Δίψα για χορό! Σαββατοκύριακο στην Πάτρα με δύο μεγάλες εκδηλώσεις

Τι και αν τα μαθήματα παραδοσιακών χορών έχουν σταματήσει εδώ και μήνες, οι χοροδιδάσκαλοι κατάφεραν να κρατήσουν ενωμένες τις ομάδες τους με μαθήματα στην… ύπαιθρο ή μέσω διαδικτύου και μας παρουσιάζουν τις δουλειές τους σε ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο χορό!

χορό

O κόσμος της παράδοσης εκπροσωπεί τη σταθερότητα και την εξωστρέφεια και αυτός ο κόσμος δοκιμάζεται ακόμα, από τα μέτρα αποτροπής της διασποράς του covid-19. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι και τα χορευτικά σύνολα, παραμένουν κλειστά και μάλλον δεν θα ανοίξουν ούτε αυτό καλοκαίρι. Τα μαθήματα παραδοσιακών χορών έχουν σταματήσει εδώ και μήνες και οι χοροδιδάσκαλοι κατάφεραν να κρατήσουν ενωμένες τις ομάδες τους με μαθήματα στην… ύπαιθρο ή μέσω διαδικτύου.

χορό

Η αναβίωση παραδοσιακών χορών και εθίμων μέσα από μαζικές εκδηλώσεις είναι από τα πολιτιστικά γεγονότα του καλοκαιριού που είχαν λείψει σε όλους πολύ. Στην εικόνα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου.

Το Αντάμωμα Χορευτικών Συγκροτημάτων 

Μια γιορτή στην οποία βρέθηκαν όλοι οι χορευτικοί σύλλογοι της περιοχής ξανά με φυσική συνεύρεση μετά από δύο χρόνια ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης 22 Ιουλίου στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας για να ολοκληρωθεί απόψε Σάββατο, με χορούς και μουσικές. Το “Αντάμωμα Χορευτικών Συγκροτημάτων” του πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου Πατρέων έδωσε την ευκαιρία στους χορευτές που συμμετείχαν να “ξεσπάσουν” όπως μόνο εκείνοι ξέρουν μετά από πολλούς μήνες πλήρους απραξίας αλλά και στο κοινό να απολαύσει ένα μοναδικό χορευτικό πανόραμα.

Φέτος μέσα από το Χορευτικό Αντάμωμα οι θεατές είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε ένα οδοιπορικό γεμάτο φαντασία, χρώματα, μουσικές, τραγούδια και χορούς. Την Πέμπτη 23 και Παρασκευή 24 Ιουλίου και για τέσσερις ώρες ανά ημέρα είκοσι χορευτικά σχήματα από την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή έφεραν στο προσκήνιο φορεσιές και μουσικές από την Ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, τον Πόντο μέχρι και την Μικρά Ασία.

χορόΟ υπεύθυνος του Χορευτικού Τμήματος του Δήμου Πάτρας, Χρήστος Γιαννόπουλος μιλώντας στην “Π” ανέφερε πως, “υπήρχε ενθουσιασμός από τα χορευτικά συγκροτήματα. Δεν θα είναι υπερβολή να πούμε πως οι χορευτές έκαναν σαν μικρά παιδιά. Αγωνιούσαν, τακτοποιούσαν τις φορεσιές τους και όλες οι κινήσεις έδειχναν την ανάγκη των ανθρώπων να χρησιμοποιήσουν αυτή την μορφή έκφρασης. Ήταν σπουδαίο μάλιστα που μετά από δύο χρόνια που ξαναβρέθηκαν αντιμετόπισαν με υπευθυνότητα απέναντι στους υγειονομικούς κανόνες (είχαν καταστάσεις με τα self test, εμβολιασμένους και νοσήσαντες) το γεγονός.”
Απόψε το βράδυ πέφτει η αυλαία για το χορευτικό αντάμωμα ενω τα χορευτικά του Δήμου Πατρέων δίνουν ένα ακόμα ραντεβού φέτος το καλοκαίρι και αυτό για τον Αύγουστο.

