Δημήτρης Κανελλόπουλος: Δεν είμαστε άνθρωποι ενός κατώτερου θεού – Ο Πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου ΑμεΑ «Ηφαιστος» στην «Π»
Η πολύχρονη πορεία του Δημήτρη Κανελλόπουλου προέδρου του Αθλητικού Σωματείου «Ηφαιστος» και αθλητή της ομάδας καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο είναι γνωστή και σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της πόλης της Δυτικής Ελλάδας μάλιστα φέτος τιμήθηκε στα «ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ».

Πήγα να δω έναν αγώνα μπάσκετ που κάτι μέσα μου έλεγε ότι θα είναι άκρως ενδιαφέρον. Για μία ώρα είχα απέναντί μου άτομα με σωματικές δυσκολίες πάνω σε αναπηρικά καροτσάκια να αναμετρώνται με τον χρόνο, με τη βαρύτητα, τη ζωή και τα πηγαία συναισθήματα που «ανάβλυζαν» μέσα από την επίδραση του αθλητισμού στην καθημερινότητά τους.
Χέρια δυνατά, με κινήσεις που φαίνονται απλές, αλλά κρύβουν τόση αντοχή, προετοιμασία και τεχνική. Κορμιά που δεν καταλαβαίνεις ότι είναι ημιτελή, αέναες ψυχές που έχουν προσωπικότητα και φανερώνουν χαρακτήρες μοναδικούς που κυριαρχούν στον αγωνιστικό χώρο, γυμνασμένα άψογα. Η πολύχρονη πορεία του Δημήτρη Κανελλόπουλου προέδρου του Αθλητικού Σωματείου «Ηφαιστος» και αθλητή της ομάδας καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο είναι γνωστή και σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της πόλης της Δυτικής Ελλάδας μάλιστα φέτος τιμήθηκε στα «ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ».
Ενας νέος άνθρωπος που δουλεύει ακούραστα, προκειμένου να ενδυναμώσει, καθοδηγήσει, στηρίξει και ενισχύσει ένα Αθλητικό Σωματείο ΑΜΕΑ με πολλαπλές δραστηριότητες για τα άτομα με κινητικές αναπηρίες, υπερασπιζόμενος στην πράξη την εξωστρέφεια-αντίθετος σε προκαταλήψεις και φοβίες που οδηγούν στον αποκλεισμό, το ρατσισμό και την περιθωριοποίηση-μάχεται για ίδιες ευκαιρίες και δικαιώματα, χτίζοντας γέφυρες με την κοινωνία που θα αποδεχτεί αυτά τα άτομα με ασφάλεια, δικαιοσύνη, σεβασμό και θα τα ενσωματώσει με αγάπη μέσα στους «κόλπους» της. Τον συνάντησα σε ένα καφέ στη μαρίνα της Πάτρας με θέα τον Πατραϊκό Κόλπο. Σπάζοντας τα κακέκτυπα της άγνοιας και μιας στείρας νοοτροπίας που δεν αποδέχεται τη διαφορετικότητα, μου μίλησε για τη δύναμη ψυχής αυτών των ατόμων, για το ανάλγητο πρόσωπο του κράτους, καθώς και για το τι πρέπει να γίνει για την ομαλή προσβασιμότητα αυτών των ατόμων στην καθημερινότητά τους.
-Πώς δημιουργήθηκε η ομάδα καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο «Ηφαιστος»; Ποιος ο σκοπός και οι στόχοι της;
Το 2012 δημιουργήθηκε το Αθλητικό Σωματείο «Ηφαιστος» που είναι και το μοναδικό στη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο για άτομα με κινητικές αναπηρίες. Εχει αθλητές και από τους 3 νομούς της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και αθλητές από Αθήνα, Κρανίδι, Ναύπλιο και Φλώρινα.
Το σωματείο έχει πολλά αγωνιστικά τμήματα: Τμήμα Τοξοβολίας, τμήμα στίβου, τμήμα επιτραπέζιας αντισφαίρισης, τμήμα αντισφαίρισης σε αμαξίδιο, τμήμα μπάτμιγκτον, τμήμα κολύμβησης, τμήμα χορού με αμαξίδιο. Οι αθλητές από όλα τα τμήματα αγωνίζονται στις κορυφαίες κατηγορίες στα πανελλήνια πρωταθλήματα με διακρίσεις και μετάλλια.
Σκοπός του σωματείου είναι η κοινωνικοποίηση των ατόμων με αναπηρία μέσα από τον αθλητισμό, καθώς και να τους βοηθήσει να αναδείξουν τις ικανότητές τους, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, να αποκτήσουν εξωστρέφεια και αυτονομία και να ενταχθούν στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, επιτυγχάνοντας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τη συμπερίληψη στην κοινωνία. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται ενημερώνοντας την ευρύτερη κοινωνία για την αναπηρία, την αυτόνομη διαβίωση και τον αθλητισμό ατόμων με αναπηρία μέσα από δράσεις σε σχολεία, εκδηλώσεις και ημερίδες.
-Ποια είναι η εμπειρία σας απ’ όλα αυτά τα χρόνια, δίνοντας αγώνες με τον «Ηφαιστο» μέσα στα γήπεδα;
Ο αθλητισμός είναι μια μορφή κοινωνικοποίησης, οπότε η εμπειρία μόνο θετική μπορεί να είναι. Τα ταξίδια, οι αποστολές, η διασκέδαση του αθλητισμού, το πάθος που κρύβεται στον πρωταθλητισμό δημιουργούν αναμνήσεις και εικόνες που κουβαλάς για μια ζωή.
