Έλον Μασκ: Πρότεινε νέα δημοψηφίσματα για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία – Απάντηση από Ζελένσκι

Ο Έλον Μασκ πρότεινε νέα δημοψηφίσματα για να τελειώσει ο πόλεμος, προεξοφλώντας πως το Κίεβο θα χάσει και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν ανάμεσα σε εκείνους που του απάντησαν μέσω twitter!

Μασκ

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Έλον Μασκ ζήτησε από τους ακολούθους του στο twitter να απαντήσουν αν συμφωνούν ή όχι με το να αποφασίσουν σε δημοψηφίσματα οι πολίτες του Ντονμπάς και της Κριμαίας αν θα ανήκουν στη Ρωσία ή την Ουκρανία κι αν πρέπει να το δεχτεί αυτό η δεύτερη, ώστε να τελειώσει ο πόλεμος. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε με δικό του ερώτημα…

«Ποιος Έλον Μασκ σας αρέσει περισσότερο;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, προσφέροντας δύο επιλογές: «εκείνος που υποστηρίζει την Ουκρανία ή εκείνος που υποστηρίζει τη Ρωσία;».

«Για την ειρήνη ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία», όπως έγραψε, ο Έλον Μασκ πρότεινε να ξαναγίνουν τα «δημοψηφίσματα» στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες – την προσάρτηση των οποίων ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ρωσία – με την προϋπόθεση παρατηρητές του ΟΗΕ να επιβλέψουν την διαδικασία. Τα δημοψηφίσματα που πραγματοποιήθηκαν σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα καταδικάστηκαν από το Κίεβο και τη Δύση ως «παράνομα» και «εξαναγκαστικά».

Πρότεινε επίσης: «Η Κριμαία αποτελεί μέρος της Ρωσίας, όπως ήταν από το 1783 (έως το λάθος του Χρουστσόφ), να επαναληφθεί η υδροδότηση της Κριμαίας και η Ουκρανία να μείνει ουδέτερη».

Εκτιμώντας ότι η Ουκρανία θα χάσει τον πόλεμο, ο Έλον Μασκ πρόσθεσε: «Αυτό πιθανότατα να είναι το τελικό αποτέλεσμα, απλά η ερώτηση είναι πόσοι θα πεθάνουν έως τότε. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί και ότι μια πιθανή, αν και απίθανη, εξέλιξη αυτής της σύγκρουσης είναι ο πυρηνικός πόλεμος».

«Προσπαθείς να νομιμοποιήσεις τα ψευδοδημοψηφίσματα που έγιναν υπό την απειλή όπλου, υπό συνθήκες διωγμού, μαζικών εκτελέσεων και βασανιστηρίων; Λάθος μονοπάτι», έγραψε ο Μιχάηλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Όχι, προτείνω ψηφοφορία υπό τον ΟΗΕ ή διαλέξτε όποια οντότητα ή χώρα εμπιστεύεστε περισσότερο», του απάντησε ο ιδιοκτήτης της Tesla.

«Αγαπητέ Έλον Μασκ, όταν κάποιος επιχειρεί να κλέψει τους τροχούς του Tesla σας, δεν καθίσταται νόμιμος ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου ή των τροχών. Ακόμη κι αν ισχυρίζονται ότι εκείνα ψήφισαν υπέρ. Απλώς το αναφέρω», σχολίασε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.

Σε συνέχεια της αρχικής του ανάρτησης, ο Μασκ ξεκίνησε μια δεύτερη δημοσκόπηση: «Ας δοκιμάσουμε αυτό τότε: η βούληση των κατοίκων του Ντονμπάς και της Κριμαίας να κρίνει αν θα ανήκουν στη Ρωσία ή στην Ουκρανία».

Υπογραμμίζοντας πως δεν τον ενδιαφέρει αν η πρόταση του δεν είναι δημοφιλής, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο υποστήριξε πως αυτό που τον ενδιαφέρει είναι ότι «εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν άσκοπα για ένα ουσιαστικά πανομοιότυπο αποτέλεσμα».

«Η Ρωσία έχει τριπλάσιο πληθυσμό από την Ουκρανία, επομένως η νίκη της Ουκρανίας είναι απίθανη σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Εάν νοιάζεστε για τον λαό της Ουκρανίας, επιδιώξτε την ειρήνη», έγραψε ο Μασκ στην ανάρτησή του στο Twitter.

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο και τα προβλήματα σύνδεσης στο διαδίκτυο που καταγράφηκαν στην Ουκρανία, ο Μασκ ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Κιέβου για βοήθεια και διέθεσε για τον σκοπό αυτόν τη δορυφορική υπηρεσία Starlink της SpaceX.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του απερχόμενου πρεσβευτή της Ουκρανίας στη Γερμανία Αντρίι Μέλνικ στην πρόταση του Μασκ για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Μέλνικ είχε επικριθεί τον περασμένο Ιούλιο επειδή υπερασπίστηκε τον Ουκρανό εθνικιστή Στεπάν Μπαντέρα – ο οποίος συνεργάστηκε με τους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Άει γ***σου, είναι η πολύ διπλωματική απάντησή μου προς εσένα Έλον Μασκ», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μέλνικ.