Έκτακτα μέτρα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για αφθώδη πυρετό

Κρούσμα αφθώδους πυρετού στην Τουρκία κοντά στα νησιά

Έκτακτα μέτρα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για αφθώδη πυρετό

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μέσω της Αντιπεριφέρειας Πρωτογενούς Τομέα, ανακοίνωσε σήμερα αυξημένα προληπτικά μέτρα, μετά την επιβεβαίωση κρούσματος αφθώδους πυρετού στην περιοχή της Σμύρνης, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα νησιά της Χίου και της Λέσβου.

Η Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και παραγωγούς σε επαγρύπνηση. Η πρόληψη, όπως τονίζει, αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο για την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου, που μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία και την τοπική οικονομία.

Ο αφθώδης πυρετός είναι μία μεταδοτική νόσος που προσβάλλει κυρίως δίχηλα ζώα, όπως βοοειδή, αιγοπρόβατα και χοίρους, και μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα, ακόμα και με αερογενή τρόπο, καλύπτοντας αποστάσεις έως και 300 χιλιόμετρα πάνω από τη θάλασσα.

Η μετάδοση γίνεται μέσω άμεσης επαφής με μολυσμένα ζώα, αλλά και έμμεσα, μέσω ανθρώπων, οχημάτων, ρουχισμού, ζωοτροφών και προϊόντων ζωικής προέλευσης. Γι’ αυτό και συστήνεται αυστηρή καραντίνα και προσεκτικά μέτρα βιοασφάλειας.

Τα συμπτώματα της νόσου είναι ιδιαίτερα εμφανή και περιλαμβάνουν φυσαλίδες και έλκη στο στόμα, τη μύτη, τις θηλές και τα άκρα των ζώων, ενώ παρατηρείται έντονη σιελόρροια, κατάπτωση και μείωση της γαλακτοπαραγωγής. Αν και η θνησιμότητα στα ενήλικα ζώα είναι χαμηλή, τα νεαρά ζώα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο.

Για την προστασία των εκμεταλλεύσεων, οι ιδιοκτήτες καλούνται να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα βιοπροφύλαξης, όπως περίφραξη των χώρων, τακτική απολύμανση οχημάτων και εξοπλισμού, περιορισμό εισόδου σε άτομα και οχήματα από άλλες μονάδες, καθώς και καραντίνα για νεοεισαχθέντα ζώα.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε δραστηριότητες όπως η κούρα των ζώων, όπου πρέπει να τηρούνται αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής και απολύμανσης εργαλείων.

Οι κάτοικοι που ταξιδεύουν στην Τουρκία και επιστρέφουν, ειδικά αν έχουν επαφή με αγροτικές ή δασικές περιοχές, καλούνται να αποφεύγουν επαφή με ζώα στα νησιά για τουλάχιστον 15 ημέρες, προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση.

Το Τμήμα Υγείας Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Λέσβου έχει θέσει στη διάθεση του κοινού τηλεφωνικές γραμμές για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την πρόληψη και τον έλεγχο του αφθώδους πυρετού.