Ευρώπη: Γερμανία και Βέλγιο βάζουν πλαφόν στη θέρμανση κτιρίων
Το Βέλγιο ανακοίνωσε πακέτο μέτρων για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια, όπως περικοπή στην κατανάλωση ρεύματος στα κτίρια του δημοσίου.
Σε αγώνα δρόμου βρίσκονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για έναν όσο το δυνατόν πιο ομαλό χειμώνα δεδομένων των επικίνδυνων ελιγμών του Βλαντιμίρ Πούτιν και της ενεργειακής κρίσης που σαρώνει τη Γηραιά Ήπειρο.
Με την αγωνία να κορυφώνεται μετά τις ξαφνικές αποφάσεις της Gazprom για διακοπή παροχών φυσικού αερίου στη γαλλική Engie και παράταση διακοπής λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1, το Βέλγιο ανακοίνωσε πακέτο μέτρων για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια, όπως περικοπή στην κατανάλωση ρεύματος στα κτίρια του δημοσίου.
Παράλληλα, η κυβέρνηση πρότεινε να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, όπως της Engie και της TotalEnergies.
Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο είπε ότι ο θερμοστάτης στα δημόσια κτίρια θα τεθεί στους 19 βαθμούς τον χειμώνα ενώ θα περιοριστεί και η χρήση των κλιματιστικών. Στα γραφεία και τα κτίρια ο φωτισμός θα σβήνει στις 19.00.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να παρατείνει τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια. Θα ισχύσουν επίσης ειδικές τιμές για τα φτωχότερα νοικοκυριά μέχρι τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2023.
Οι κινήσεις του Βερολίνου
Με ένα τεράστιο, «ακριβές και στοχευμένο» πακέτο ελαφρύνσεων η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σκοπεύει να στηρίξει πολίτες και επιχειρήσεις ενόψει των υψηλών τιμών ενέργειας, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) μετά την ολοκλήρωση των διήμερων διαβουλεύσεων του υπουργικού συμβουλίου στο Κάστρο Μέζεμπεργκ του Βρανδεμβούργου.
Ο κ. Σολτς απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες ή συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ανακοίνωση των μέτρων ελάφρυνσης, δήλωσε μάλιστα και «επαγγελματικά υπερήφανος» για το γεγονός ότι έως τώρα δεν υπάρχουν διαρροές για το περιεχόμενο του πακέτου. Σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια, ο καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει το παν προκειμένου να υπάρξει «καλή εξέλιξη σε αυτή τη δύσκολη περίοδο» και εκτίμησε ότι οι τιμές δεν θα υπερβούν τελικά το όριο.
Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) από την πλευρά του δήλωσε ότι θα χρειαστούν και μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης φυσικού αερίου και τόνισε την ανάγκη όχι μόνο να αμβλυνθούν οι συνέπειες των υψηλών τιμών, αλλά και να εξαλειφθούν τα αίτια της ακρίβειας. «Η Γερμανία είναι καλά προετοιμασμένη για τον χειμώνα.
Οι δεξαμενές αερίου είναι σχεδόν γεμάτες. Αυτό το αέριο δεν αποσύρεται από την αγορά, αλλά θα είναι διαθέσιμο τον χειμώνα», εξήγησε και ανακοίνωσε ότι το «ειδικό τέλος φυσικού αερίου» των 2,419 λεπτών/kWh θα αναθεωρηθεί προκειμένου να επωφεληθούν από αυτό μόνο οι πάροχοι ενέργειας που πραγματικά το χρειάζονται.
Στο εξής οι εταιρίες θα πρέπει να πληρούν πολλά κριτήρια για να το δικαιούνται, δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος είχε τις τελευταίες ημέρες δεχθεί πανταχόθεν κριτική, όταν διαπιστώθηκε ότι το τέλος που είχε ως στόχο τη σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας θα απέφερε οφέλη και σε εταιρίες οι οποίες είχαν ακόμη και πρόσφατα κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προσαρμόσει τους κανονισμούς της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μέτρο το οποίο εκτίμησε ότι θα κοστίσει στον προϋπολογισμό του 2022 «μονοψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων», χάρη στα υψηλότερα του αναμενόμενου φορολογικά έσοδα. Το κόστος ωστόσο θα αυξηθεί το 2023, διευκρίνισε. «Πιστεύω ότι σε αυτό θα δούμε σύντομα αλλαγές» και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημείωσε και ο καγκελάριος. «Δεν υποφέρει μόνο η Γερμανία. Οι επιφυλάξεις έχουν πλέον εξανεμιστεί και το θέλουν όλοι», σημείωσε.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φοβούνται ότι περαιτέρω περιορισμοί του εφοδιασμού με φυσικό αέριο θα επιτείνει ενεργειακή κρίση που έχει ήδη οδηγήσει τις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου σε αύξηση άνω του 400% από τον περσινό Αύγουστο.
Η επικεφαλής της αρμόδιας γαλλικής ρυθμιστικής αρχής CRE Εμανουέλ Βαργκόν δήλωσε παράλληλα σήμερα ότι η Γαλλία θα έχει επαρκείς προμήθειες φυσικού αερίου για να περάσει τον ερχόμενο χειμώνα, προσθέτοντας ωστόσο ότι λόγω της χαμηλότερης παραγωγής πυρηνικής ενέργειας ενδέχεται να χρειαστεί να εισαγάγει ηλεκτρική ενέργεια κατά καιρούς.
«Δεν ανησυχούμε πάρα πολύ για την δυνατότητά μας να έχουμε επαρκή ποσότητα αερίου, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε αυτόν τον χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο», σημείωσε η Βαργκόν σε δηλώσεις που έκανε στο δίκτυο LCI. Επίσης δήλωσε ότι η Γαλλία θα έχει επιτύχει την πλήρωση των αποθεμάτων της φυσικού αερίου κατά 100% ως το τέλος του Σεπτεμβρίου ή τις αρχές του Οκτωβρίου.
«Για το φυσικό αερίο, η τιμή προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία από την απόκτηση του όγκου που χρειαζόμαστε», επεσήμανε ωστόσο.
Λόγω των διακοπών σε διάφορους ηλεκτροπαραγωγικούς πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας, η χώρα –η οποία παραδοσιακά ήταν καθαρός εξαγωγέας ενέργειας– μπορεί να χρειαστεί προσωρινά να εξαρτηθεί από εισαγωγές, διευκρίνισε. «Οι τρέχουσες τιμές ενέργειας αντικατοπτρίζουν το χειρότερο σενάριο», σύμφωνα με την ίδια, η οποία σημείωσε ότι η πιο δύσκολη κατάσταση θα ήταν να υπάρξει υψηλή ζήτηση λόγω ενός ιδιαιτέρως κρύου χειμώνα σε συνδυασμό με χαμηλή τροφοδοσία ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές εξαιτίας ημερών χωρίς ηλιοφάνεια και ανέμους.
Η επικεφαλής της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής επεσήμανε επίσης ότι θα πρέπει να είναι εφικτό να μειωθεί η γαλλική κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου 10% μέσω μιας γενικής προσπάθειας εξοικονόμησης ρεύματος όπως συνιστά η κυβέρνηση.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News