Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας: Μια βραδιά λυρική, μια παράσταση μοναδική – Πλήθος κόσμου στο αφιέρωμα για τη Μαρία Κάλλας ΦΩΤΟ

Το κοινό παρακολούθησε επί σκηνής τους λυρικούς καλλιτέχνες να «ξεδιπλώνουν» ένα μοναδικό αφιέρωμα στη μεγάλη Ελληνίδα ντίβα σοπράνο

Διεθνές

Στα μονοπάτια της όπερας και του λυρικού θεάτρου «βάδισαν» το βράδυ της Παρασκευής 23 Ιουνίου οι χιλιάδες φίλοι της μουσικής σύνθεσης και της σκηνικής δράσης, οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά το κάστρο του Ρίου για να παρακολουθήσουν την παράσταση – αφιέρωμα στη μεγάλη Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας, με την οποία έκλεισε η ενότητα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας «Γιορτή Μουσικής».

Το κοινό παρακολούθησε επί σκηνής τους λυρικούς καλλιτέχνες να «ξεδιπλώνουν» ένα μοναδικό αφιέρωμα στη μεγάλη Ελληνίδα ντίβα σοπράνο, η οποία λατρεύτηκε από τους φίλους του λυρικού θεάτρου, έγινε σύμβολο για την λυρική τέχνη και έμελλε να είναι το πρόσωπο το οποίο μέσα από τα φωνητικά – υποκριτικά του προσόντα ανανέωσε την όπερα και το ρεπερτόριο της.

Διεθνές Διεθνές Διεθνές Διεθνές Διεθνές

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη αναφερόμενη στη Μαρία Κάλλας τόνισε τα εξής: « Απόψε η πόλη μας τιμά τη σπουδαία Ελληνίδα Μαρία Κάλλας, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της.

Η Μαρία Κάλλας, κόρη μεταναστών από τη Μεσσηνία, προικισμένη με το δώρο της ανυπέρβλητης φωνής, αλλά και με προσωπικό πάθος για την τέχνη και με πνεύμα μαχητικό για την κατάκτηση της τελειότητας, κοσμεί την ιστορία της τέχνης σε παγκόσμια κλίμακα.

Διεθνές Διεθνές Διεθνές Διεθνές Διεθνές

Υπήρξε λυρική καλλιτέχνης που τίμησε ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό είδος, την Όπερα.

Η Όπερα, τέχνη εγερτική, συνυφασμένη με τους αγώνες του Ιταλικού λαού για την ανεξαρτησία από τριπλή κατοχή τον 19ο αιώνα, αναστήθηκε, αναγεννήθηκε, ανανεώθηκε χάρη στη μουσική και υποκριτική δεινότητα της Μαρίας Κάλλας. Αυτής της αξεπέραστης, της πλέον επιδραστικής Ελληνίδας σε όλη την ιστορία της νεότερης τέχνης, διεθνώς.

Διεθνές Διεθνές Διεθνές Διεθνές Διεθνές

Το μεσογειακό της ταπεραμέντο, η μεγαλοπρεπής της λιτότητα, η επιβλητική αρχαϊκή φυσιογνωμία της, η ταύτιση με τους σκηνικούς ρόλους της, η πνοή που μετέδιδε στις ηρωΐδες που ερμήνευε, θεωρούνται μνημειώδης, ανεπανάληπτες, κατορθώματα της τέχνης.

Η φωνή της, όπως έχει καταγραφεί στην άρια Casta Diva (Αγνή Θεά), η προσευχή της Norma στη Σελήνη, έγινε ο ήχος της ανθρωπότητας. Διότι η φωνή της εκλέχθηκε από Συμβούλιο Σοφών, να συμπεριληφθεί στο δορυφόρο με τα πιο χαρακτηριστικά κατορθώματα του πολιτισμού, για να ταξιδεύει στο διάστημα, ακόμα κι όταν η γη καταστραφεί.

Διεθνές Διεθνές Διεθνές Διεθνές Διεθνές

Έτσι η φωνή της Κάλλας ταξιδεύει στο σύμπαν, συμπεριληπτικά το ανθρώπινο συναίσθημα. Κι ενώ η τέφρα της αναπαύεται στο Αιγαίο, το σημερινό μας αφιέρωμα, με τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών είναι χρέος τιμής για το ένθεο αυτό πλάσμα, τη γυναίκα που θέσπισε την έννοια Ντίβα Θεϊκή, στέλνοντας τη φωνή της στις διαδρομές του απείρου σύμπαντος».

Την παράσταση παρακολούθησε η αντιδήμαρχος Υγείας Πρόνοιας Βίβιαν Σαμούρη, δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου της Πάτρας.

Διεθνές Διεθνές Διεθνές Διεθνές Διεθνές

Στη συναυλία έλαβαν μέρος οι: Βασιλική Καραγιάννη – σοπράνο, Άρτεμις Μπόγρη – μέτζο σοπράνο, Μαίρη Γουγούση – σοπράνο, Ιωάννα Τσιλιμίγκα – σοπράνο, Ανδρέας Καραούλης – τενόρος, Χάρης Ανδριανός – βαρύτονος, Λυδία Αγγελοπούλου, μέτζο σοπράνο, Σταμάτης Μπερής, τενόρος

Συμμετείχαν επίσης η Λίνα Γερονίκου (μέτζο σοπράνο), Ιωάννα Τσιλιμίγκα (σοπράνο) και η Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Πατρών υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Λίνας Γερονίκου.

Σκηνοθετική Επιμέλεια – Ευανθία Στιβανάκη, Καλλιτεχνική Επιμέλεια – Σταμάτης Μπερής – Αφήγηση & Επιμέλεια Κειμένων – Λυδία Αγγελοπούλου, Μουσική προετοιμασία – Φρίξος Μόρτζος, Σχεδιασμός φωτισμών – Νίκος Σωτηρόπουλος.