Δεν κάνει… διακοπές η ακρίβεια – Ακόμα και τα βασικά κόβουν οι καταναλωτές
Δυστυχώς η ακρίβεια παραμένει το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες την τελευταία διετία.
Δεν κάνει διακοπές η ακρίβεια και έτσι, οι Έλληνες καταναλωτές έχουν φτάσει στο σημείο να “κόβουν” ακόμα και βασικά αγαθά.
Δυστυχώς η ακρίβεια παραμένει το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες την τελευταία διετία.
Παράγοντες της αγοράς, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», δεν κρύβουν τους φόβους τους ότι από Σεπτέμβριο θα υπάρξουν και νέες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα. Ήδη η τιμή της ζάχαρης ανατιμήθηκε την τελευταία διετία κατά 64%, του ελαιολάδου κατά 51%, ενώ σε άλευρα, δημητριακά και αρτοσκευάσματα οι αυξήσεις ξεπέρασαν το 30% από το 2021 έως σήμερα. Η κατάσταση αυτή έχει αναγκάσει τους καταναλωτές όχι μόνο να περιορίζουν τις αγορές τους εδώ και μήνες, αλλά και να στρέφονται σε φθηνότερα προϊόντα είτε αυτά είναι σε προσφορά είτε ιδιωτικής ετικέτας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Nielsen IQ, η αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων κινήθηκε θετικά σε αξία κατά 8,7% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ωστόσο εξετάζοντας τις πωλήσεις σε όγκο για το σύνολο έως τις 18 Ιουνίου 2023, προκύπτει μείωση κατά 2,5%, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη της αγοράς είναι καθαρά πληθωριστική, με την κατανάλωση να περιορίζεται.
Ποια προϊόντα κόβουν περισσότερο οι Έλληνες λόγω ακρίβειας; Στην πρώτη θέση βρίσκονται τα έτοιμα γεύματα με 48,3% και ακολουθούν τα κρασιά, οι μπύρες και τα οινοπνευματώδη κατά 41,1%, τα plant-based ροφήματα με 36,7%, τα plant- based τρόφιμα κατά 36%. Στο 34,1% φτάνει το ποσοστό για τα αλμυρά και γλυκά σνακ και στο 33,5% στα βιολογικά προϊόντα.
Καμία αλλαγή στην κατανάλωση δεν παρατηρείται σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά σύμφωνα με το enikos.gr, σε προϊόντα ειδικής διατροφής, σε ψωμί – αρτοσκευάσματα, σε κρέατα και προϊόντα κρέατος και σε γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News