Διπλωματικές πηγές για τις εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου: «Έχουμε απαντήσει στο σύνολο των έωλων αιτιάσεών σας»
Η Ελλάδα έχει απορρίψει με νομικά επιχειρήματα βασισμένα στο διεθνές δίκαιο όλες τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις, δηλώνουν διπλωματικές πηγές.
Αμεση ήταν η απάντηση της Ελλάδας στα όσα είπε από τα Κατεχόμενα εναντίον της χώρας μας και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα έχει απορρίψει με νομικά επιχειρήματα βασισμένα στο διεθνές δίκαιο όλες τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις.
Νέα επίθεση από Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα κλαίγεται στην διεθνή κοινότητα»
«Δεν θα μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση δηλώσεων. Έχουμε απαντήσει με χάρτες και επιστολές στο σύνολο των έωλων τουρκικών αιτιάσεων» τονίζουν και σημειώνουν:
«Η Αθήνα απαντά με ψυχραιμία και τεκμηριωμένα».
Το νέο παραλήρημα Τσαβούσογλου
Σημειώνεται πως ο τούρκος ΥΠΕΞ συνεχίζει την προκλητική ρητορική με διπλό μέτωπο για τα νησιά του Αιγαίου και την Κύπρο.
Μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ερσίν Τατάρ, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Ελλάδα δημαγωγεί και «κλαίγεται» στη διεθνή κοινότητα για το θέμα του Αιγαίου, λέγοντας ότι «η Τουρκία θα μας επιτεθεί».
«Δεν περιμέναμε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έλεγε καλά λόγια για εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή το Κογκρέσο», σημείωσε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι έγιναν πολλές συναντήσεις για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή χωρίς την παρουσία της Άγκυρας οι οποίες «δεν επηρεάσαν καθόλου την Τουρκία».
«Τι θα συμβεί αν κάνουν στρατιωτικές ασκήσεις με άλλους, τι θα πετύχουν αν είναι εχθρικοί προς την Τουρκία», αναρωτήθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι είναι δικαιολογημένη η αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και προχωρώντας σε μια επίθεση προς τον Έλληνα ομόλογό του.
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το CNN Turk, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου πέρσι στην Άγκυρα, επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε δεσμευτεί ότι δεν θα έλεγε «κάτι αρνητικό» για την Τουρκία και τελικά το έκανε.
Από την άλλη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά είναι υπέρ της συνεργασίας και όχι της έντασης, ενώ θα διεκδικήσει τα δικαιώματά της. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να δώσει νομικά τεκμηριωμένες απαντήσεις στις παραβιάσεις» ανέφερε.
Όσον αφορά στο Κυπριακό, προέταξε για άλλη μια φορά τη λύση των δύο κρατών που επιθυμεί η Άγκυρα, λέγοντας ότι τώρα ζητούν κυριαρχική ισότητα και όχι πολιτική ισότητα.
«Θα αξιολογήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις μαζί με τη διαπραγματευτική ομάδα. Γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να ανασκευάσει και να πουλήσει τα θέματα που έφερε από παλιά ατζέντα, και προσπάθησε να θολώσει τις διαπραγματεύσεις, ως βήματα ή μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», ανέφερε σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου.
«Η στάση μας είναι ξεκάθαρη, αλλά πάντα μιλάμε, διαβουλευόμαστε και αποφασίζουμε μαζί», ανέφερε.
Είπε ότι έχουν περάσει πολλές δυσκολίες αλλά βρίσκονται σε αλληλεγγύη με τους Τ/Κ, δίπλα – δίπλα. «Και η Δημοκρατία της Τουρκίας και το τουρκικό έθνος δεν άφησαν ποτέ μόνους τους Τουρκοκύπριους. Επομένως, θα τα ξεπεράσουμε, θα τα ξεπεράσουμε όλα. Το σημαντικό είναι να χαλάσουν τα σχέδια που έχουν στηθεί στην Κύπρο», ανέφερε.
Ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «διαπραγματευόμαστε για την ομοσπονδία εδώ και χρόνια, αλλά όπως γνωρίζετε, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ήθελε να μοιραστεί τίποτα μαζί σας, έτσι απέρριψαν όλα τα σχέδια, το σχέδιο Ανάν, όλα τα μοντέλα, όλες οι μελέτες που προέκυψαν σχετικά με την ομοσπονδία.
«Αναποδογύρισε το τραπέζι στο Κραν Μοντανά και ήμουν εκεί. Είπαμε ήδη πριν φύγουμε, διαπραγματευόμαστε για την ομοσπονδία για τελευταία φορά. Μετά από αυτό, υπάρχει κυριαρχική ισότητα, όχι πολιτική ισότητα. Η λύση των δύο κρατών λοιπόν. Δύο κράτη που θα ζήσουν δίπλα-δίπλα μπορούν να συνεργαστούν με κάθε τρόπο μεταξύ τους», σημείωσε.
«Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ειλικρινής και θέλει να δει τους Τουρκοκύπριους ως ίσους, θα αναγνωρίσει την πολιτική τους κυριαρχία και θα συνεργαστούμε» υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Για το θέμα των υδρογονανθράκων, υποστήριξε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα, αλλά όταν λέμε “ας συνεννοηθούμε” για δίκαιη κατανομή, αρχίζει να λέει ίσως αργότερα και δεν προσεγγίζει καν αυτού του είδους τη συνεργασία».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News