Χριστουγεννιάτικα Γλυκά Από τον Αξιώτη Παράσχο: Ζάχερ τόρτε «Sacher Torte»

Χριστουγεννιάτικα Γλυκά

Χριστουγεννιάτικα Γλυκά Από τον Αξιώτη Παράσχο

ο Franz Sacher το 1832 δημιούργησεγια τον Klemens Wenzel von Metternich στην Βιέννη. Είναι μια από τις πιο διάσημες Βιεννέζικες σπεσιαλιτέ. Η αυθεντική ζάχερ τόρτε φτιάχνεται μόνο στην Βιέννη και το Σάλτσμπουργκ.

Το μόνο μέρος εκτός τις Αυστρίας όπου μπορείτε να την βρείτε, είναι το Sacher shop στο Bolzanο, στην Ιταλία…

Η ιστορία αρχίζει το 1832, όταν ο πρίγκιπας Metternich ανέθεσε στον προσωπικό του Chef να φτιάξει ένα πρωτότυπο επιδόρπιο για κάποιους σημαντικούς του καλεσμένους. Ο επικεφαλής Chef ήταν άρρωστος και το βάρος έπεσε στον 16χρόνο Franz Sacher, που ήταν εκπαιδευόμενος μάγειρας στην κουζίνα του πρίγκιπα, στο δεύτερο έτος του.

Παρά το γεγονός ότι η δημιουργία ενθουσίασε τους καλεσμένους, δεν της δόθηκε περισσότερη σημασία. Ο Ζάχερ ολοκλήρωσε την εκπαίδευση του σαν Chef και μετά από ένα πέρασμα από το Pressburg Μπρατισλάβα και την Βουδαπέστη, γύρισε στην Βιέννη όπου άνοιξε ένα πολυτελές ντελικατέσεν.

Ο μεγαλύτερος γιος του Ζάχερ, Έντουαρντ, ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στη Βιέννη, με τον Royal and Imperial Pastry Chef στο Demel bakery and chocolatier.

Εκεί, τελειοποίησε τη συνταγή του πατέρα του, δίνοντάς της την σημερινή της μορφή. Η ζάχερ τόρτε σερβιρίστηκε πρώτα στο Demel και αργότερα στο ξενοδοχείο Ζάχερ, που ιδρύθηκε από τον Έντουαρντ το 1876.

Χριστουγεννιάτικα Γλυκά

Στις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα, ξέσπασε μια νομική διαμάχη για την ονομασία “The Original Sacher Torte” , ανάμεσα στο Demel και το ξενοδοχείο Ζάχερ. Ο Έντουαρντ Ζάχερ είχε ολοκληρώσει την συνταγή κατά το διάστημα που εργαζόταν στο Demel, το οποίο κι ήταν το πρώτο κατάστημα που διέθετε το “Original” γλυκό.

Μετά τον θάνατο της χήρας του Έντουαρντ, Άννα, το 1930 και την χρεοκοπία του ξενοδοχείου Sacher το 1934, ο γιος του Έντουαρντ Ζάχερ έπιασε δουλειά στο Demel και του έφερε το δικαίωμα μοναδικής διανομής για το Eduard-Sacher-Torte.

Οι πρώτες αντιρρήσεις ανέκυψαν το 1938, όταν οι νέοι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου Sacher ξεκίνησαν την πώληση Sacher Tortes υπό το κατοχυρωμένο όνομα “The Original Sacher Torte”.

Μετά την διακοπή λόγω του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και την κατάληψη από τις Συμμαχικές Δυνάμεις, οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου υπέβαλαν μήνυση κατά του Demel το 1954, με το ξενοδοχείο να διεκδικεί τα δικαιώματα του εμπορικού σήματος και το Demel να ισχυρίζεται ότι ανέπτυξε και αγόρασε τον τίτλο “Original Sacher Torte”.

Τα επόμενα 7 χρόνια, και οι δύο πλευρές εξαπέλυσαν έντονο νομικό αγώνα γύρω από διάφορα χαρακτηριστικά του γλυκού, συμπεριλαμβανόμενης της αλλαγής ονομασίας, της δεύτερης στρώσης μαρμελάδας στο μέσον του γλυκού και της αντικατάστασης της μαργαρίνης από βούτυρο για το ψήσιμο του κέικ. Το 1963 οι δύο πλευρές προχώρησαν σε εξωδικαστική διευθέτηση του θέματος, με το ξενοδοχείο Sacher να αποκτά τα δικαιώματα για τη φράση “The Original Sachertorte” και με το Demel να αποκτά το δικαίωμα να διακοσμεί το γλυκό με τριγωνική “σφραγίδα” που αναγράφει Eduard-Sacher-Torte.

Κατά το χρονικό διάστημα μετά το 1963, το κέικ από το Demel, γνωστό επισήμως ως “Demel’s Sacher Torte”, καθιερώθηκε ως η “αυθεντική” έκδοση της συνταγής.

Υλικά:
6 κρόκους αυγού
6 ασπράδια αυγού
160 gr. βούτυρο
160 gr. ζάχαρη άχνη
160 gr. αλεύρι
175 gr. σοκολάτα υγείας
λίγο αλάτι
μαρμελάδα βερίκοκο

Για το γλάσο
115 gr. ζάχαρη
145 gr. νερό
145 gr. σοκολάτα υγείας
40 gr. νερό ζεστό

Προετοιμασία:
Σε μπολ χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν πάρα πολύ καλά.
Προσθέτουμε τους κρόκους μέσα στο μείγμα μας και ανακατεύουμε συνέχεια.
Ρίχνουμε το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια αυγά να γίνουν μαρέγκα μαζί με το αλάτι. Προσθέτουμε και τα δύο μίγματα και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Τέλος ρίχνουμε το μίγμα μας μέσα σε ένα στρογγυλό ταψί με λαδόκολλα από κάτω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στους 180ο βαθμούς C.

Μόλις ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και το βγάζουμε από το στρογγυλό ταψί, το κόβουμε σε 2 ισάριθμα κομμάτια.
Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό μαζί με την ζάχαρη στους 115ο βαθμούς C, να γίνει καραμέλα, σε άλλο μπολ ρίχνουμε το ζεστό νερό στην σοκολάτα και ανακατεύουμε ταυτόχρονα προσθέτουμε τα δύο μίγματα μας, ανακατεύοντας τα.

Παίρνουμε το μισό σάχερ και απλώνουμε από πάνω μπόλικη μαρμελάδα, τοποθετούμε το άλλο κομμάτι σάχερ από πάνω απλώνοντας και άλλη μαρμελάδα ομοιόμορφα.
Τέλος ρίχνουμε την καραμέλα σοκολάτα από πάνω και την απλώνουμε ομοίομορφα, αφήνοντας να στεγνώσει.

Παράσχος Αξιώτης
Executive Consultant Chef
Τα Μονοπάτια των Γεύσεων

Τα Μονοπάτια των Γεύσεων