Επιχειρήσεις: Νέα πάρκα… μακριά από τη ΒΙΠΕ Πατρών

Στην Αχαΐα δύο είναι οι υποψήφιες περιοχές, σε Αγιο Βασίλειο Πατρών και  Αίγιο.

πάρκα

Μεγάλη συζήτηση στους επιχειρηματικούς κύκλους της περιοχής, έχει προκαλέσει η διαβούλευση για το νέο θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρηματικών πάρκων, που οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή.

Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, που διαχειρίζεται σήμερα 27 βιομηχανικές περιοχές με 2.285 εγκατεστημένες επιχειρήσεις, αναφέρει ότι το νέο νομοσχέδιο μπορεί να ξεκλειδώσει επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ και να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ, Θάνος Ψαθάς, σε ημερίδα που διοργάνωσε το Υπερταμείο στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, τόνισε ότι η εταιρεία σκοπεύει να προσθέσει  τουλάχιστον 10.000 στρέμματα βιομηχανικής γης την επόμενη τριετία, έκταση που μπορεί με τη βοήθεια του Δημοσίου να διπλασιαστεί και το νομοσχέδιο αυτό, να δώσει τη δυνατότητα στην ΕΤΒΑ να βγάλει «στον αέρα» ένα επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους έως 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Ψαθά, οι εκτάσεις που βολιδοσκοπεί η ΕΤΒΑ για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη βιομηχανικών πάρκων βρίσκονται πέριξ του οδικού άξονα Πάτρας – Αθήνας – Θεσσαλονίκη, στη δυτική και ανατολική Μακεδονία και στις περιοχές της Τρίπολης και της Μεγαλόπολης, όπου έχει υπογραφεί προκαταρκτική συμφωνία για την ανάπτυξη πάρκου σε 1.700 στρέμματα.

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ

Ωστόσο, η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου που κατάθεσε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων συγκέντρωσε πληθώρα ενστάσεων, καθώς το θέμα αφορά και τις υφιστάμενες Βιομηχανικές Περιοχές και Επιχειρηματικά Πάρκα.

Ειδικά στο σκέλος των πολεοδομικών ρυθμίσεων, καταγράφηκαν πολλές ενστάσεις και παρατηρήσεις για την προβλεπόμενη μείωση σε ποσοστό 25% των κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων, ακόμα και σε υφιστάμενες ΒΙΠΕ.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ, αναφέρει ότι η προτεινόμενη μείωση της επιφάνειας των κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων είναι  αντισυνταγματική και πρέπει να περιοριστεί μόνο σε νέα επιχειρηματικά πάρκα.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Ενα άλλο θέμα, που φαίνεται να απασχολεί έντονα τις επιχειρήσεις, αφορά στη συγκρότηση του φορέα διαχείρισης. Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει την παραμικρή εμπλοκή των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, παρότι οι τελευταίες επιβαρύνονται αποκλειστικά με τις δαπάνες κοινοχρήστων και άλλα χρηματικά ποσά που ορίζονται από τον Κανονισμό Λειτουργίας.

Σύμφωνα με τους εγκατεστημένους, η τιμολόγηση των κοινοχρήστων δαπανών καθώς και άλλων ποσών όπως αορίστως αναφέρεται ότι θα προβλέπονται στους κανονισμούς λειτουργίας είναι ασαφείς, αόριστοι και θα οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες χρεώσεις, ιδίως τη στιγμή που δεν προβλέπεται ούτε η δυνατότητα εναλλακτικού παρόχου υπηρεσιών διαχείρισης, ούτε η αρχή της αυτοδιαχείρισης.

Ακόμα τονίζουν ότι η παράκαμψη των επιχειρήσεων στο πεδίο της διαχείρισης, λειτουργεί αφενός ως ανασταλτικός παράγων στην εγκατάσταση αυτών, αφετέρου σε βάρος του ανταγωνισμού και της εθνικής οικονομίας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προβλεφθούν διαδικασίες συμμετοχής των επιχειρήσεων στις πράξεις διαχείρισης αλλά και ελέγχου στον καθορισμό και την τιμολόγηση των κοινόχρηστων δαπανών με τη συμμετοχή στο ΔΣ εκπροσώπων των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης ο δευτερογενής τοµέας της Δυτικής Ελλάδας χαρακτηρίζεται σήμερα από διάσπαρτη και άναρχη χωροθέτηση των επιχειρηματικών εγκαταστάσεων, τόσο στις εντός όσο και στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές. Ως εκ τούτου απαιτείται να ανασυγκροτηθεί και να εκσυγχρονιστεί.

Για παράδειγμα στην Αχαΐα, υπάρχουν δύο μεγάλες άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, στον Αγιο Βασίλειο της Πάτρας και στον Μεγανίτη ή Βουλωμένο Αιγίου, όπου έχει εκτιμηθεί ότι με μια κατάλληλη χωροθέτηση, μπορούν να αναπτυχθούν οργανωμένοι χώροι υποδοχής επιχειρηματικών πάρκων σε εκτάσεις 300 – 400 στρεμμάτων.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, ο άτυπος χώρος στον Μεγανίτη, προσελκύει περισσότερες πιθανότητες μετατροπής του, σε οργανωμένο χώρο υποδοχής βιομηχανικών και άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθώς εφάπτεται της Ολυμπίας Οδού.

Η οργάνωση των άτυπων βιομηχανικών και επιχειρηματικών συγκεντρώσεων, σε επιχειρηματικό πάρκο, μπορεί να αποτελεί και την αφετηρία για τον εκσυγχρονισμό του δευτερογενούς τομέα.