Εφορία – ΕΦΚΑ: Έμειναν εκτός ρύθμισης 8 στους 10 οφειλέτες

Ομολογία του οικονομικού επιτελείου για αποτυχία του σχήματος και προαναγγελία νέας παρέμβασης, εάν εγκρίθει από τις Βρυξέλλες

Εφορία

Σε πλήρη αποτυχία οδηγείται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το σχέδιο της ρύθμισης των 72 δόσεων και της αναβίωσης των 120 δόσεων, με αποτέλεσμα οι φοροτεχνικοί και οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, να πιέζουν πλέον ανοικτά για μια νέα παράταση ή ακόμα και για ένα συνολικό «λίφτινγκ».

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι στιγμής στις ρυθμίσεις των 72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας καθώς και στη ρύθμιση των 120 δόσεων του 2019, έχουν επανενταχθεί 23.037 φορολογούμενοι ρυθμίζοντας ποσό ύψους 318 εκατ. ευρώ.

Στη νέα ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης έχουν ενταχθεί λιγότεροι από 10.000 και συγκεκριμένα 9.796 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις ρυθμίζοντας οφειλές 199 εκατ. ευρώ.

Η μικρή συμμετοχή και το φτωχό αποτέλεσμα, δεν οφείλεται σε αδιαφορία των φορολογουμένων, αλλά στους «κόφτες» που εντάχθηκαν ως προϋποθέσεις στην σχετική ρύθμιση. Κατά συνέπεια, δεν αποκλείεται αυτή η κατάσταση να οδηγήσει στην παράταση της προθεσμίας υποβολής αίτησης, παρά τις συνεχείς ενστάσεις που διατυπώνονται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ή και σε ένα λίφτινγκ στη νέα ρύθμιση για τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά την ενεργειακή κρίση ,χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι στο νέο σχήμα των 36-72 δόσεων μπορούν να ενταχθούν με αίτηση που θα υποβάλλουν έως 31 Ιουλίου οι φορολογούμενοι που την 1η Νοεμβρίου 2021, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες και αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 36/72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, ενώ το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ.

Επιπλέον, οι οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στην νέα ρύθμιση των 36/72 δόσεων.

Πάντως, η νέα ρύθμιση οφειλών στα ταμεία αλλά και στην εφορία φαίνεται να βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης.

Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι εκείνο το οποίο θα μπορούσε να εξεταστεί είναι να θεσπιστεί μία νέα ρύθμιση, κοινή για χρέη τόσο σε Ταμεία όσο και σε Εφορία.

Ωστόσο κάτι τέτοιο θα πρέπει να συζητηθεί με τις Βρυξέλλες. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δύσκολα θα μπορούσαν να γίνουν δεκτές δόσεις, π.χ. 120 και πάνω, ενώ πιθανόν να ήταν πιο αποδεκτή μια ρύθμιση με 72 δόσεις.

Νέα ρύθμιση στο τραπέζι

Ο φοροτεχνικός Αγγελος Γιανναράκης, τόνισε στην «Π» ότι οι «χαμηλές πτήσεις» της ρύθμισης των 72 δόσεων, οδήγησαν στην παραδοχή από το υπουργείο Οικονομικών, ότι απέτυχε το συγκεκριμένο μέτρο. Οι προϋποθέσεις της ρυθμίσης άφησαν έξω 8 στους 10 οφειλέτες που έκαναν την αίτηση, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να προσανατολίζεται τώρα σε χαλάρωση των προϋποθέσεων και των όρων υπαγωγής.

Επιπλέον, η ενεργειακή κρίση και οι αυξήσεις των τιμών λόγω του πληθωρισμού, οδήγησαν τους φορολογούμενους να γυρίσουν την πλάτη στη συγκεκριμένη ρύθμιση και το υπουργείο Οικονομικών να επεξεργάζεται προτάσεις βελτίωσης της συγκεκριμένης ρύθμισης. Οι εξελίξεις αναμένονται σύντομα.Τόνισε ο κ. Γιανναράκης.

Χιλιάδες ειδοποιήσεις

Τους μεγάλους οφειλέτες της Εφορίας και του ΕΦΚΑ καλεί η φορολογική διοίκηση, προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους πριν τη δημοσιοποίηση της λίστας οφειλετών στις 4 Αυγούστου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό πριν την οριστική δημοσιοποίηση των οφειλών, θα αποσταλεί στις 18 Ιουλίου πρόσκληση από τη Φορολογική Διοίκηση προς τους οφειλέτες που πληρούν τα κριτήρια δημοσιοποίησης (όσοι έχουν χρέη άνω των 150.000), ώστε να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους εντός 15 ημερών, δηλαδή το αργότερο μέχρι την 1η Αυγούστου.

Ωστόσο, η ημερομηνία δημοσιοποίησης της λίστας ενδεχομένως να αναβληθεί για λίγες μέρες ακόμα, εφόσον το οικονομικό επιτελείο αποφασίσει να παρατείνει τις προθεσμίες υπαγωγής στις ρυθμίσεις που «τρέχουν» για τις οποίες -όπως δείχνουν τα στοιχεία- δεν υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση.

Η δημόσια ανακοίνωση των ονομάτων μεγαλοφειλετών (φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων) γίνεται από το 2011 με στόχο τη… διαπόμπευσή τους προκειμένου να πιεστούν να πληρώσουν, αλλά και για (προς αποφυγήν) παραδειγματισμό των υπολοίπων φορολογουμένων.

Η τελευταία δημοσιοποίηση λίστας για μεγαλοοφειλέτες φυσικά πρόσωπα έγινε στις 10 Ιουλίου και στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019 για νομικά πρόσωπα, αλλά στη συνέχεια το μέτρο «πάγωσε» λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία (2019), 105 δισ. ευρώ συνολικά χρωστούν 24.677 μεγαλοοφειλέτες.