθηκε στην ανάγκη ουσιαστικής και όχι προσχηματικής συμμετοχής των επιμελητηρίων στον σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής, ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, σημείωσε: «Πρέπει να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητά μας ως κοινωνικοί εταίροι για τη ωφέλεια των επιχειρηματιών».