Διαφωνούν με τον Μασκ συνεργάτες του Τραμπ – «Ναι» σε αλλοδαπούς για hi tech εταιρείες, αντιδρούν σκληροπυρηνικοί

Ο Μασκ, δισεκατομμυριούχος, γνωστός επιχειρηματίας και ιδρυτής της Tesla και της SpaceX, υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται διπλάσιο αριθμό μηχανικών για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, τονίζοντας ότι η προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων από όλο τον κόσμο είναι απαραίτητη

Μασκ

Ένας «εμφύλιος» έχει ξεσπάσει στο στρατόπεδο του Ντόναλντ Τραμπ, πριν καν ο εκλεγμένος πρόεδρος αναλάβει την εξουσία, για την μεταναστευτική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση. Αφορμή για την εσωτερική κρίση αποτέλεσαν οι δηλώσεις του Έλον Μασκ και του Βιβέκ Ραμασουάμι υπέρ της επέκτασης του προγράμματος H-1B για εξειδικευμένους μετανάστες με σκληροπυρηνικούς του στρατοπέδου MAGA (Make America Great Again) να τάσσονται υπέρ της αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής φτάνοντας μάλιστα να εξαπολύουν ευθεία επίθεση κατά των δύο.

Ο Μασκ, δισεκατομμυριούχος, γνωστός επιχειρηματίας και ιδρυτής της Tesla και της SpaceX, υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται διπλάσιο αριθμό μηχανικών για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, τονίζοντας ότι η προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων από όλο τον κόσμο είναι απαραίτητη. «Αν θέλεις η ομάδα σου να κερδίσει το πρωτάθλημα, πρέπει να στρατολογήσεις κορυφαία ταλέντα όπου κι αν βρίσκονται. Αυτό επιτρέπει σε όλη την ομάδα να νικήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του.

«Αναφέρομαι στο να φέρουμε μέσω νόμιμης μετανάστευσης το κορυφαίο ~0,1% του ταλέντου των μηχανικών ως απαραίτητο για να συνεχίσει η Αμερική να κερδίζει», έγραψε ο Μασκ σε άλλη ανάρτηση την Πέμπτη. «Το να σκέφτεσαι την Αμερική ως μια επαγγελματική αθλητική ομάδα που κερδίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα και θέλει να συνεχίσει να κερδίζει είναι η σωστή στρατηγική».

Από την πλευρά του, ο Ραμασουάμι, πρώτης γενιάς Αμερικανός πολίτης με ρίζες από την Ινδία και προοριζόμενος για το Υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας μαζί με τον Έλον Μασκ, τόνισε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας συχνά καταφεύγουν σε ξένους εργαζόμενους λόγω της έλλειψης υψηλής εξειδίκευσης στο εσωτερικό.

Επιπλέον, κατηγόρησε την αμερικανική κουλτούρα για την προώθηση της μετριότητας έναντι της αριστείας, χρησιμοποιώντας παραδείγματα από τηλεοπτικές σειρές όπως τα «Boy Meets World» και «Saved By The Bell».

«Η αμερικανική μας κουλτούρα τιμά τη μετριότητα έναντι της αριστείας για πάρα πολύ καιρό (τουλάχιστον από τη δεκαετία του ’90 και πιθανότατα περισσότερο). Αυτό δεν ξεκινάει στο κολέγιο, ξεκινάει από νεαρή ηλικία», έγραψε την Πέμπτη. «Μια κουλτούρα που εξυμνεί τη βασίλισσα του χορού πάνω από τον πρωταθλητή της μαθηματικής ολυμπιάδας ή τον αθλητή πάνω από τον αριστούχο, δεν θα παράγει τους καλύτερους μηχανικούς» σημείωσε.

Έντονες αντιδράσεις από σκληροπυρηνικούς του MAGA

Οι απόψεις τους, ωστόσο, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τους πιστούς υποστηρικτές του Τραμπ, όπως η Λόρα Λούμερ, η Άνν Κόλτερ και ο Ματ Γκατζ, που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πιθανότητα επέκτασης του προγράμματος H-1B.

«Καλωσορίσαμε τους tech bros όταν ήρθαν στην πλευρά μας για να αποφύγουν τους δασκάλους που επιλέγουν το φύλο των παιδιών τους, αλλά δεν τους ζητήσαμε να σχεδιάσουν μεταναστευτική πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκατζ.

Παράλληλα, η πρώην πρέσβης στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι επέκρινε τις δηλώσεις των δύο επιχειρηματιών, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους Αμερικανούς εργαζομένους. «Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τους Αμερικανούς εργαζομένους ή την αμερικανική κουλτούρα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κοιτάξεις τα σύνορα και να δεις πόσοι θέλουν ό,τι έχουμε. Πρέπει να επενδύσουμε και να δώσουμε προτεραιότητα στους Αμερικανούς, όχι στους ξένους εργαζόμενους», δήλωσε.

