Δυτική Αχαΐα: Χάνονται δημοτικά τέλη 400.000 ευρώ της ΒΙ.ΠΕ., «στα κεραμίδια» ο Δήμος

«Στον αέρα» ολόκληρος ο σχεδιασμός των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού των δήμων αν η ΕΤΒΑ αναλάβει τις υπηρεσίες και τα ανταποδοτικά τέλη.

Δυτική Αχαΐα

Προ δυσμενών εξελίξεων βρίσκονται 32 δήμοι σε όλη την χώρα, που φιλοξενούν εντός των διοικητικών τους ορίων Βιομηχανικές Περιοχές, καθώς στον τελευταίο νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης (2022) περί ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρηματικών πάρκων, δίνεται η δυνατότητα στην ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ να πάρει τις υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων και συλλογής απορριμμάτων και μαζί το 80% των σχετικών ανταποδοτικών τελών.

Το ποσοστό αυτό, αντιστοιχεί σε ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό που πληρώνουν μέχρι σήμερα στους δήμους οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, εκτιμάται ακόμα και σε 10 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα σημάνει μια αιμορραγία για τα ταμεία τους.

Ο δήμαρχος Δυτικπής Αχαΐας, Σπύρος Μυλωνά,  στα διοικητικά όρια της οποίας βρίσκεται η ΒΙΠΕ Πατρών, με πάνω από 70 επιχειρήσεις που πληρώνουν κάθε χρόνο 300-400.000 ευρώ ως ανταποδοτικά τέλη, είχε συνάντηση για το θέμα με τον Πέτρο Μαντά, περιγράφοντας ως ζοφερή την προοπτική για τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας από την νομοθεσία του υπ. Ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ, Πέτρος Μαντάς ενημέρωσε αναλυτικά τον δήμαρχο για την εξέλιξη η οποία εφόσον υλοποιηθεί, θα οδηγήσει το Δήμο Δυτικής Αχαΐας, σε πολύ σοβαρές απώλειες εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη. «Ολόκληρος ο σχεδιασμός των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, σε ό,τι αφορά την προμήθεια νέου εξοπλισμού, αλλά και τη συντήρηση του υπάρχοντος, βασίζεται στον υπολογισμό των σχετικών εσόδων και από τη ΒΙΠΕ» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Σπύρος Μυλωνάς και συνέχισε: «Το ενδεχόμενο να διακοπεί αυτή συνεργασία μπορεί να ανατρέψει το σχεδιασμό και να επιφέρει σημαντικές απώλειες εσόδων για τον δήμο μας, εξέλιξη που μπορεί να προκαλέσεισυνολική χειροτέρευση των σχετικών υπηρεσιών.»

Ο κ. Μυλωνάς δήλωσε χθες στην «Π» ότι βρίσκεται ήδη σε επαφή με τους δημάρχους των 32 δήμων που φιλοξενούν ΒΙΠΕ σε όλη τη χώρα με στόχο να υπάρξει κοινή αντίδραση και παρέμβαση των ίδιων αλλά και της ΚΕΔΕ, προκειμένου να αποτραπεί αυτό το δυσμενές σενάριο. «Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς θα σημάνει μεγάλη απώλεια εσόδων» συμπλήρωσε ο κ. Μυλωνάς.

Δυτική Αχαΐα

Από την συνάντηση Σπύρου Μυλωνά και Πέτρου Μαντά

«ΚΑΠΕΛΟ» 20%

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΕΒΙΠΕ Πέτρο Μαντά, μετά από σχετική εφαρμοστική εγκύκλιο της 23ης Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου, ο νόμος του υπ. Ανάπτυξης για τα επιχειρηματικά πάρκα, τέθηκε σε άμεση ισχύ, εξέλιξη που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στην ΕΤΒΑ να αναλάβει μέσω μιας κοινοποίησης τις ανταποδοτικές υπηρεσίες και τα σχετικά δημοτικά τέλη των ΒΙΠΕ.Οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις, τόνισε ο κ. Μαντάς ανησυχούν γιατί η βεβαίωση αυτών των χρημάτων, θα έχει «καπέλο» 20% ως αμοιβή στον διαχειριστή και επιπλέον, γιατί δεν έχουν εγγυήσεις διαφάνειας αναφορικά με τις χρεώσεις. Κυρίως όμως, τους ανησυχεί το γεγονός ότι δίνεται το δικαίωμα μονομερών ενεργειών στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, στο πλαίσιο σύνταξης των νέων κανονισμών λειτουργίας, χωρίς περιθώρια διαβούλευσης και παρέμβασης από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν οι τελευταίοι λογαριασμοί κοινόχρηστων δαπανών που εστάλησαν στις επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Ιωαννίνων και είναι υπερδιπλάσιες.  Μάλιστα, σε έκτακτη γενική συνέλευση του ΣΕΒΙΠΙ, οι επιχειρήσεις αποφάσισαν να μην πληρώσουν προς το παρόν τα κοινόχρηστα Δ’ τριμήνου 2022 και να σταλεί άμεσα εξώδικη επιστολή διαμαρτυρίας για αδιαφάνεια στο θέμα των δαπανών με την επιφύλαξη άσκησης παντός δικαιώματός τους.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ

Σύμφωνα με τον ν. 4982/2022, πλέον είναι δυνατή η παροχή των υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων και συλλογής απορριμμάτων προς τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, από τον φορέα διαχείρισης του επιχειρηματικού πάρκου και όχι από τον εκ του νόμου αρμόδιο ΟΤΑ α’ βαθμού, αρκεί αυτό να γνωστοποιείται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου κάθε έτους. Εάν ο φορέας διαχείρισης της ΒΙΠΕ -εν προκειμένω η ΕΤΒΑ- ασκήσει το εν λόγω δικαίωμα, τότε εισπράττει το 80% των ανταποδοτικών τελών μαζί με μια αμοιβή 20% απευθείας από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, με την τιμολόγηση των λοιπών κοινοχρήστων δαπανών, ή μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, με το 20% των καταβαλλόμενων τελών να αποδίδεται στον οικείο ΟΤΑ ως αντισταθμιστικό όφελος.