Δυτική Ελλάδα: Το ρεύμα «έκαψε» τις χειμερινές εκπτώσεις
Η υψηλή αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων στη Δυτική Ελλάδα.
Μορφή χιονοστιβάδας προσλαμβάνουν για νοικοκυριά και επιχειρήσεις οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς, με τα έως τώρα δεδομένα, οι αυξήσεις είναι τουλάχιστον 165% σε σχέση με πέρυσι.
Των Σωτήρη Παπανδρέου, Πέτρου Γκίστη, Χρήστου Θεοδωρόπουλου
Ηδη, μια στις τέσσερις επιχειρήσεις έχουν απλήρωτους λογαριασμούς, ενώ ποσοστό 25% δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν την αύξηση του ενεργειακού κόστους και κινδυνεύουν με λουκέτα.
Οι καταναλωτές με τη σειρά τους, έχουν ήδη περιορίσει τα έξοδα για ψώνια, κάτι που αποτυπώθηκε με οδυνηρό τρόπο στις χειμερινές εκπτώσεις, όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας, Κώστας Ζαφειρόπουλος.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η υψηλή αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων αφού για το 80% από αυτές ο αρνητικός αντίκτυπος αξιολογείται από πολύ έως πάρα πολύ ισχυρός, αναλογία φανερά ενισχυμένη από την προηγούμενη καταγραφή σχεδόν δυο μήνες νωρίτερα (61%).
Τούτο σε συνδυασμό, με το ότι οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν πολύ χαμηλό βαθμό ικανοποίησης σε σχέση με τα μέτρα στήριξης για τις ανατιμήσεις και τις αυξήσεις στο κόστος ενέργειας, συνηγορεί στην συνεχή πίεση του επιχειρηματικού κόσμο.
Ο Κώστας Ζαφειρόπουλος παρομοίασε με πόλεμο, αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες, με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Πολλοί έμποροι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε αυτό το οικονομικό βάρος, σε συνδυασμό με την μειωμένη κατανάλωση στις χειμερινές εκπτώσεις. Τόνισε ότι οι λογαριασμοί ρεύματος που καταφθάνουν στις επιχειρήσεις, είναι αυξημένοι ακόμα και κατά 100%, ενώ οι επιδοτήσεις που ενέκρινε η κυβέρνηση, δεν μπορούν ούτε στο ελάχιστο να δώσουν ανακούφιση.
Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα για το εμπόριο, από τη στιγμή που απορρίφθηκαν οι προτροπές για αύξηση σε 120 δόσεις για την ρύθμιση των κορονοχρεών, συμπλήρωσε ο κ. Ζαφειρόπουλος.
ΑΙΓΙΟ
Και στον Δήμο Αιγιάλειας η κατάσταση δεν διαφοροποιείται. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγίου Λάμπης Παπαδόπουλος επιβεβαιώνει στην «Π» ότι οι χειμερινές εκπτώσεις ήταν το ίδιο απογοητευτικές και για την τοπική αγορά.
«Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος, αλλά, δεν βλέπουμε φως από πουθενά» είπε στην «Π» και απέδωσε μεγάλο μέρος της μείωσης του τζίρου, στο δυσβάστακτο βάρος που καλούνται να σηκώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τους λορασιασμούς ρεύματος. Επιπλέον, στην περίπτωση της Αιγιάλειας το μειωμένο αγροτικό εισόδημα λειτούργησε ακόμα πιο επιβαρυντικά για την αγορά.
Κατά την άποψη του κ. Παπαδόπουλου, η απόφαση για άμεση λιγνιτική απεξάρτηση της χώρας και πρόσδεσή της στο καύσιμο του φυσικού αερίου, ήταν ένα τραγικό λάθος της πολιτικής ηγεσίας που θα πληρωθεί πολύ ακριβά από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Επιπλέον, προέβλεψε ότι αυτή η χρονιά, θα σηματοδοτήσει τον οικονομικό στραγγαλισμό πολλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Οσα κι αν βγάζει μια επιχείρηση, πηγαίνουν για να πληρωθεί το ηλεκτρικό ρεύμα» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Κ. ΑΧΑΪΑ
Και στην αγορά της Κάτω Αχαΐας υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βασίλης Καρβουνιάρης, αναφορικά με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι σκοπεύει να έρθει σε επικοινωνία με τους συναδέλφους του, της Πάτρας και του Αιγίου, καθώς και με τους προέδρους του Επιμελητηρίου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών, γιατί το βάρος είναι δυσανάλογα μεγάλο για τις εμπορικές επιχειρήσεις.
«Ζητάμε μια ουσιαστική στήριξη, γιατί η επιδότηση λίγων δεκάδων ευρώ δεν βοηθά όταν παραλαμβάνει κάποιος έναν λογαριασμό 500 ευρώ. Η αγορά είναι σε αρνητικό πρόσημο μετά και τις εκπτώσεις και προσπαθούμε να προλάβουμε δυσάρεστες εξελίξεις» τόνισε στην «Π» ο κ. Καρβουνιάρης.
