Δόλωμα απάτης μέσω μίσθωσης ακινήτων – Το μήνυμα που έλαβε δυο φορές Πατρινή

Πατρινή κλήθηκε να επιβεβαιώσει στοιχεία για ακίνητο που δήθεν νοικιάζει! Η γυναίκα έλαβε σε 15 ημέρες δυο φορές το ίδιο email.

Μαγδεβούργο

Δυο φορές σε διάστημα ενός μήνα πατρινή έλαβε «ύποπτο» μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), με φερόμενο αποστολέα την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με το οποίο καλείτο να προβεί στην τακτοποιήση εκκρεμότητας για εκμίσθωση ακινήτου. Οπως και την πρώτη φορά –στις αρχές Αυγούστου- έτσι και τώρα το email έφερε την ένδειξη «υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης» και η ηλεκτρονική διεύθυνση παραπέμπει στην ΑΑΔΕ.

Για δεύτερη φορά λοιπόν ζητείται από τη γυναίκα, η οποία σημειωτέον δεν διαθέτει κάποιο ακίνητο στην κατοχή της, να επιβεβαιώσει δηλωθέντα στοιχεία μίσθωσης.

Κατά την παραλαβή του πρώτου μηνύματος σκέφτηκε πως ενδεχομένως να επρόκειτο για λάθος αποστολή email αν και αρχικά εμφανίστηκε επιφυλακτική σκεπτόμενη πως είναι «παγίδα» καλοστημένης απάτης με τους επιτήδειους να αποσκοπούν στη λήψη προσωπικών δεδομένων. Και αυτό γιατί στο τέλος του κειμένου γινόταν παραπομπή σε διεύθυνση συνδέσμου –λινκ– της ΑΑΔΕ, το οποίο έπρεπε να «ανοίξει» στην περίπτωση που ήθελε να εισέλθει στην εφαρμογή πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης και συγκεκριμένα στην κατηγορία «πολίτες-εισόδημα-μισθωτήρια ακινήτων». Επιπλέον στο πλαίσιο «ΑΦΜ αποδέκτη» υπήρχε άγνωστος προς αυτήν Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, όπως και αριθμός καταχώρησης βάσει του οποίου αναφερόταν ως «μισθωτής», ενώ αναφερόταν ολογράφως το όνομα, το επίθετο και το πατρώνυμο του εκμισθωτή.

Στο δεύτερο μήνυμα που έλαβε προ ημερών υπήρχε ονοματεπώνυμο άλλου άνδρα, ενώ και πάλι το ΑΦΜ δεν είχε καμία σχέση με το δικό της. Πλέον, όπως δηλώνει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» είναι πεπεισμένη πως πρόκειται για απάτη λέγοντας πως «το διπλό “λάθος” και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν είναι τυχαίο».

Σε κάθε περίπτωση από τις αρμόδιες Αρχές συστήνεται στους πολίτες που λαμβάνουν ηλεκτρονικά μηνύματα ή sms από κρατικές υπηρεσίες, να μην επιλέξουν τυχόν προτεινόμενο σύνδεσμο (link), να μην ανοίξουν κανένα συνημμένο αρχείο και να προχωρήσουν αμέσως στη διαγραφή του μηνύματος. Σε κάθε περίπτωση πάντως που αφορά σε φορολογικά ζητήματα, η επικοινωνία με λογιστή φαίνεται είναι μονόδρομος.