-Σε τι επίπεδο βρίσκεται το πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο; Υπάρχει στήριξη από τους φορείς, την Πολιτεία και το κράτος;
Είναι σε σταθερή ανοδική τροχιά. Οι ομάδες έχουν γίνει πιο πολλές και η κατάρτιση των σωματείων και των αθλητών έχει βελτιωθεί. Από τις παθογένειες του κράτους γενικά, δεν θα μπορούσε να γλιτώσει και ο αθλητισμός των ΑμεΑ. Είναι μικρή η στήριξή που υπάρχει.
-Αγωνιστικά πού βρίσκεστε όλα αυτά τα χρόνια παρουσίας της ομάδας σας στα αθλητικά δρώμενα; Πόσα πρωταθλήματα έχετε πάρει σε όλα αυτά τα χρόνια παρουσίας της ομάδας «Ηφαιστος»;
Εχουμε τερματίσει στη δεύτερη θέση δύο φορές και έχουμε διεκδικήσει στους χιαστή αγώνες τα τελευταία 3 χρόνια την άνοδο στην Α1 κατηγορία. Εχουμε όμως πάρα πολλά μετάλλια στα υπόλοιπα αθλήματα.
-Υπάρχει έλλειψη υποδομών και εγκαταστάσεων ειδικών προδιαγραφών για αθλητές με αναπηρία;
Ναι υπάρχει μεγάλη έλλειψη υποδομών. Μερικές φορές είναι πολύ έντονο το συναίσθημα ότι είμαστε άνθρωποι ενός κατώτερου θεού!
Και μιλάω για αυτονόητα πράγματα, όπως το ότι ένας άνθρωπος πρέπει να μπορεί να πάει στην τουαλέτα για μια φυσική ανάγκη.
-Είναι η Ελλάδα μία χώρα φιλική προς τα άτομα με αναπηρία; Εχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια τα πράγματα ή όλα μένουν ίδια;
Δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι πολύ φιλική. Εχουν σίγουρα βελτιωθεί τα πράγματα σε σχέση με πιο παλιά, αλλά θέλουμε πολύ δουλειά ακόμα για να φτάσουμε σε επίπεδα που άλλες χώρες γύρω μας τα έχουν φτάσει εδώ και μια δεκαετία το λιγότερο.
-Πιστεύετε ότι κάποια στιγμή θα αλλάξει η αντιμετώπιση που έχει η χώρα μας στα άτομα με αναπηρία;
Εύκολη πρόσβαση όλοι θέλουμε να έχουμε στην καθημερινότητά μας. Η διαφορά είναι στην προσέγγιση του προορισμού. Πείτε μου έναν άνθρωπο μη ανάπηρο που δεν θέλει να αποφύγει τα σκαλοπάτια. Αρα όλοι θέλουμε την εύκολη πρόσβαση, με αμαξίδιο ή με τα πόδια. Οι ανάγκες είναι οι ίδιες για όλους, διαφέρει ο τρόπος πραγματοποίησης της ανάγκης. Θα πρέπει να αλλάξει γενικά ο τρόπος αντιμετώπισης της διαφορετικότητας.
-Εχετε ταξιδέψει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σαν αθλητές ή επισκέπτες και ποιες οι διαφορές που έχετε δει εκεί ως προς τα άτομα με αναπηρία;
Ναι έχω ταξιδέψει αρκετά και σε Ευρώπη και εκτός αυτής. Υπάρχουν πόλεις στον κόσμο που είναι πολύ φιλικές στα άτομα με αναπηρία και είσαι εντελώς αυτόνομος. Αυτό συμβαίνει παντού στο εξωτερικό. Τα πάντα είναι παραδείγματα, είτε για να τα αποφύγεις είτε για να τα μιμηθείς! Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς σαν χώρα!
-Τι θα θέλατε να δείτε στην Ελλάδα σε σχέση με τους ανθρώπους με αναπηρία και τον αθλητισμό;
Αυτό που θα ήθελα να δω είναι η στήριξη των σωματείων που ασχολούνται με τον αθλητισμό των ΑμεΑ, ώστε να μπορέσουν στο κοινωνικό κομμάτι που έχουν να βοηθήσουν άτομα με αναπηρία να κοινωνικοποιηθούν και να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας μας.
-Μια μέρα προπόνησης με αυτά τα παιδιά…
Δεν αλλάζει κάτι στους αθλητές είτε με αναπηρία είτε χωρίς. Ο στόχος είναι η διάκριση και θα τον πετύχεις μέσα από τη σκληρή δουλειά και την προπόνηση. Αυτό που έρχεται σαν δεύτερη σκέψη από τους ανθρώπους, που μας παρακολουθούν είναι ότι δικαιολογίες δεν υπάρχουν, αν θες να ασχοληθείς με κάτι και το αγαπάς.
-Τι να περιμένουμε το ερχόμενο διάστημα από την ομάδα του «Ηφαιστου»;
Πραγματοποιούμε την εκδήλωση «ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ» στις 9/4 στο Δημ. Τόφαλος για τα σχολεία και θα παρουσιάσουμε τα αθλήματα που καλλιεργεί ο Ηφαιστος. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των μαθητών για την διαφορετικότητα, την αναπηρία, τον αθλητισμό των ΑμεΑ, τη συμπερίληψη και τον σεβασμό στο συνάνθρωπο. Επίσης στο αγωνιστικό κομμάτι πάντα σε όλα τα μας τα αθλήματα η συμμέτοχή στα πανελλήνιά πρωταθλήματα και η προσπάθεια για διάκριση στο κορυφαίο επίπεδο είναι αυτονόητη.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News