Ευλογιά των αιγοπροβάτων: Προς παράταση του «λοκντάουν» – «Καθαρή» η Αχαΐα, συνεχίζονται οι έλεγχοι
Πιθανά θα συνεχιστεί μετά το 10ήμερο το κλείσιμο των Σφαγείων
Θέμα χρόνου είναι να προκύψουν ελλείψεις στην αγορά του κρέατος σχετικά με τα αμνοερίφια λόγω της ευλογιάς, καθώς – σύμφωνα με πληροφορίες της «Πελοποννήσου» – το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να δώσει παράταση στο μέτρο του κλεισίματος των σφαγείων για 5 ή 10 επιπλέον μέρες.
Θυμίζουμε ότι, με βάση την τελευταία απόφαση του υπουργείου, απαγορεύεται η μετακίνηση των αιγοπροβάτων σε όλη την Ελλάδα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ωστόσο τα μέτρα θα παραταθούν για λίγες ακόμα μέρες.
Ο λόγος δεν έχει να κάνει με το ότι υπάρχει διασπορά του ιού, αλλά με το ότι δεν επαρκεί το προσωπικό κτηνιάτρων για να διεξάγει ελέγχους στις περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί εστίες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα, στην Αχαΐα, γίνονται από την περασμένη Τετάρτη 23 Οκτωβρίου προληπτικοί έλεγχοι σε μονάδες, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί κάτι και αυτό είναι θετικό για την περιοχή, με τους ελέγχους να συνεχίζονται καθημερινά από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Η «Π» μίλησε με τρεις ανθρώπους που έχουν γνώση. Την Αθανασία Παπουτσή, κτηνίατρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, το μέλος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Θανάση Πετρόπουλο και τον αντιπρόεδρο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαβρύτων – Κτηνοτρόφο Θεόδωρο Σούκα.
Η Αθανασία Παπουτσή υπογράμμισε: «Δεν διαφωνώ με τα μέτρα του υπουργείου γιατί αυτό που προέχει τώρα είναι να σώσουμε τα κοπάδια, όμως αυτή την εποχή γεννούν τα ζώα. Εφόσον έχουν κλείσει στα σφαγεία, το κόστος για τους κτηνοτρόφους για να τα ταΐσουν είναι πολύ μεγάλο. Αν το λοκντάουν κρατήσει δέκα μέρες, θα είναι μικρό το κακό, αλλά αν συνεχιστεί πολλές μέρες, η οικονομική ζημιά για τον κλάδο θα είναι μεγάλη και είναι σημαντικό να ακολουθηθούν οι οδηγίες».
Ο Θόδωρος Σούκας εξήγησε με ένα απλό παράδειγμα την απώλεια εισοδήματος για έναν κτηνοτρόφο. Οπως σημείωσε «η κτηνοτροφία δοκιμάζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς μετά την πανώλη έχουμε, τώρα, την ευλογιά. Πιστεύω ότι το 10ήμερο λοκντάουν που έβαλε το υπουργείο θα συνεχιστεί και αυτό σημαίνει καταστροφή για τους κτηνοτρόφους.
Παράδειγμα: Ενας κτηνοτρόφος με 100 ζώα τα οποία έχει σφάξει για να τα δώσει στους έμπορους, δεν λαμβάνει το γάλα από τα πρόβατα, το οποίο είναι περίπου στα 200 κιλά κατά μέσο ορό. Με 1,6 ευρώ που πωλείται το κιλό, η απώλεια είναι 320 ευρώ ανά μέρα, Ακόμα και αυτός που έχει πρόβατα και δεν τα σφάζει, δαπανά κάθε μέρα χρήματα για την τροφή τους. Να γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι έλεγχοι και να σταματήσουν οι απαγορεύσεις ώστε η αγορά να επανέλθει σε μια κανονικότητα».
Ο Θανάσης Πετρόπουλος, που φιλοξενήθηκε στον Peloponnisos FM 104,1, αναφέρθηκε στην «τρύπα» στους ελέγχους, που είχε ως αποτέλεσμα να φτάσει ο ιός στην Κορινθία.
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης είναι:
-«Η ελληνική κτηνοτροφία βρίσκεται σε κρίση και για τρεις σοβαρούς λόγους. Το ένα πρόβλημα ήρθε από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία, όπου θανατώθηκαν σχεδόν 100.000 αιγοπρόβατα. Το δεύτερο κακό είναι οι ιογενείς ασθένειες. Ξεκινήσαμε με την πανώλη που ήταν εισαγόμενη και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας και τώρα έχουμε και την ευλογιά».
-«Εχουμε τρύπα στους ελέγχους στα σύνορα και από εκεί που η ευλογιά ήταν στη Βόρεια Ελλάδα ξαφνικά βρέθηκε στην Κορίνθια. Μάλιστα, εμφανίστηκε σε μια μονάδα που ήταν σε καραντίνα λόγω της πανώλης η οποία δεν έχει φύγει ακόμα από την χώρα μας, παρότι το υπουργείο λέει ότι ξεπεράσαμε το πρόβλημα. Ολες οι αρρώστιες έχουν έρθει από άλλες χώρες και χρειάζεται προσοχή».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News