Ευρωεκλογές 2024 – Ρογδάκη στην «Π»: «Δεν πιστεύω στους επαγγελματίες της πολιτικής»
Η Αχαιή υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ, Αννα Μαρία Ρογδάκη μιλά, στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».
Στις ευρωεκλογές της Κυριακής, είναι η μόνη Αχαιή, που συμμετέχει -άκρως τιμητικά κατόπιν πρότασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Η υποψήφια ευρωβουλευτής Αννα Μαρία Ρογδάκη μιλά στην «Πελοπόννησο» για το παρελθόν και κυρίως για το πώς οραματίζεται το αύριο της χώρας σε μία Ενωμένη Ευρώπη.
– Γιατί είστε υποψήφια;
Για κάθε έναν από εμάς -και όταν λέω εμάς εννοώ τους ενεργούς πολίτες- φτάνει η στιγμή που αποφασίζουμε να περάσουμε από τον ρόλο του αποδέκτη των ασκούμενων πολιτικών ή από τον ρόλο του κριτή και του σχολιαστή των γεγονότων, στον ρόλο του πολίτη που κινητοποιείται και δρα στην κατεύθυνση της επίλυσης προβλημάτων. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να υπάρξει ένα ερέθισμα, μια αφορμή που θα οδηγήσει στη συνειδητοποίηση ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, ώστε η διάθεση της προσφοράς να ευθυγραμμιστεί με τη γνώση και την εμπειρία που έχεις αποκτήσει στο πέρας των χρόνων, προκειμένου να μπορείς να είσαι ουσιαστικά χρήσιμος στον τομέα στον οποίο καλείσαι να δοκιμαστείς. Για μένα αυτό το ερέθισμα ήταν η πολύ τιμητική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να είμαι υποψήφια με τη ΝΔ για την Ευρωβουλή και μάλιστα η μοναδική υποψήφια από την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Ηταν μεγάλο το κίνητρο όπως καταλαβαίνετε και άλλο τόσο μεγάλη η πρόκληση για βουτιά κατευθείαν στα βαθιά. Και αυτό γιατί, παρά την οικογενειακή παράδοση μέσω της μητέρας μου ή το γεγονός ότι έχω εμπλοκή με τα κοινά μέσω της Ενωσης Γυναικών Πάτρας και της συμμετοχής μου στο ΔΣ του Ιδρύματος Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών «Ελπίδα», δεν είχα σκεφτεί να ασχοληθώ με την πολιτική, πολλώ δε μάλλον με την Ευρωβουλή. Η πρόταση Μητσοτάκη λοιπόν λειτούργησε όπως το βότσαλο στη λίμνη. Ηταν η αφορμή για να έρθει στην επιφάνεια η διάθεσή μου να δουλέψω ευρύτερα πρώτα και κύρια για τις γυναίκες στην Ευρώπη που είναι η κοινή μας οικογένεια, άρα και το κοινό μας μέλλον.
– Τι μπορείτε να προσφέρετε στην Ευρωβουλή;
Δεν πιστεύω στους επαγγελματίες της πολιτικής, ή μάλλον δεν πιστεύω ότι η πολιτική πρέπει να είναι επάγγελμα. Η πολιτική πρέπει να είναι υπηρεσία. Καλούμαστε να μπούμε σε έναν στίβο, στον οποίο θα πρέπει να τρέξουμε με «όπλα» τις γνώσεις μας και την πίστη μας ότι τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν με πολλή δουλειά. Δουλειά που θα κάνουμε εμείς ως εκπρόσωποι των πολιτών. Αν αποσυνδεθείς από τους πολίτες και νιώθεις ότι τρέχεις για προσωπικά ρεκόρ, τότε το παιχνίδι έχει χαθεί. Επίσης έχω πλήρη επίγνωση ότι δεν μπορούμε να τρέχουμε όλοι σε όλες τις πίστες. Μπήκα σε αυτόν τον αγώνα πλήρως συνειδητοποιημένη ότι αυτό που έχω να προσφέρω είναι η εμπειρία μου ως γυναίκα επιχειρηματίας, αλλά και η εμπειρία μου ως γυναίκα που ασχολείται με θέματα ισότητας και με ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, αλλά και ως γυναίκα που έρχομαι σε επαφή μέσα από την Ενωση Γυναικών Πάτρας με θύματα κακοποίησης, που είναι η μεγάλη μάστιγα της εποχής μας μαζί με τις γυναικοκτονίες. Γνωρίζω το αντικείμενο, γνωρίζω τα προβλήματα και μπορώ να δουλέψω για την επίλυσή τους. Αυτή είναι η ατζέντα που θα ανοίξω αν και εφόσον εκλεγώ και πιστεύω ότι έχω και το πείσμα, τη διάθεση και τη στοχοπροσήλωση που απαιτείται, ώστε να ανταποκριθώ σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση.
