Νέα επιχείρηση διάσωσης μεταναστών τα ξημερώματα: Εξετάζονται αυστηρά μέτρα και «πάγωμα» ασύλου για τις ροές προς Κρήτη
Η κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο με σκληρές διατάξεις για την αποτροπή της μαζικής εισόδου μεταναστών από τη Λιβύη, καθώς η Κρήτη ασφυκτιά από τις αφίξεις. Καθημερινές επιχειρήσεις διάσωσης.

Σε σκηνικό έντονης μεταναστευτικής πίεσης, που ξυπνά μνήμες από το 2015, καλείται να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς οι ροές από τη Λιβύη προς την Κρήτη έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες. Οι Αρχές κάνουν λόγο για περίπου 1.000 άτομα ημερησίως που φτάνουν στα νότια παράλια της Κρήτης, με τις υπάρχουσες δομές να αδυνατούν να τους φιλοξενήσουν.
Νέα επιχείρηση διάσωσης 520 μεταναστών στη Γαύδο
Σε νέο, δραματικό περιστατικό στα ανοιχτά της Γαύδου, στήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης επιχείρηση διάσωσης 520 μεταναστών που επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος με σημαία Μπαχάμες. Το σκάφος εντοπίστηκε 17 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου, εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών, με ανέμους που έφταναν τα 6 μποφόρ.
Η επιχείρηση ξεκίνησε γύρω στις 2:00 τα ξημερώματα υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) και πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή δύο αεροσκαφών της Frontex και τεσσάρων παραπλεόντων σκαφών. Οι διασωθέντες μετεπιβιβάστηκαν σε φορτηγό πλοίο και πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της χώρας Σφακίων.
Κρήτη: Νέα επιχείρηση διάσωσης 48 μεταναστών νότια των Καλών Λιμένων
Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια αλυσίδα διασώσεων που σημειώνονται καθημερινά στα νότια της Κρήτης. Μόλις χθες το πρωί, άλλα 67 άτομα διασώθηκαν από λέμβο στην ίδια θαλάσσια περιοχή και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, ενώ το μεσημέρι της Τρίτης εντοπίστηκαν και διασώθηκαν ακόμη 45 μετανάστες, οι οποίοι επέβαιναν σε λέμβο και οδηγήθηκαν επίσης στη χώρα Σφακίων.
Αυστηρά μέτρα για τις ροές από τη Λιβύη
Σε αυτό το κλίμα, το Μεγάρο Μαξίμου ετοιμάζεται να ανακοινώσει σειρά αυστηρών μέτρων, με στόχο την άμεση αποτροπή των μεταναστευτικών ροών και την αποσυμφόρηση του νησιού. Κεντρικό στοιχείο της κυβερνητικής απάντησης είναι η κατάθεση νομοσχεδίου, που μεταξύ άλλων θα προβλέπει:
- «Πάγωμα» της έκδοσης ασύλου για όσους φτάνουν στην Κρήτη μέσω Λιβύης, ανεξαρτήτως εθνικότητας.
- Δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης στο νησί.
- Ποινικοποίηση της παράνομης παραμονής στη χώρα, με όσους καταδικάζονται να οδηγούνται στη φυλακή.
- Υποχρεωτική επιστροφή στις χώρες προέλευσης ως μόνη εναλλακτική στην κράτηση.
Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την απρόσμενη ματαίωση της επίσκεψης του Θάνου Πλεύρη στην Ανατολική Λιβύη, όταν η προγραμματισμένη συνάντηση με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ακυρώθηκε. Ο Χαφτάρ φέρεται να απαίτησε η συνάντηση να γίνει παρουσία ολόκληρης της «κυβέρνησης της Βεγγάζης», μια κίνηση που η Ε.Ε. θεώρησε διπλωματικά απαράδεκτη, καθώς θα σήμαινε έμμεση αναγνώριση του αποσχιστικού καθεστώτος.
Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ, επιβεβαίωσε με ανάρτησή του ότι οι συνομιλίες με τις λιβυκές αρχές δεν κατέληξαν πουθενά, ενώ υψηλόβαθμες ευρωπαϊκές και ελληνικές πηγές εκτιμούν ότι η κίνηση του Χαφτάρ ήταν «σκηνοθετημένη» για να μπλοκάρει τη συνεργασία.
Παρά τις αρνητικές εξελίξεις, η ελληνική πλευρά δεν προτίθεται να διακόψει εντελώς τους διαύλους επικοινωνίας με την Ανατολική Λιβύη, ευελπιστώντας σε μελλοντική εξομάλυνση. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, λίγες ημέρες νωρίτερα είχαν πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα επαφές τόσο στην Τρίπολη όσο και στη Βεγγάζη.
Δείτε ακόμα: Μαρινάκης για ότι συνέβη στη Λιβύη: Πρωτοφανές το περιστατικό με την ευρωπαϊκή αποστολή
Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως «τα μέτρα που θα ληφθούν πρέπει να αντιστρέφουν τη λογική προσέλκυσης», ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα επιτραπεί η εικόνα της Ελλάδας ως πύλης εισόδου προς την υπόλοιπη Ευρώπη.
Πηγή: Με πληροφορίες από skai.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News