“Απόψε έχει συνέχεια με τον πολιτιστικό σύλλογο Δαφνούλα (χορούς από την Κεφαλονιά το χορευτικό Σωματείου Σκιαδά (χορούς από το Αιγαίο), με χορευτικά από το Μεσολόγγι (Μεσολογγίτικα), τον σύλλογο του Αλισού με ποντιακά, με ένα χορευτικό σύνολο από τα Μέγαρα ( χορούς από Μέγαρα Λιμνωχώρι και Έβρο) με τους Μωραϊτες (χοροί από την Πελοπόννησο), τον Παμμικρασιατικό σύλλογο (χορευτικά από τη Μικρά Ασία) και τον Φάρος Ποντίων που θα μας ταξιδέχουν με τα ποντιακά. Τα χορευτικά του Δήμου φυσικά αν όλα πάνε καλά θα είναι και στην εκδήλωση που θα γίνει 25 Αυγούστου στο θέατρο Κρήνης στην Πάτρα”, επεσήμανε ο κ. Γιαννόπουλος προσκαλώντας μας το βράδυ στο Νότιο Πάρκο.

χορό

Την Κυριακή 25 Ιουλίου στο θεατράκι θα ταξιδέψουμε με την βοήθεια των χορευτών που μας προσκαλούν σε μια μεγάλη γιορτή

Παγκαλαβρυτινός σύλλογος – Στο θεατράκι η “λήξη” της χορευτικής χρονιάς! 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος της Πάτρας διοργανώνει μια σπουδαία βραδιά με την συμμετοχή χορευτών από όλη την Ελλάδα. Την Κυριακή 25 Ιουλίου στις 20:00 το Θεατράκι της Μαρίνας Πατρών υποδέχεται τα φημισμένα χορευτικά του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου καθώς και τα χορευτικά του Λαογραφικού Χορευτικού Όμιλου Πατρών, του πολιτιστικού και Χορευτικού Σωματείου Σκιαδά, του Φάρου Ποντίων Πατρών και του Xορευτικού Όμιλου “Το ΑΜΑΡΙ”.

χορόΠρόκειται για μία χορευτική εκδήλωση σε κλειστό “κύκλο” κατά κάποιο τρόπο στο θεατράκι των 200- 500 ατόμων. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πατρών Φώτης Παπαθεοδώρου στην “Π”, “Η χορευτική σεζόν δεν άνοιξε ποτέ για εμάς όμως μαζευτήκαμε τουλάχιστον αυτά τα 4-5 συγκροτήματα που θα συμμετάσχουν κάνοντας πρόβες σε εξωτερικούς χώρους για να μπορέσουμε να βγάλουμε τα “απωθημένα” όλης της σεζόν στην γιορτή αυτή. Να φανταστείτε ένα από τα συγκροτήματα είναι από την Αθήνα και θα έρθουν 20 για να χορέψουν για εμάς κάτι το οποίο είναι πολύ τιμητικό συγκινητικό και ανθρώπινο και δείχνει πόση ανάγκη έχει ο κόσμος να εκφραστεί. Οι χορευτές μας δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό όλο αυτό το διάστημα που μένουμε κλειστοί.”

Ο βασικός ΚΑΔ των πολιτιστικών συλλόγων είναι κλειστός στα πλαίσια περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού, κάτι που δυσκολεύει τον Παγκαλαβρυτινό σύλλογο που με πλούσια και πολυποίκιλη ιστορία συνεχίζει να δραστηριοποιείται στον πολιτισμό.
Αν δεν υπάρχει χορευτικό που συμπεριλαμβάνει την παραδοσιακή φορεσιά που έχει και αυτή τη σημασία της ανά περιοχή δεν μπορεί εύκολα κανείς να κάνει τη σύνδεση με την ιστορία του κάθε τόπου ούτε με την Ελληνική επανάσταση του 1821 που φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια. Οι εκδηλώσεις για το 21 έχουν χαθεί και ότι έχει γίνει δεν έχει τη λάμψη και την αίγλη που θα άρμοζε. Είχαμε κανονίσει κάποιες δράσεις αλλά ακόμα και την επετειακή μας εκδήλωση την κάναμε ιντερνετικά καθώς δεν μπορέσαμε να έρθουμε σε επαφή με τον κόσμο.

Ο σύλλογος υπάρχει από την θέληση και πολύ μεγάλη αγάπη των χορευτών οι οποίοι πολλές φορές βάζουν ακόμα και από την τσέπη τους χρήματα για κάποια παράσταση. Δεν υπάρχει καμία βοήθεια από την πολιτεία και δεν έχουν δώσει στον πολιτισμό ή τουλάχιστον στους συλλόγους μία δεκάρα τσακιστή. Όσοι έρθετε το βράδυ της Κυριακής θα δείτε την δίψα αυτών των ανθρώπων για να χορέψουν και να εκφράσουν αυτά που λέει η ψυχή τους και αυτό είναι που κρατάμε για τη φετινή σεζόν.”