Χριστίνα Τσαούσογλου: Οταν η Παλιοβούνα ποζάρει ως μοντέλο – ΦΩΤΟ
Η νεαρή εκαστικός Χριστίνα Τσαούσογλου έχει ζήσει και στα δύο ημισφαίρια, αλλά προτίμησε την Πάτρα και την Παλιοβούνα της.
Μια γαλήνια ματιά, μια σχεδόν τραγουδιστή φωνή, ένα ταλέντο στο πάντρεμα των χρωμάτων με την έμπνευση. Μια έμπνευση που αντλείται από τον τόπο και την αισιόδοξη διάθεση ενός νέου ανθρώπου, που δεν χρειάζεται να συνωμοτήσει το σύμπαν για να κατακτήσει τους στόχους του. Τους πλησιάζει με καλή ψυχή και γενναίες αποφάσεις.
Συμφωνήσαμε να μιλήσουμε με τη Χριστίνα για τη δουλειά της στα εικαστικά, αλλά μας παρέσυρε η διαδρομή της σε άλλες κατευθύνσεις: Μπροστά μας έχουμε ένα παιδί της κρίσης, που διαβαίνει τον Ρουβίκωνα, τουτέστιν μερικούς ωκεανούς, για να διεκδικήσει ένα καλύτερο μερίδιο κάτω από τον ήλιο. Πετυχαίνει τον στόχο. Και τώρα βάζει πλώρη για την επιστροφή. Επειδή αισθάνεται σαν ευθύνη και χρέος να επιστρέψει στον τόπο της και να του διαθέσει τον χρόνο της και τις δυνάμεις της. Δεν έχει κλείσει τα 30, αλλά στα μάτια μας δείχνει μια ηρωίδα μιας σκληρής εποχής για τους νέους ανθρώπους. Σύμφωνοι, δεν έζησαν πείνα και πόλεμο που πέρασαν οι παππούδες τους, αλλά μεγάλωσαν σε μια Ελλάδα που δεν είχε τίποτα ιδιαίτερο να προσφέρει στα παιδιά της, έχοντας ήδη μαδήσει τους γονείς τους, τιμωρώντας τους για μια παροδική ψευδεπίγραφη ευφορία.
Παίρνουμε τα πράγματα με τη σειρά. Χριστίνα Τσαούσογλου: Ο πατέρας της, Αθηναίος, αλλά με σμυρνιώτικη καταγωγή, για την οποία φωνάζει η κατάληξη του επωνύμου. Η μητέρα της, Ζίτα Σταματοπούλου, μόνιμος κάτοικος Πατρών. Η Χριστίνα γεννήθηκε και μεγάλωσε εδώ, είχε μια επαφή με την ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία μέσα από τις παιδικές παραστάσεις του Καρναβαλικού Κομιτάτου. Μεγαλώνοντας στράφηκε στα εικαστικά. Μέντοράς της- τον μνημονεύει με ξέχειλη ευγνωμοσύνη- ο Ανδρέας Αγγελόπουλος. Στα 18 της επιχειρεί τη μεγάλη πτήση. Βρετανία, Μπρίστολ, σπουδές καλών τεχνών. Επιστροφή στα πάτρια και διετές πέρασμα από τον πλανήτη της γιόγκα, που δεν την αντιμετωπίζει σαν απλή μέθοδο εκγύμνασης αλλά σαν διανοητική σφαίρα και μάλιστα αναζητά αντιστοιχίες ανάμεσα στην ελληνική και την ινδική κουλτούρα και φιλοσοφία.
Παράλληλα αναζητά μια επαγγελματική προοπτική σε μια εντελώς άνυδρη- ιδιαίτερα για τους ανθρώπους της τέχνης- εποχή, με την πεποίθηση ότι εφόσον ψάχνεις, κάτι θα βρεθεί.
Η ζωή έχει και άλλες λύσεις όμως: Αυτό που θα βρεθεί, το βρίσκεις μόνος σου. Ο σύντροφός της Στέφανος, έχει αυστραλιανές ρίζες. Το ζευγάρι αποφασίζει να δοκιμάσει στο άλλο ημισφαίριο. Θα προηγηθεί ο Στέφανος τολμηρά και χωρίς δικτυώσεις και πλάτες, θα βρει άκρες να πιαστούν, θα ακολουθήσει η Χριστίνα, θα ασχοληθεί επαγγελματικά με την τέχνη, σαν δημιουργός αλλά και σαν έμπορος εικαστικών ειδών, με έμφαση στην τέχνη των Αβορηγίνων. Θα συνάψει συνεργασίες με γκαλερί στο Σίδνεϊ και η ζωή της θα πάρει τον δρόμο της.
Τι εννοούμε όταν λέμε Αυστραλία στον 21ο αιώνα: «Ολα είναι εύκολα εκεί, τα πάντα είναι στρωμένα με μανόλιες και λευκούς παπαγάλους, άνθρωποι χαρούμενοι, που ζουν χωρίς άγχη και αμφιβολίες, που δεν σε ρωτούν χάου όλντ αρ γιου, αλλά χάου γιανγκ». Το αφεντικό της είναι 85αρης, που δουλεύει 7 μέρες την εβδομάδα, 10 ώρες την ημέρα, αλλά μην τρομάξετε: Το κάνει γιατί νιώθει ευτυχισμένος και γεμάτος με τη δουλειά του.Οχι, δεν εξιδανικεύει: Η Αυστραλία είναι μια χώρα όπου καλείσαι να κερδίσεις τον συνομιλητή σου με την αξία σου, όχι με τα χαρτιά σου. «Σου βρίσκουν τη θέση που σου αξίζει» μας λέει. «Εγώ δεν έδωσα κανένα βιογραφικό».
Αλλά ενώ όλα πάνε καλά εκεί, η καρδιά της στην Πάτρα βρίσκεται. «Εδώ είναι η άγκυρά μου» μας λέει τρυφερά. Συνεργάζεται με τη γκαλερί «Παλίσσανδρος». Δεν τρέφει αυταπάτες. Ξέρει ότι η πόλη δεν έχει να προσφέρει κάποιον μαγικό προορισμό, αλλά «πρέπει να φεύγεις από έναν τόπο για να καταλαβαίνεις τι έχει να σου προσφέρει. Η Πάτρα είναι ένας μικρός παράδεισος» μας λέει και εστιάζει στον Πατραϊκό στην Παλιοβούνα, που είναι στα μάτια και τις προσλήψεις της κάτι σαν ένα τοπόσημο- σύμβολο του οικείου χώρου, εξ ου και το φαλακρό μας βουναλάκι πρωταγωνιστεί παρά την ταπεινότητά του σε αρκετές δουλειές της. Της ζητήσαμε ένα δείγμα. Μας το προσέφερε. Χωριστήκαμε έχοντας πάρει οξυγόνο αισιοδοξίας χάρη στη δύναμη που δίνει η καλή θέληση και η θετική ματιά στον κόσμο, στον κόλπο μας, στην αγαπημένη μας, εν τέλει Παλιοβούνα, που πρωταγωνίστησε και στην κουβέντα μας αρκετά.
Σε μια συζήτηση που ενώ δεν είχε τίποτα το πολιτικό, ήταν εν τέλει πολιτική, γιατί η βούληση, η ομορφιά, η καλή πίστη, η λιτότητα στις προσδοκίες είναι εν τέλει ιδεολογία. Ενα πολύ καλό όπλο στην Ελλάδα του 2022 και την περίκλειστη Πάτρα των λίγων ευκαιριών.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News