«Διάλογος με την Τουρκία, αλλά τον χρησιμοποιεί»: Στην «Π» ο τ.Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης
«Για τον διχασμό στις ΗΠΑ δεν φταίει ο Τραμπ…» – «Εκτιμώ ότι δεν θα αλλάξει τίποτα η επίσκεψη Φιντάν και η συνάντηση με Γεραπετρίτη»
Για την επανεκλογή του Ντόναντλ Τραμπ στον προεδρικό θώκο της Αμερικής και το πόσο θα επηρεάσει την εγχώρια πολιτική σκηνή, αλλά και τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, μίλησε χθες στον Peloponnisos FM 104,1 ο Αχαιός πρώην υφυπουργός εξωτερικών – βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Κατσανιώτης, έχοντας σημαντική εμπειρία από τα θέματα της διεθνούς «σκακιέρας».
Αναλυτικά:
– Στη σκιά των αποτελεσμάτων στην Αμερική και την εκλογή Τραμπ, που έχει καλές σχέσεις με τον Ερντογάν, τι σημαίνει για την περεταίρω πορεία για των ελληνοτούρκικων σχέσεων;
Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Το ένα είναι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, που αυτή τη στιγμή είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Η στρατηγική σχέση μας είναι βαθιά και ισχυρή. Για αυτούς, που αναρωτιούνται τι θα συμβεί με την έλευση Τραμπ, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, αλλά να τονίσουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ, με τον προηγούμενο υπουργό εξωτερικών, Πομπέο, δεν ήταν κακή εποχή για την Ελλάδα. Μπορεί ο Ερντογάν να διαφημίζει την προσωπική του σχέση με τον νέο πρόεδρο, αλλά επί της ουσίας είδαμε ότι εκείνη την περίοδο έφυγε η Τουρκία από την παραγωγή των αεροπλάνων F-35. Επίσης εκείνη την εποχή έπεσαν οι υπογραφές για σημαντικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Και επιπλέον, εκείνο το χρονικό διάστημα ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την Αλεξανδρούπολη. Οπότε δεν έχει να κάνει με το τι διαφημίζει ο καθένας, αλλά με τις επιλογές των προσώπων που θα κάνει ο Τραμπ στο υπουργείο Εξωτερικών και τις επιρροές, που ασκεί η ομογένεια στους Ρεπουμπλικάνους, που δεν είναι λίγες.
Αυτό είναι το ένα κομμάτι.
– Με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Φιντάν στην Ελλάδα, λίγες μέρες μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, τι εκτιμάτε;
Είμαι από αυτούς που έλεγαν στη δημόσια διπλωματία ότι ακόμη και μετά τη βοήθεια την οποία δίναμε στην Τουρκία, τότε με τον μεγάλο σεισμό, δεν θα οδηγήσει σε λύση με τη γείτονα χώρα. Ούτε με αυτή τη συνάντηση, Φιντάν – Γεραπετρίτη, περιμένω να αλλάξει κάτι, για να πάνε τα πράγματα ένα βήμα πιο μπροστά. Ναι, να γίνεται διάλογος, αλλά να προσέχουμε, γιατί η άλλη πλευρά χρησιμοποιεί τον διάλογο με την Ελλάδα για να συνεχίζει τις δικές της επεκτατικές τακτικές και να ζητά συνεχώς πράγματα, όπως για παράδειγμα δώστε μας Eurofighter.
– Ως υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, βρεθήκατε στη Νέα Υορκη και καταγράψατε τον τρόπο που σκέπτονται οι πολίτες. Είχατε αντιληφθεί στοιχεία, που θα διαμόρφωναν ένα ιδιαίτερο εκλογικό;
Εκτιμώ ότι δεν ήταν πολύ ιδιαίτερο το αποτέλεσμα. Συνειδητά μείωναν οι δημοσκόποι τον Τραμπ, αλλά και πάλι έπεσαν έξω. Ο Αμερικανός πολίτης σκέφτεται διαφορετικά από εμάς. Η αμερικανική κοινωνία είναι βαθιά διχασμένη. Για τον διχασμό στις ΗΠΑ δεν φταίει ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι. Ο διχασμός προσήλθε από άστοχες πολιτικές των ελίτ των Αμερικανών, κυρίως των Δημοκρατικών. Πάντα έλεγα ότι οι λαϊκιστές δεν έχουν σωστές απαντήσεις, αλλά βάζουν σωστές ερωτήσεις. Οι λαϊκιστές δεν φταίνε για τα προβλήματα, αλλά φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι δύσκολο για τον Ελληνα να καταλάβει ότι ο μέσος Αμερικανός ψήφησε τον Τραμπ. Ομως ο μέσος Αμερικανός ψήφισε Τραμπ γιατί φοβάται τους μετανάστες μήπως του πάρουν τη δουλειά. Το αποτέλεσμα έχει να κάνει με τον τρόπο, που διαχειρίστηκαν… οι εκλεκτοί τη woke ατζέντα.
– Είστε από τους βουλευτές που έχετε βάλει από νωρίς κάποια όρια. Επιμένετε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μηνύματα από τις αμερικανικές κάλπες για να τηρήσει άλλη πολιτική;
Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση την διασύνδεση των αμερικανών εκλογών και την εκλογή Τραμπ με το τι θα πρέπει να κάνουν χώρες της Ευρώπης. Εχουμε διαφορετικές κουλτούρες και αντίληψη για πολλά πράγματα. Εχω ξαναπεί ότι η ΝΔ είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα, συντηρητικό κόμμα. Το δύσκολο είναι να είσαι συντηρητικός, να συνθέτεις και να κρατάς τις αξίες, που έχουμε εδώ. Αυτές τις αξίες πρέπει να τις μπολιάζεις με νέα πράγματα, αφού είσαι σίγουρος όμως ότι θα δουλέψουν. Στη χώρα μας να υπάρχουν απόλυτα ίσα δικαιώματα για όλους. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κουνάμε το δάχτυλο σε ανθρώπους ή να τους θεωρούμε ψεκασμένους ή ακραίους, αν μας ξενίζουν ορισμένα πράγματα. Θα πρέπει, δηλαδή, να δείξουμε ότι μας ενδιαφέρει το αμερικανικό όνειρο. Για παράδειγμα, να μπορεί ένα παιδί από χωριό των Καλαβρύτων να γίνει σπουδαίος ερευνητής σε ένα Πανεπιστήμιο ή μεγαλογιατρός ή μεγαλοδικηγόρος. Αν δώσουμε στην ελληνική κοινωνία αυτό το όραμα, την μπολιάσουμε με τις αξίες του έθνους, της χώρας μας, τότε είμαι σίγουρος ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.
Διαβάστε επίσης:
Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά έως και 8.500 ευρώ τον Νοέμβριο
Δήμητρα Αλεξανδράκη: Πλάνταξε στο κλάμα – Τούνη και Παναγιώταρου προσπαθούσαν να την ηρεμήσουν
Φίνος Φιλμ: Το απολαυστικό βίντεο για τον 41ο Μαραθώνιο της Αθήνας
Πάτρα: Ο Φοίβος Δεληβοριάς ανοίγει τη γιορτινή αυλαία του «Δέντρου των Ξωτικών»!
Black Friday: 10 συμβουλές για έξυπνες και ασφαλείς αγορές από τον Συνήγορο του Καταναλωτή
Συντάξεις Δεκεμβρίου: Έγινε γνωστό πότε θα γίνουν οι πληρωμές
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News