ΕΚΠΑ για Σαντορίνη: Σταδιακή μείωση των σεισμών – Πέρασε ημέρα χωρίς δόνηση άνω των 4R

Στις 14 Φεβρουαρίου 2025 καταγράφηκαν πάνω από 750 σεισμοί, με 100 από αυτούς να έχουν μέγεθος Μ³2.53 σεισμούς με μέγεθος Μ³4.0, και κανέναν σεισμό με μέγεθος Μ³4.5. Ο μεγαλύτερος σεισμός της ημέρας είχε μέγεθος Μ=4.1.

ΕΚΠΑ

Η σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού συνεχίζει να μειώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Από την έναρξη της σεισμικής έξαρσης στις 26 Ιανουαρίου 2025, έχουν καταγραφεί πάνω από 19.200 σεισμοί, εκ των οποίων περισσότεροι από 16.900 είχαν μέγεθος Μ³1.0. Ωστόσο, τα τελευταία ημερολογιακά δεδομένα δείχνουν μια σταδιακή μείωση στη συχνότητα και την ένταση των σεισμών.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2025 καταγράφηκαν πάνω από 750 σεισμοί, με 100 από αυτούς να έχουν μέγεθος Μ³2.53 σεισμούς με μέγεθος Μ³4.0, και κανέναν σεισμό με μέγεθος Μ³4.5. Ο μεγαλύτερος σεισμός της ημέρας είχε μέγεθος Μ=4.1.

Στις 15 Φεβρουαρίου 2025 καταγράφηκαν 94 σεισμοί, με κανέναν να ξεπερνά το μέγεθος Μ=4.0. Οι ισχυρότεροι σεισμοί της ημέρας έγιναν στις 05:37:43 και 09:12:50 (τοπική ώρα) και είχαν μέγεθος 3.9.

Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζει να εντοπίζεται κυρίως νοτιοδυτικά της Ανύδρου, με μια μικρή τάση μετανάστευσης προς τα νοτιοδυτικά. Στις 14 Φεβρουαρίου, μεταξύ 20:00 και 22:00 (τοπική ώρα), παρατηρήθηκε μια μικροσεισμική έξαρση, η οποία είχε παρόμοιο χαρακτήρα με προηγούμενες εξάρσεις που σημειώθηκαν από τις 26 Ιανουαρίου. Ωστόσο, στις 15 Φεβρουαρίου δεν παρατηρήθηκε ανάλογη έξαρση.

Η μείωση στη συχνότητα και την ένταση των σεισμών είναι ένα θετικό σημάδι, ωστόσο η περιοχή παραμένει υπό παρακολούθηση λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Η χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης) από το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει βοηθήσει στην ακριβή καταγραφή και ανάλυση των δεδομένων, επιτρέποντας στους ειδικούς να παρακολουθούν την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Η σταδιακή μείωση στη συχνότητα των σεισμών στην περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι, αλλά η παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας παραμένει απαραίτητη. Οι αρχές και οι ειδικοί συνεχίζουν να παρακολουθούν προσεκτικά την εξέλιξη της κατάστασης, προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής. Η ενημέρωση του κοινού και η συνεχής ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές αποτελούν βασικούς πυλώνες για την αντιμετώπιση τέτοιων φυσικών φαινομένων.

ΕΚΠΑ

Η ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ

Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 14 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 19.200 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 16.900 με μεγέθη Μ³1.0.

Στις 14 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 750 σεισμοί, με ~100 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 3 σεισμούς με Μ³4.0, και κανέναν (0) σεισμό με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος M=4.1.

Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 15η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 94 σεισμοί, εκ των οποίων κανένας (0) με μέγεθος M≥4.0, ενώ οι ισχυρότεροι σεισμοί σημειώθηκαν στις 05:37:43 και 09:12:50 (τοπική ώρα) και είχαν μέγεθος 3.9.

Συνεχίζεται μια σταδιακή μείωση στην ημερήσια συχνότητα σεισμών. Το μεγαλύτερο μέρος της σεισμικής δραστηριότητας συνεχίζει να εντοπίζεται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, με μικρή τάση μετανάστευσης προς τα νοτιοδυτικά. Η τελευταία συνδέεται με τη μικροσεισμική έξαρση που παρατηρήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου μεταξύ ~20:00 και 22:00 (τοπική ώρα), η οποία έχει παρόμοιο χαρακτήρα με προηγούμενες εξάρσεις που παρατηρούνται από τις 26 Ιανουαρίου. Στις 15 Φεβρουαρίου δεν παρατηρήθηκε ανάλογη έξαρση.

Συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ είναι ο Ευθύμιος Λέκκας, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.

Τα μέλη της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων είναι:

Αντωναράκου Ασημίνα, Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Αρκαδόπουλος Νικόλαος, Καθηγητής Χειρουργικής, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής

Βασιλάκης Εμμανουήλ, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Διακάκης Μιχαήλ, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Ευελπίδου Nίκη – Νικολέττα, Καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Καβύρης Γιώργος, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Καρτάλης Κωνσταντίνος, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής

Λάγιου Παγώνα, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας

Λέκκας Ευθύμιος, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Συντονιστής Επιτροπής

Μαυρούλης Σπυρίδων, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Πικουλής Εμμανουήλ, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής

Σταύρου Πήλιος-Δημήτρης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Ψυχολογίας

Χατζηχρήστου Χρυσή, Καθηγήτρια Τμήματος Ψυχολογίας

Υπεύθυνος για την προβολή του έργου και των δράσεων της Επιτροπής είναι το μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κ. Δημήτρης Κουτσομπόλης.

Διαβάστε επίσης

Πάτρα – Καρναβάλι των Μικρών: Έριξε σταγόνες, παρά την πρόγνωση για ολοήμερη βροχή

Πάτρα: «Είδωλα» – Άγνωστοι βανδάλισαν 6 καρναβαλικά στοιχεία σε πλατείες

Χωματερή ο βυθός του Πατραϊκού – Αποκαλύψεις από τον καθηγητή Γιώργο Παπαθεοδώρου

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Τι να κάνουμε με την αντλησιοταμίευση – Ανάλυση

Καιρός: «Πολική εισβολή» βλέπει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης με έως -14 βαθμούς ΧΑΡΤΕΣ

Σεισμοί στη Σαντορίνη: «Ηφαιστειακό μάγμα προσπαθεί να βγει στην επιφάνεια» λέει ο Τσελέντης

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η αμφισβήτηση των θεσμών οδηγεί σε κοινωνική “ζούγκλα”»