«Τεράστια προβλήματα επιβίωσης»
Πρόβλημα επιβίωσης προκαλείται στις αγορές της Αιτωλοακαρνανίας, από τις αυξήσεις σε βασικά αγαθά, ενέργεια και καύσιμα, παρότι ακόμα δεν έχουν πιάσει ταβάνι.
«Είναι ένα φαινόμενο, που δεν είναι παροδικό αλλά είναι μόνιμο και ταλανίζει τον κόσμο 1,5 χρόνο τώρα», δήλωσε στην «Π» ο, πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Γιώργος Λεχουρίτης.
«Η ακρίβεια, σε τέτοιο βαθμό, δεν είχε φτάσει ποτέ. Είναι ζητήματα, που εμείς φωνάζαμε από το Σεπτέμβριο του 2020. Δεν εισακουστήκαμε, όταν λέγαμε πως η ακρίβεια θα ξεφύγει. Τον Ιανουάριο του 2021, τονίζαμε ότι η Κυβέρνηση θα έπρεπε να λάβει μέτρα για να μην ξεφύγει η κατάσταση» θυμίζει ο κ. Λεχουρίτης.
«Η ακρίβεια ήρθε για να μείνει», πρόσθεσε, θίγοντας παράλληλα και τις τιμές που «ξέφυγαν» σε τρόφιμα, όπως σε όσπρια και ζυμαρικά, που καταγράφεται αύξηση 50%.
Σε ότι αφορά στο ενεργειακό κόστος, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αυξήθηκε από 300% – 500% κι όχι 40% – 45% που αναφέρει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Λεχουρίτη. Ο ίδιος επισημαίνει στην «Π»: «Στο φυσικό αέριο είχαμε αύξηση, από το 2020 έως το 2021, της τάξεως του 416% και από το 2020 έως το 2022 αύξηση 496%», υπογραμμίζοντας πως αυτή η κατάσταση «δεν έχει ταβάνι λόγω της κρίσης Ουκρανίας και Ρωσίας και είναι δεδομένο ότι αν συνεχιστεί η εμπόλεμη κατάσταση, σίγουρα θα δημιουργήσει προβλήματα στην τροφοδοσία προϊόντων, την ενέργεια κ.ά.».
Ο πρόεδρος της Ενωσης μίλησε και για κερδοσκοπία, που επηρεάζει την κατάσταση. «Υπάρχει και η κερδοσκοπία, αφού στη χώρα μας δεν έφυγαν οι μεσάζοντας, ενώ ούτε οι τριγωνικές συναλλαγές έχουν εξαλειφτεί, με αποτέλεσμα να αυξάνονται συνεχώς οι τιμές», ανέφερε.
Και κατέληξε: «Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει νέες συνθήκες στην αγορά, γιατί αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα επιβίωσης».
«Σφυροκοπείται» ο κλάδος του εμπορίου
Στο εμπορικό «γίγνεσθαι» οι συνέπειες του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας δεν έχουν φανεί ακόμα.
«Αυτές θα γίνουν ορατές στον χρονικό ορίζοντα του ενός μηνός», δήλωσε στην «Π» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων, Τάσος Καρνάρος.
Ο εμπορικός κόσμος, ο οποίος παλεύει με τη «Λερναία Υδρα», όπως περιγράφει παραστατικά ο κ. Καρνάρος, παραμένει εγκλωβισμένος σε έναν φαύλο κύκλο χωρίς να είναι δυνατόν να υπάρξουν εκτιμήσεις για το… αύριο. Η πανδημία του κορονοϊού, οι ανατιμήσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες, καθώς και οι επερχόμενες συνέπειες του πολέμου δημιουργούν στην οικονομική αλυσίδα «κλίμα» εξαιρετικά ασταθές και αυτό φαίνεται στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών.
«Ο κόσμος φοβάται και προβληματίζεται. Οι αγορές του, πέρα από τα αναγκαία αγαθά, είναι περιορισμένες», δηλώνει στην «Π».
Το εμπόριο «αιμορραγεί» από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού όπου η ζήτηση έχει πέσει στα τάρταρα και από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και σε όλα τα επίπεδα της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως πρώτες ύλες, καύσιμα, μεταφορικά κ.ά.
«Τα έξοδα για τη συντήρηση των επιχειρήσεών μας έχουν τριπλασιαστεί», λέει στην «Π» ο πρόεδρος.
Επιχειρώντας μια πρώτη πρόβλεψη για τις συνέπειες του πολέμου ο κ. Καρνάρος βλέπει να έρχονται και νέες επιβαρύνσεις όχι μόνον στην ενέργεια αλλά και στις πρώτες ύλες οι οποίες είναι αναγκαίες για την παρασκευή προϊόντων.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News