– Για ποια Ευρώπη πρέπει να παλέψουμε;
Για μια Ευρώπη προσανατολισμένη στον άνθρωπο που θα θέσει στο επίκεντρο τις ανάγκες και την ευημερία του. Αν η πολιτική δεν είναι ανθρωποκεντρική, τότε χάνει σε όλα τα επίπεδα την ουσία της. Η βελτίωση της ζωής κάθε μέλους μέσα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, η οποία θα παρέχει ασφάλεια και σταθερότητα, είναι για μένα η πρώτη προτεραιότητα. Θέλουμε επίσης μια δημοκρατική Ευρώπη που θα περιορίσει και θα απομονώσει τις ακραίες φωνές. Από εκεί και πέρα η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να εξορθολογήσει τη γραφειοκρατία της, να επιταχύνει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και να προχωρήσει προς την ενοποίηση. Η κοινή αμυντική πολιτική και η κοινή εξωτερική πολιτική είναι επίσης μια μεγάλη αναγκαιότητα για μια ισχυρή Ευρώπη, όπως και η σαφήνεια στη μεταναστευτική πολιτική και η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Θέλουμε μια κοινωνική Ευρώπη. Μια Ευρώπη ενεργό παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στο διεθνές σύστημα, με κυρίαρχη θέση στην παγκόσμια ανακατανομή οικονομικών δραστηριοτήτων. Μια Ευρώπη που θα διασφαλίζει την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική, περιφερειακή σύγκλιση και συνοχή, την καταπολέμηση των νέων ανισοτήτων.
– Tι διακυβεύεται στις εκλογές, σε επίπεδο Ελλάδας; Σας προβληματίζει η χαλαρή ψήφος;
Στις ευρωεκλογές, Ελλάδα και Ευρώπη δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με διαφορετικά κριτήρια. Είναι οι εκλογές που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην Ευρώπη για την επόμενη πενταετία και κατ΄επέκταση, σε ένα πολύ μεγάλο μέρος και τις εξελίξεις στη χώρα μας σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων. Πρέπει να το κατανοήσουμε αυτό. Οταν μιλάμε για Ευρώπη, μιλάμε για τους οικονομικούς πόρους που μπορούν να κατευθυνθούν στη χώρα μας και να φέρουν ανάπτυξη, μιλάμε για ζητήματα μετανάστευσης, για την κοινή φύλαξη των συνόρων, για τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, την κοινή αγροτική πολιτική, την υγεία, τις πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και άλλα καθοριστικής σημασίας ζητήματα για τη ζωή μας. Η Ευρώπη ψηφίζει νόμους που μας αφορούν άμεσα. Αυτό δεν είναι δυνατόν να μην το σκέφτεται ένας πολίτης που προσέρχεται στην κάλπη. Από εκεί και πέρα σαφέστατα υπάρχει και ένα ενδιαφέρον εσωτερικό, υπό την έννοια ότι θέλουμε σταθερότητα και συνέχεια. Η απρόσκοπτη συνέχεια της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει στόχο τη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων, οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, όπως και η επιτυχώς εξελισσόμενη προσπάθεια σύγκλισης με την Ευρώπη, υπαγορεύουν την ανάγκη επιβεβαίωσης και την κάλπη των ευρωεκλογών, της ισχυρής εντολής που δόθηκε στις εθνικές εκλογές. Ο ευρωεκλογές, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, είναι εθνική κάλπη και το πολιτικό δίλημμα είναι «ποιος μπορεί να διεκδικήσει στην Ευρώπη περισσότερα για την Ελλάδα». Δεν πρέπει η λεγόμενη «χαλαρή ψήφος» να γίνει αφορμή για να κάνει η χώρα βήματα προς τα πίσω.
– Η Ευρώπη αφορά τους νέους ανθρώπους;
Φυσικά και τους αφορά. Και δεν συμφωνώ καθόλου με την άποψη ότι η νεολαία είναι αδιάφορη και απολτίκ. Εχω πολύ μεγάλη αγάπη και πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στα νέα παιδιά και πιστεύω ότι από αυτά θα έρθει το νέο και το ελπιδοφόρο. Οι νέοι άνθρωποι αποτελούν το πιο δυναμικό, το πιο ευαίσθητο και το πιο υποσχόμενο κομμάτι του σύγχρονου κόσμου. Εχοντας μεγαλώσει μέσα στην έκρηξη της νέας τεχνολογίας, έχουν μοναδικές δεξιότητες και πρωτοποριακές αντιλήψεις, τις οποίες έχει άμεση ανάγκη η Ευρώπη για να ανανεώσει τα κύτταρά της και να ανοίξει τους ορίζοντές της. Επίσης σημαντικό ρόλο στη συνείδηση των νέων ανθρώπων διαδραματίζουν έννοιες όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα κοινωνικά ζητήματα. Πρέπει λοιπόν να είναι όχι απλά παρόντες στις εκλογές για την Ευρωβουλή, αλλά και μπροστάρηδες στη διαδικασία. Δεν μπορούν να αποφασίζουν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς. Και οι νέοι το ξέρουν καλά αυτό. Πάμε λοιπόν όλοι μαζί, έχοντας τα μάτια στην Ελλάδα και το βλέμμα στην Ευρώπη. Εμείς είμαστε η αλλαγή που θέλουμε. Και η ψήφος μας είναι το πρώτο βήμα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News