«Εκπαίδευση & Πρώτες Βοήθειες»

Ο θλιβερός απολογισμός του τελευταίου δεκαπενθημέρου για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στις ελληνικές θάλασσες ανέρχεται σε 52 άτομα! Σε μία χώρα με μήκος ακτογραμμής από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, σε μία χώρα που υποδέχεται ετησίως εκατομμύρια τουριστών, δεν είναι απλά θλιβερό, αλλά ανεπίτρεπτο 350 – 400 άτομα κάθε χρόνο να χάνουν τη ζωή τους στο υγρό στοιχείο.

Τα νούμερα είναι αμείλικτα, παραμένουν σταθερά και αποτελούν γροθιά στο στομάχι.

  • 350 – 400 άτομα ετησίως χάνουν τη ζωή τους, παρά τις εκδηλώσεις, φιέστες κ.οκ.
  • Περίπου 60% του πληθυσμού δεν γνωρίζει σωστά κολύμβηση
  • Λιγότερο από 5% γνωρίζει να χρησιμοποιεί απινιδωτή, παρά την αλματώδη εξέλιξη σε ότι αφορά την προμήθεια απινιδωτών
  • Περισσότερο από 80% των λουομένων αγνοούν ή τηρούν πλημμελώς τους κανόνες ασφαλούς κολύμβησης
  • Περισσότερες από το 50% των πολυπληθών παραλιών μας δεν έχουν ναυαγοσωστική κάλυψη

Τα αίτια των πνιγμών είναι χιλιοειπωμένα και γνωστά και στον πλέον αδαή. Το μείζον ζήτημα είναι ότι περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις θανάτων από πνιγμό θα είχαν αποφευχθεί εάν εξασφαλίζονταν οι παραπάνω προϋποθέσεις και εάν ξεκινούσε άμεσα στον τόπο του συμβάντος η παροχή Ά Βοηθειών. Πλήθος φορέων και εθελοντών (όπως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η Ευρωπαϊκή Εταιρία Αναζωογόνησης, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία κ.α.) ασχολούνται με τις Πρώτες Βοήθειες και διάφορα πρωτόκολλα υπάρχουν δημοσιευμένα. Ωστόσο, προκειμένου να γίνει εφαρμογή των πρωτοκόλλων από έναν πολίτη θα πρέπει να έχει προηγηθεί εκπαίδευσή του και πιστοποίηση της γνώσης του αντικειμένου.

Και τι γίνεται στο επίπεδο της εκπαίδευσης; Πρακτικά ελάχιστα πράγματα, γεγονός που καταδεικνύεται και από τα θλιβερά δεδομένα. Δυστυχώς, ως χώρα κατέχουμε μία ακόμη θλιβερή πρωτιά. Μικρό ποσοστό πολιτών – συγκριτικά με άλλες χώρες – γνωρίζουν να παρέχουν ουσιαστικές πρώτες βοήθειες. Μπορεί να έχουν παρακολουθήσει ημερίδες, ενημερώσεις, σεμινάρια Ά Βοηθειών, αλλά αυτό από μόνο του δεν τους καθιστά αυτομάτως και κατόχους της συγκεκριμένης δεξιότητας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τα προηγούμενα χρόνια έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ανάδειξη της αναγκαιότητας αυτής, συμμετέχοντας και υποστηρίζοντας δράσεις και ημερίδες που απευθύνονται στο γενικό πληθυσμό. Επί του πρακτέου όμως, απαιτούνται περαιτέρω βήματα, προκειμένου η πλειονότητα των πολιτών να μπορούν να παρέχουν ουσιαστικές πρώτες βοήθειες. Μεταξύ αυτών σημαντικές παρεμβάσεις αφορούν:

  • Τη διαρκή ενημέρωση πολιτών και φορέων (δημόσιων και ιδιωτικών)
  • Τη δωρεάν κατάρτιση και πιστοποίηση μέσω εξετάσεων της γνώσης παροχής πρώτων βοηθειών. Η κατάρτιση και πιστοποίηση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά χρονικά διαστήματα για να επικαιροποιείται η γνώση
  • Την εφαρμογή κινήτρων (π.χ. μοριοδότηση) για την απόκτηση της δεξιότητας
  • Τη συνεργασία με όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης την πρωτοβάθμιαγια διαρκή εκπαίδευση και όχι απλά ενημέρωσης
  • Εκπαίδευση στη Βασική υποστήριξη της ζωής (BLS), την Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (CPR) και τη χρήση απινιδωτή. Καλό είναι να έχουμε απινιδωτές, αλλά να γνωρίζουμε να τους χρησιμοποιούμε κιόλας.
  • Την διασύνδεση με το ΕΚΑΒ και το πολύτιμο και αναντικατάστατο εκπαιδευτικό έργο που παρέχει.
  • Ενίσχυση με υλικοτεχνική υποδομή των φορέων μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΙΕΚ) που διαθέτουν τμήματα διασωστών – πληρωμάτων ασθενοφόρου, για την καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, καθώς οι υφιστάμενες υποδομές είναι πρακτικά ανύπαρκτες
  • Ενίσχυση του εθελοντισμού για εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες σε κάθε πεδίο κοινωνικής δράσης
  • Περαιτέρω ενίσχυση των παραλιών με ναυαγοσώστες

Αντί, λοιπόν, της κομπορρημοσύνης απαιτείται αναστοχασμός. Γιατί δεν είναι στραβός ο γιαλός. Το πέρασμα από την ενημέρωση στην εκπαίδευση αποτελεί πλέον αδήριτη ανάγκη.