Παρά τις αντιδράσεις, η θέση των Μασκ και Ραμασουάμι βρήκε υποστήριξη από κάποιους Δημοκρατικούς, όπως ο κυβερνήτης του Κολοράντο, Τζάρεντ Πόλις, που εξήρε τη συμβολή των μεταναστών επιχειρηματιών.

«Υπάρχουν εκατομμύρια Αμερικανοί που εργάζονται για εταιρείες που ιδρύθηκαν από μετανάστες. Αυτές οι δουλειές δεν θα υπήρχαν αν δεν είχαμε επιτρέψει σε αυτούς τους μετανάστες να μπουν στη χώρα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η συμβολή τους εκτείνεται πέρα από τον τομέα της τεχνολογίας, αγγίζοντας τη γεωργία και την κατασκευή.

Ο Τραμπ έχει προηγουμένως αντιταχθεί σε τέτοιου είδους βίζες

Το πρόγραμμα θεωρήσεων H-1B επιτρέπει σε 65.000 εργαζομένους υψηλής ειδίκευσης να μεταναστεύουν στις ΗΠΑ κάθε χρόνο για να καλύψουν μια συγκεκριμένη θέση εργασίας και χορηγεί άλλες 20.000 θεωρήσεις σε τέτοιους εργαζομένους που έχουν λάβει ανώτερο πτυχίο στις ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει το CNN, οικονομολόγοι έχουν υποστηρίξει ότι το πρόγραμμα επιτρέπει στις αμερικανικές εταιρείες να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους, δημιουργώντας περισσότερες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Το πρόγραμμα συνδέεται συχνά με τον τομέα της τεχνολογίας, όπου οι εταιρείες ζητούν εξειδικευμένους εργαζόμενους. Ο Μασκ ήρθε στις ΗΠΑ ως αλλοδαπός φοιτητής και αργότερα εργάστηκε με βίζα H1-B. Μάλιστα σύμφωνα με αποκαλύψεις από αμερικανικά ΜΜΕ είχε μείνει στη χώρα ως παράνομος μετανάστης για ένα διάστημα.

Ο Τραμπ έχει αντιταχθεί στο παρελθόν στις βίζες H-1B, επικρίνοντάς τες έντονα κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής του εκστρατείας ως μέσο «κατάχρησης». Σε δήλωσή του το 2016, ο Τραμπ επιτέθηκε στο πρόγραμμα H-1B ως μέθοδο για τις αμερικανικές εταιρείες να φέρνουν ξένους εργαζόμενους στη χώρα «με ρητό σκοπό να υποκαταστήσουν τους Αμερικανούς εργαζόμενους με χαμηλότερη αμοιβή».

Το 2020, ο Τραμπ περιόρισε αρκετές φορές την πρόσβαση στις βίζες H-1B, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να περιορίσει τη νόμιμη μετανάστευση, ανταποκρινόμενος παράλληλα στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες που επέφερε η πανδημία Covid-19.

Όμως στην πιο πρόσφατη προεδρική του εκστρατεία, ο Τραμπ εμφανίστηκε πιο ανεκτικός απέναντι στους αλλοδαπούς με υψηλή εξειδίκευση που έρχονται να εργαστούν στις ΗΠΑ. Σε μια συνέντευξη στο podcast τον Ιούνιο, ο Τραμπ δήλωσε ότι θέλει να χορηγήσει πράσινη κάρτα σε κάθε ξένο υπήκοο που αποφοιτά από το κολέγιο στις ΗΠΑ.

«Αυτό που θέλω να κάνω, και αυτό που θα κάνω είναι -αποφοιτάς από ένα κολέγιο, νομίζω ότι θα πρέπει να παίρνεις αυτόματα, ως μέρος του διπλώματός σου, μια πράσινη κάρτα για να μπορείς να μείνεις σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Τραμπ στο podcast “All In”.

Το effect του Έλον Μασκ

Η σύγκρουση του Μασκ με μέλη της βάσης του Τραμπ για το θέμα της βίζας σηματοδοτεί ένα ακόμη κεφάλαιο στην αυξανόμενη επιρροή του δισεκατομμυριούχου της τεχνολογίας στο περιβάλλον του εκλεγμένου προέδρου.

Αφού ο Μασκ ηγήθηκε της αντιπολίτευσης σε ένα διακομματικό νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, το οποίο τελικά απορρίφθηκε μόλις ο Τραμπ τάχθηκε εναντίον του, οι Δημοκρατικοί άρχισαν να χαρακτηρίζουν περιπαικτικά τον μεγιστάνα της τεχνολογίας «πρόεδρο Μασκ» για να υποδηλώσουν ότι ο Μασκ υπαγορεύει τους στόχους πολιτικής στον Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια δηλώσεων σε συντηρητική συγκέντρωση ακτιβιστών στην Αριζόνα την Κυριακή, ο Τραμπ αντέδρασε στις επιθέσεις των Δημοκρατικών. «Όχι, δεν παίρνει την προεδρία. Μου αρέσει να έχω έξυπνους ανθρώπους», είπε.