Επικίνδυνη η μη διάγνωση του προβλήματος
Το κύριο άρθρο της “Π” γράφει για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και την παρενέργεια της αναστολής τους.
Η δεύτερη εβδομάδα εφαρμογής της αναστολής εργασίας που επιβλήθηκε σε εκατοντάδες ανεμβολίαστους υγειονομικούς, φέρνει στην επιφάνεια μία σοβαρότατη παρενέργεια για την οποία αρκετοί είχαν προειδοποιήσει.
Οπως συνήθως όμως συμβαίνει, αυτοί δεν εισακούστηκαν κι έτσι σήμερα εξειδικευμένες κλινικές, όπως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, γενικές αλλά και κορονοϊού, χειρουργεία και άλλοι κρίσιμοι τομείς, έμειναν χωρίς εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό.
Στις ΜΕΘ κορονοϊού της χώρας μας έχουν καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα αυξημένα ποσοστά θανάτων σε σχέση με άλλες χώρες. Τι θα πρέπει να περιμένουμε τώρα που οι ειδικές αυτές μονάδες, σε μεγάλο τους ποσοστό, στελεχώνονται από εκπαιδευόμενο και άπειρο προσωπικό;
Πώς θα λειτουργήσουν τα χειρουργεία χωρίς την πολύτιμη και καθοριστική εμπειρία των ανθρώπων που τα στελέχωναν;
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας γιατί δεν μερίμνησε να προλάβει την αρνητική αυτή εξέλιξη από τη στιγμή που τα αριθμητικά δεδομένα έδειχναν ότι πολύ σύντομα το σύστημα υγείας θα απογυμνωθεί από εξειδικευμένους υγειονομικούς;
Αν και έδωσε προθεσμία στους υγειονομικούς να εμβολιαστούν, η ίδια δεν έδωσε στον εαυτό της ώστε να οργανώσει την κάλυψη των κενών που θα άφηναν πίσω τους. Η διοίκηση της υγείας γνωρίζει ότι η εμπειρία και η εξειδίκευση ετών δεν μπορεί να αντικατασταθεί με μαθητευόμενο προσωπικό τρίμηνων συμβάσεων. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι επιχειρησιακός σχεδιασμός δεν υπήρξε και το σύστημα βρέθηκε γυμνό.
Το επικίνδυνο είναι ότι το τελευταίο διστάζουν να το αναγνωρίσουν τα κυβερνητικά στελέχη και οι κατά τόπους διοικήσεις της υγείας. Αντίθετα δηλώνουν ότι όλα λειτουργούν ομαλά. Κι όταν μία ασθένεια δεν διαγιγνώσκεται, μοιραία δεν αντιμετωπίζεται και ο ασθενής επιδεινώνεται.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News