Εορτασμός ίδρυσης και ιστορική πρώτη σειρά φοιτητών του
Ο Γιάννης Ματσούκας είναι καθηγητής Χημείας Πανεπιστημίου Πατρών.
Για την ιστορία του Πανεπιστημίου Πατρών, μεταφέρω σκέψεις μου, ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν 28-29 Νοεμβρίου, για τα 60 χρόνια από την ίδρυσή του το 1964.
Πληροφορούμαι, έχουν κληθεί να απευθύνουν χαιρετισμό, μεταφέροντας μνήμες τους από τη διαδρομή του Ιδρύματος, όλοι οι μέχρι σήμερα διατελέσαντες πρυτάνεις, όχι όμως οι πρώτοι φοιτητές, που εισήχθησαν το 1966 και οι οποίοι αποτελούν την πρώτη ιστορική σειρά.
Οι επετειακές εκδηλώσεις είναι χρήσιμες, ειδικά για τα νεότερα μέλη ΔΕΠ και τους φοιτητές, για να γνωρίσουν την ιστορία του Πανεπιστημίου. Διερωτώμαι, όμως, γιατί αγνοούνται συστηματικά οι πρώτοι φοιτητές του και γιατί δεν αναφέρεται η πραγματική και ουσιαστική έναρξη της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Πατρών, που είναι το 1966 και ειδικότερα η 30η Νοεμβρίου 1966, ανήμερα της εορτής του Αγίου Ανδρέα, όπου έγιναν τα επίσημα εγκαίνια και ουσιαστικά ξεκίνησε η λειτουργία του; ΉΗαν η μέρα, κατά την οποία σε πανηγυρική εκδήλωση για την πόλη, παρουσία της Πολιτείας, του τότε Βασιλέως Κωνσταντίνου, της κυβέρνησης, των πρυτάνεων όλων των πανεπιστημίων της χώρας και των τοπικών Αρχών, έγινε λαμπρή τελετή και ξεκίνησαν τα μαθήματα για τους πρώτους 120 περίπου «τολμηρούς» φοιτητές. Τους αποκαλώ «τολμηρούς» για την αβέβαιη, τότε, μελλοντική τους προοπτική και με την εύλογη ανησυχία τους για το ποιο θα είναι το μέλλον τους, καθώς ξεκίνησε το Πανεπιστήμιο με ελλιπές διδακτικό προσωπικό και ανύπαρκτες υποδομές.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών νομοθετήθηκε, αρχικά, ως Τμήμα Εισαγωγής Θετικών Επιστημών, στα πρότυπα των ΗΠΑ, όπου οι φοιτητές του α’ έτους ήσαν σε ενιαίο Τμήμα και στη συνέχεια ως Φυσικομαθηματική Σχολή με 4 τμήματα (Χημείας, Φυσικής, Βιολογίας, Μαθηματικών). Το πρώτο μάθημα ήταν η διάλεξη του προέδρου του Ιδρύματος-καθηγητή Φιλοσοφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωάννη Θεοδωρακόπουλου, τον οποίο παρουσίασε ο πρώτος γγ Σπήλιος Παπαθανασόπουλος, από τους πυλώνες του Ιδρύματος, για πολλές δεκαετίες.
Είχα το προνόμιο και την τιμή να είμαι μεταξύ των 8 πρώτων αποφοίτων του Πανεπιστημίου, που τιμήθηκαν ως πρωτεύσαντες στο Παράρτημα της οδού Κορίνθου (30 Ιανουαρίου 1971). Ημουν, επίσης, ο μοναδικός εκ Πατρών απόφοιτος Χημείας. Είχα, επίσης, τη χαρά να βλέπω όλους τους αποφοίτους να διαπρέπουν σε Ελλάδα και Εξωτερικό με λαμπρές ακαδημαϊκές και επαγγελματικές σταδιοδρομίες, όλοι ανεξαιρέτως πρεσβευτές του Πανεπιστημίου. Πολλοί, από αυτούς, διέπρεψαν ως καθηγητές Πανεπιστημίων, πρόεδροι Τμημάτων, ένας εξ αυτών πρύτανης και ηγετικά στελέχη στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα, προβάλλοντας το Πανεπιστήμιό μας. Είχα τη μεγάλη τύχη, τιμή και το προνόμιο, ως μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Χημείας, ως πρόεδρος του Τμήματος ιδρυτής-διευθυντής του ιστορικού και εμβληματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Ιατρική Χημεία» (πρόγραμμα που προσκάλεσε παγκοσμίου κύρους ερευνητές και κατόχους Nobel), να συμβάλω στην ανάπτυξη, πρόοδο και προβολή του Πανεπιστημίου στην Ελλάδα και παγκόσμια, με πρωτοβουλίες μου στην Ερευνα και Εκπαίδευση. Πρωτοβουλίες, που αποσκοπούσαν στο να δώσουν γνώση και πρότυπα στους φοιτητές για να αγαπήσουν την Ερευνα και οι οποίες συνέδεαν το Πανεπιστήμιο με την κοινωνία. Αποτέλεσμα ήταν και η σύσταση του Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας (2016), που υποστηρίζει πολλούς νέους ερευνητές.
Θεωρώ ως ουσιαστική ημερομηνία έναρξης του Ιδρύματος και της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ειδικά την 30η Νοεμβρίου 1966, που ξεκίνησαν τα μαθήματα και προτείνω να κληθούν και οι πρώτοι φοιτητές του, η ιστορική πρώτη σειρά και να τιμηθούν για την τεράστια συμβολή στη θεμελίωση και εδραίωση του Πανεπιστημίου και την ανάδειξή του.
Μεγαλώνουμε, αλλά η ιστορία του Πανεπιστημίου Πατρών παραμένει σταθερά αξία και φάρος για τις επόμενες γενεές.
Η συμβολή της πρώτης σειράς, ανεκτίμητη.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News